用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 (將軍澳尚德村某間幼稚園)請問大家有無試過這個無理經歷 ...
樓主: littlebabybabyb
go

(將軍澳尚德村某間幼稚園)請問大家有無試過這個無理經歷? [複製鏈接]

原帖由 littlebabybabyb 於 11-12-15 11:45 發表

THANK YOU呀!我地可以參考一下,不過我地只係小康家庭,一定無佢地咁叻,我地連爭取正式道歉都咁難,真係好失敗呀!我地要加油,加油!頂住呀!
就係因為呢個POINT(正式道歉都無), 佢地咁大個辦學團體一定有法律顧問係背後俾意見. 相信如樓上所講佢地都知有D野係佢地出左問題, 但又驚被追討賠償先死口唔認. 相信真係去到個官度勝算應唔低. 就算唔講賠償都要求到佢地企出黎道歉.

原帖由 23102009 於 11-12-15 11:53 發表
或許我小人之心...

1. 如果我係對方家長, 經學校通知我, 我的小朋友弄傷同學, 我想我會毫不猶豫"主動"叫學校聯絡對方家長致歉和賠償醫療費用!!
(我覺得係學校有事隱"門")

2. 我直覺覺得學校應該係有違規(其他問題) ...

真係好多謝你呀!因為我地既事,要你勾番d傷心事,唔好意思呀!亦多謝你提醒同分享,thank you!

我自認係緊張家長如果事情發生係我小朋友身上
我會即時報警
要去醫院驗傷
呢d係保護自己既做法
責任在於學校 / 小朋友就由警方決定

不知要點幫到你,解決這種事。你要關注小朋友的牙床,不要都鬆動。另外,你都要教你小朋友要自衛了,免得以後被欺負

一日未定案, 都唔好開名, 唔好做d對自己無利既野!
當時有影相, 驗傷報告, 有就好辦事d...

看過樓上的意見和之前bk一些對其他kg的投訴,如果發生在我身上,我會:

1)盡早轉校,
2)報警,話懷疑虐兒,5好理得5得,等警察查,當然最好組織下d疑點先la.(之前睇醫生有冇keep record?)
3)再諗出5出律師信和傳媒

其實ebd可監管kg 乜野? 如能提出一些違規的例子,或可幫到你.

ps, bk rule 應是不可開全名的, at least 要cover 部份.

原帖由 shevachevy 於 11-12-15 11:55 發表
雖然我冇興趣知道間學校係咩名, 但睇唔到開名有咩問題, 除非單野係"假料", 作出黎, 唔係我講事實O既話開名有咩問題? 唔通仲會惡人先告狀話我"DEFAMATION"?
而家唔係話"ABC 學校至差"呢D 主觀陳述喎, 如果係陳述成件 ...

唔好意思呀!開唔開名,我地成件事係針對李校長同梁校監,你不如sendemail俾我,
其實係咪流料,大家都會知!

原帖由 sllau 於 11-12-15 12:01 發表
一日未定案, 都唔好開名, 唔好做d對自己無利既野!
當時有影相, 驗傷報告, 有就好辦事d...

有呀!已為兒子影相,同埋當時睇醫生報告,可以嗎?

回復 3# shevachevy 的帖子

防人之心不可無呀!講完!

回復 88# littlebabybabyb 的帖子

索償o既話就要報告啦, KEEP 單啦, 都係果句, 搵律師啦。
比你REFERENCE下大約可以CLAIM D 咩, 頭先講果單CASE, 人地就CLAIM:
  According to the Revised Statement of Damages, the Plaintiff is claiming the following damages:

a.        $150,000 for PSLA
b.        $50,000 for future loss of earnings / loss of opportunity
c.        $50,000 for loss of earning capacity / handicap in the labour market
d.        $2,064.79 for re-imbursement of the unused portion of the course fee
e.        $49,169 for medical expenses at Hong Kong Sanitorium & Hospital
f.        $1,560 for medical expenses paid to Dr. Chan
g.        $2,000 for tonic food
h.        $70 for taxi fare
樓主自己考慮下。有需要可PM我。

先報警備案,再找有律師background既議員攞意見...下一步應點做

睇完之後,個心都好唔舒服,好戥樓主不值。
轉校係當然要做o既事,不過要唔要寫上報紙,傳媒去討回公道,就要考慮埋會唔會對小朋友心理造成影響。
若要寫上報紙度就儘量唔好要小朋友影埋相,要對小朋友的傷害儘量減低。

樓主快速行動勒, 唔係間學校拖下拖下炒埋個老師重死無對証

個老師已經轉咗校啦!但如果係疏忽既話,應該係話間學校?

回復 4# littlebabybabyb 的帖子

如果你目的係針對管理層,Civil Claim的破壞力係最低,可以話無,因為學校有份保險,但你的付出係最多。

回復 94# littlebabybabyb 的帖子

係, check左學校係咩"質地"先, 係有限公司定係人名登記, xxx trading as xxx, 用你個仔o既名義告, xxx a minor by his father/mother and next friend。
不過應該出左信先, particularize左damages, 睇佢肯唔肯賠, 我認為學校係有買保險o既, 你出信佢都係pass 比insurer同你講數, 可能佢仲奇怪緊你點解唔出信claim佢?

原帖由 shevachevy 於 11-12-15 12:33 發表
係, check左學校係咩"質地"先, 係有限公司定係人名登記, xxx trading as xxx, 用你個仔o既名義告, xxx a minor by his father/mother and next friend。
不過應該出左信先, particularize左damages, 睇佢肯唔肯賠,  ...

我地真係check一check先,這個問題我地真係唔清楚呀!thank you!

學校話有保險,但只係一年保咋,但隻牙都未出,定出唔出都成問題,所以這個都係我地同學校之間既其中一問題!~~

原帖由 shevachevy 於 11-12-15 12:14 發表
索償o既話就要報告啦, KEEP 單啦, 都係果句, 搵律師啦。
比你REFERENCE下大約可以CLAIM D 咩, 頭先講果單CASE, 人地就CLAIM:
  According to the Revised Statement of Damages, the Plaintiff is claiming the foll ...

thank you!好仔細呀!如果有需要,我地會麻煩你啦!

回復 98# littlebabybabyb 的帖子

咩叫一年保 ?
有人o係學校範圍受傷, 佢有疏忽就要賠咖啦, 1. 設施不當: occupier's liability, 2. 員工(老師)照顧不力: vicarious liability。
你唔駛同佢講咁多咖喎, 你搵左doctor 驗傷加評估康復情況, 有expert report 佢憑咩插咀?!
你個仔o既傷勢已經形成, 索償o既其中一部份就係 "Pain, Suffering, Loss of Amenity (psla)" 呢d你可以再以揾律師傾條數係幾多, 但唔需要同學校講數住, 等保險介入左你先同保險講數, 講唔掂數先至告佢。
補充返一點, PG個CASE個小朋友係CLAIM左10萬幾, 唔係7萬幾, 因為被告晨早已經比左部份錢入法庭。
我成日叫樓主索償好似有D 市僧, 但我認為受左傷, 委屈O係呢個社會都係賠錢實際D, 索償都包括兩PART, 一個係LIABILITY, 一個係QUANTUM, 佢肯賠咪即係承認責任囉, 咁我自己感覺上都好受, 再加埋有錢賠, 再幫阿仔諗下整返個牙套, 我覺得係最好O既解決方案。
‹ 上一主題|下一主題