用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為什麼教育局自行收生不早點公佈?
go

為什麼教育局自行收生不早點公佈? [複製鏈接]

我都唔明點解自行收生係都要等到7月同統一派位一齊放榜,點解唔早些公佈,等學生家長不用這麼傍偟?!

好心教育局快些改這派位制度!
   0    0    1    0

agree ar, if they announce the result earlier, then not many students need to go through the lucky draw --- so it can reduce parents', students' pressure as well as edu dept's workload ---- so many benefits ar!!!

非常之贊成呀

絶對讚成。好等家長、子女唔使煩,選校選到頭都痛,等到頸都長,簡直是折磨!

唔駛迫我地比錢選直資

絶對讚成。唔駛迫我地比錢選直資,跟本好多官津質素好直資,老師又形容大抽獎極之恐怖。

如果太早公佈,那些自行收了嘅學生,在第三次呈分試未必盡力,咁好易令原本只有Band2 實力嘅學生,升上Band1,最終影嚮自行唔收嘅Band 1 學生,他們就惨了。

回復 1# justinwumom 的帖子

之前我都有同感, 但聽完"明報"攪的講座後, 先知原因, 又真係有佢的理由, 教署代表解釋, 避免首階段未被取錄的學生失望兼受壓力, 取錄的學生於下學期的考試放鬆,所以决定不公報.

醒目開學勳章

咁我又想問, 點解唔可以講小朋友的平均分, 級排名及 banding俾我哋听, 仲話 banding仲老師估估下, 點解要估呀, 估錯好大件事wor.

我知不是所有學校都講,可能你的學校是其中之一,你可以直接問老師,要不要有2手準備,因很多直資和私校要一早要報名,現所剩不多了.

我囡囡間學校有話全級首30名是BAND1(全級65人),1-10名是BAND1頭,11-20是BAND1中,21-30是BAN1尾.老師叫每個同學同家長一齊聽自己的BANDING,非常清晰,其實學校是有必要告訴家長學生的BANDING,如果唔係点選校呀?

原帖由 moviebb 於 11-12-15 12:07 發表
之前我都有同感, 但聽完"明報"攪的講座後, 先知原因, 又真係有佢的理由, 教署代表解釋, 避免首階段未被取錄的學生失望兼受壓力, 取錄的學生於下學期的考試放鬆,所以决定不公報. ...

其實報直資的學生已經感受到這情況。直資很多在2012年初已通知結果。所以仍有十分多未被取錄的學生失望兼受壓力, 取錄的學生於下學期的考試放鬆。 我呀仔間學校大部份學生都報直資的,而大部份都在下學期初已知被取錄,所以人人都 hea 上堂,hea 讀書。仲未被取錄或要博大抽獎的都被其他 hea 讀的影響到........

教署整些什麼“直資”學校出來,又唔多管轄 (這點是審計署講過的),米一樣令上述的情況出現。唉,庸官冶港,真的苦了人民,就連小朋友都感受到。

qyeternity  agree  發表於 12-1-3 12:45

I agree as well

<教署整些什麼“直資”學校出來,又唔多管轄 (這點是審計署講過的),米一樣令上述的情況出現。唉,庸官冶港,真的苦了人民,就連小朋友都感受到。>

絶對同意,而且搞到為要入這些直資學校而訓練小朋友的特異功能,真無奈:
:

qyeternity  poor hk students and parents......  發表於 12-1-3 12:45

如果教育處唔整直資出來,D頂級名校全部變私校,到時連小小管都冇得管,學費仲勁...

回復 dad1234 的帖子

教育局應可以限制學校由津校變直資,或津校變私校的。並不是學校自己想點變就點變。

To be fair to all students and parents, the annoucement of the admission results should be on the same day for both DSS, aided and government schools. Recently all the DSS schools benefit from the system. In fact, the EDB's argument is invalid as many students admitted to the DSS schools do affect the overall performance of the primary schools.

回復 ccspy 的帖子

You got my point. We are absolutely right....

回復 sakura65 的帖子

我覺得7月公佈都冇問題, 但最少都讓學生們知道自己是在"第一階段" 或 "第二階段" 考/派入在9月入讀的中學!
:-D :wave:

回復 mamas 的帖子

大家都認同七月才公佈結果係無問題。教署規限那些津貼、官教的收生結果在七月出,用意是不想學生太早受到收生結果影響是合理的。但教署又唔去管那些直資中學,所以一樣很多學生受到直資學校一早公佈的收生結果所影響。
‹ 上一主題|下一主題