用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 (將軍澳尚德村某間幼稚園)請問大家有無試過這個無理經歷 ...
樓主: littlebabybabyb
go

(將軍澳尚德村某間幼稚園)請問大家有無試過這個無理經歷? [複製鏈接]

樓主, 阿仔既傷勢,康復情況等唔好響度講得咁detail,真係想做野既,揾律師,佢地幫你點去claim...

防人之心不可無, 都係個句...

回復 1# littlebabybabyb 的帖子

建議開始左criminal先,跟手申請法援開Civil Claim,criminal判左和法援結果出左再決定做唔做Civil Claim,報保險係學校責任,有無保險唔關你事,出左Court Order後係你律師對佢律師。

原帖由 shevachevy 於 11-12-15 12:51 發表
咩叫一年保 ?
有人o係學校範圍受傷, 佢有疏忽就要賠咖啦, 1. 設施不當: occupier's liability, 2. 員工(老師)照顧不力: vicarious liability。
你唔駛同佢講咁多咖喎, 你搵左doctor 驗傷加評估康復情況, 有expert r ...

好thank you你俾咁多資料我地參考,我地會好好參詳一下先,你都好勁,識咁多野既!不過都thank you先^^

回復 102# tsobaba 的帖子

Where is the criminal element?

原帖由 caymanR 於 11-12-15 11:08 發表
無啦啦乜都冇同你跟進過,比咩 loading?!

成件事個程序、logic 都唔合理

比我,我宜家就報警

為左小朋友查出真相、用行動話比佢知父母現在怎用正確途徑去保護佢。

自己都冇做錯,卻連區區 $150 都韓衛唔到?! ...

我地無俾佢呀!我地話一定唔俾咖啦,要俾都係對方家長或者佢地學校啦!(lee度我地有企硬咖!明"恰"我地咁喎!~~"

原帖由 sllau 於 11-12-15 12:57 發表
樓主, 阿仔既傷勢,康復情況等唔好響度講得咁detail,真係想做野既,揾律師,佢地幫你點去claim...

防人之心不可無, 都係個句...

謝謝你^^

原帖由 shevachevy 於 11-12-15 13:03 發表
Where is the criminal element?

detail 既要email溝通,會好d!^^thank you

實在欺人太甚!

樓主,我看了你的post及一些posts,見到有不少求助方案提供了你,不知我呢個諗法有沒有人已經講過(我沒閱畢6pages' posts):

打去電台詳述,求個公道說話!

你可試試打去"雷X881"早上7:15-9:30 的 "在晴朗的XX出發"(是否不能在此打全名?)的節目。我記得主持人(Mr.黃X)講過,歡迎大家打去發表一些我們見到/遇到的社會怪現象。而且他們的口號是"仗義執言".

我聽過一節是有人打去投訴他居住的環境嘈音污染很嚴重。

樓主,我是個不時打上電台節目的聽眾,我覺得你可以一試!因為出發點不單止係討回公道,更是要那間學校(甚至其辦學團體)交待他們有無違規辦學(因以上有posts指出一些疑點),並且讓一眾有事都怕與校方對質的家長有所反省!

原帖由 thingy 於 11-12-15 14:15 發表
實在欺人太甚!

樓主,我看了你的post及一些posts,見到有不少求助方案提供了你,不知我呢個諗法有沒有人已經講過(我沒閱畢6pages' posts):

打去電台詳述,求個公道說話!

你可試試打去"雷X881"早上7:15-9:30 的 "在晴朗的XX出 ...

好呀!這個提議未聽過,最直接講曬d野出黎,我地會嘗試一下,但會唔會無咁易接通!?thank you

有恆心一定打得通!

我打上電台的經驗是:
除非有指定打電話時間,要不隨時可以打。
case1: 唔通 ->再打;
case2: 無人聽 ->再打;
case3: staff 接聽 (通常唔係主持人,除非即時on-line show) -> 你識點講ga la.

通常d staff 會mark下你件事,話同監制/上頭etc講下先,遲d覆你。

如他們對你的case沒興趣,可能唔覆你。But 你千萬別失望,等一兩天再打去,我的experience是誠意打動了他們。又有時係那個節目助理唔記得左我個call!

你去www check 下個tel. no. (好似呢度唔可以post??),現在這時間應該可以打去試試!

原帖由 littlebabybabyb 於 11-12-15 06:19 發表

好呀!這個提議未聽過,最直接講曬d野出黎,我地會嘗試一下,但會唔會無咁易接通!?thank you

多謝你分享你既經驗,依家都可以打?唔係早上七點幾至九點幾既咩!依家打係咪好似預約咁!?(唔好意思呀!未試過問題多d,thank you)

YES! Call now!
因為他們要分析下你件事,再決定播唔播你的case出街。If 他們幫你,會再聯絡你。你的1st call 只像是"備案"jar~

As I mentioned, 除非 on-line show, 你的call不會一通就"出街"的~  (就算是on-line show,佢地都會請你收線先,然後再call back 你)

我係FTM,所以有時間常打上電台 and 電視("都X閒情"),我認為你的case應該有人理的!

Call now!

原帖由 littlebabybabyb 於 11-12-15 06:41 發表
多謝你分享你既經驗,依家都可以打?唔係早上七點幾至九點幾既咩!依家打係咪好似預約咁!?(唔好意思呀!未試過問題多d,thank you)

I feel very sorry to hear the incident happened on  your kid. That was so ridiculous!  It is totally understood that some minor push happens in school, thus we should not take serious act. But this one is not acceptable (to me) !!  is it a voucher school? if yes, its behavior is already enough to remove it from the voucher list.  I am glad that you can stand out to speak out for your kid, not only to return him a fair judgement, but also let others know about this school. Whether or not let the news editor know you have to think thoroughly, cuz may be your kid will feel stress about it.  how about the 申訴專員公署? do they take care this kind of case?
good luck

非常支持樓主去爭取賠償及要求學校正視佢地所犯的錯誤, 咁做除左為自己小朋友討回公道外, 亦警醒學校以後要小心照顧學童, 樓主咁做係造福左現就讀的小朋友, 加油加油加油!

有咩事上來分享, 大家都很支持你的!

好多謝大家,我同我先生現在好努力分析大家俾既意思,盡力爭取,我地亦好多謝大家細心閱讀我地事件,令我地感到還有公義,有你地既支持,現在感覺好像增加力量,(好似好傻咁!)但真係好thank you!^^

回復 115# littlebabybabyb 的帖子

補充小小, 如果有心civil claim, 記得問阿仔拎足口供先, 最好錄低佢, 小朋友記憶有限, 問清楚事發經過, 唔係我驚你好難prove case.

究竟d幼稚園係咪天下烏鴉一樣黑,你個case同我個friend個仔幾乎一樣,你可以睇睇以下條link:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2298115&extra=page%3D2

事發後,我個friend遇到o既都係"無賴無賴and無賴"!學校在情在理都係錯,但居然仲可以將責任推卸得一乾二淨,好好o野!

該學校"處理差應變差跟進差人情味差態度差 ... 差差差",一絲對幼兒的關心亦欠奉,遇到呢d"辦學人才",仲要有宗教信仰,家長都好憤怒兼無奈!路人甲乙丙都睇唔過眼!

你要有毅力爭取到底,我個friend搵過好多方面的協助,我睇下佢可唔可以聯絡你

另外,你可以在forum聽取大家寶貴意見及支持,但你自己行的每一步都唔好披露得太仔細

醒目開學勳章

以家睇返
學校唔需要出名
但一定要係有愛心既學校先係最重要
希望2位小朋友都早日康復

很好的幫助

贊成
既然校方無誠意解決...就訴諸法律

看完樓主小朋友的遭遇,都覺得好:-| ,間學校真係好離普,完全沒有考慮過樓主一家的感受,難度道歉和負責任真的這麼難嗎?何況樓主最初的要求只是想約見對方家長及要事件報告,十分合情理,為何做不到呢?
另外,小朋友的心理有否因事件而受影響呢?要多多留意他的情緒啊!

樓主,加油,為討回公道,可能要先付出少少金錢,但我相信這世上還有公義的,祝一切順利!
‹ 上一主題|下一主題