用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 (將軍澳尚德村某間幼稚園)請問大家有無試過這個無理經歷 ...
樓主: littlebabybabyb
go

(將軍澳尚德村某間幼稚園)請問大家有無試過這個無理經歷? [複製鏈接]

但我覺得呢間學校不能比佢就咁過骨, 要受應得既教訓, 同埋我覺得應該比樓主小朋友一個交待, 等佢明白有人犯錯傷害左佢, 最後得到懲罰, 讓佢明白做任何事都要三思.

原帖由 baekdoosan 於 11-12-15 10:59 發表
你可以報警, 找傳媒, 或經律師進行民事訴訟, 但勞民傷財, 除了啖氣以外得不償失. 既然已轉校, 為自己和小朋友著想, 還是不要搞那麼多事情, 已經發生的不幸不能改變, 盡快忘記這段經歷方為上策. ...

呢期為左個女考K1既野睇左呢個版一段時間, 路過見到你小朋友既遭遇, 忍唔住出聲俾勇氣你去堅持, 為小朋友拎番個公道, 去報警啦!! 先唔好考慮報警既調查結果係黠, 報警係要話俾校方知事態嚴重, 不能啞忍, 身為校長校監知道校內發生小朋友嚴重(我覺得係嚴重架!!)受傷竟然坐視不理, 有冇搞錯!! 仲要講D咁差勁既說話!! 良知去左邊?? 完全想像得到你地心裡幾咁難受, 希望你既小朋友能夠勇敢去面對呢兩三年時間, 加油呀!!

原帖由 tsobaba 於 11-12-15 11:11 發表
唔好開名呀!

thank you!相信大家都知道咖啦!好多人send email問我地,我地都係講少少地址,應該明白!

好多人SUGGEST 報警, 但我覺得報警冇乜用, 呢單野如果校方一路推返責任話係小朋友自己推撞, 係意外, 咁一D CRIMINIAL ELEMENT都冇, 警方點會跟進? "虐兒" 更加從何講起, 冇MENS REA (動機)。 何況D 小朋友咁細個, 你唔係EXPECT 警方會開FILE下嘛, 未成年根本唔會ATTRACT CRIMINAL LIABILITY.搵傳媒都係一時之氣, 但我諗樓主都唔想MEDIA 再搵阿仔影相, 影D 傷勢, O係傷口灑鹽啩?! 同埋呢樣野對自己冇著數, 比我就唔會做。
出左律師信先啦, 出封信唔駛幾多錢, 但呢樣會令佢地肯"書面回應" 你地先。

thank you!其實大家已經俾咗好多勇氣俾我地家庭,真係好多謝好多謝!真係唔知點感激大家!我們現在與你們分享這間學校問題都可以咁多(只係好小部份),還沒有講校長,校監和牧師的電話對話,簡直想扔電話呀!我地已將佢地d不是寫曬俾教育局(有兩封信,每封信都有成二十幾個points,都係學校處理今次事件既問題),但教育局從無回覆!~~

仲有小朋友還細,但儀容受損對他在朋輩中建立自信會有很負面的影響,要打官私,法官一定同情小朋友的傷害,學校責任很大,所以才迫你不要搞大件事

請開校名,x一個字便可以

最起碼都要卸免呢兩個所謂話事人職務, 免得令整個教育界都蒙羞.

搵傳媒啦, 佢講一句, 好過你寫十封信, 有線, 壹週刊都有爆料熱線.

希望你討回公道, 大家都係父母, 見到呢個case又憤怒又難過. 唔好放棄.

原帖由 littlebabybabyb 於 11-12-15 11:30 發表
thank you!其實大家已經俾咗好多勇氣俾我地家庭,真係好多謝好多謝!真係唔知點感激大家!我們現在與你們分享這間學校問題都可以咁多(只係好小部份),還沒有講校長,校監和牧師的電話對話,簡直想扔電話呀!我地已將佢地d不 ...

原帖由 littlebabybabyb 於 11-12-15 11:30 發表
thank you!其實大家已經俾咗好多勇氣俾我地家庭,真係好多謝好多謝!真係唔知點感激大家!我們現在與你們分享這間學校問題都可以咁多(只係好小部份),還沒有講校長,校監和牧師的電話對話,簡直想扔電話呀!我地已將佢地d不 ...
真係唔好信孫公會幫你做到D咩喇, 你睇呢兩日教科書事件................唉!

回復 65# littlebabybabyb 的帖子

寫信比教育局冇用咖喎, 又冇錢賠O既, 最多咪叫學校"正視安全問題", 唔係真正討回公道。
講個故, 幾年前, 有個2歲半左右女仔返PG, O係學校度門夾親手指, 法官比左RULING:There is a positive duty on schoolteachers to protect their students’ well-being. The duty of a schoolteacher has been said to be to take such care of his pupils as a reasonably careful father would take of the children of the family. It is a schoolteacher’s duty to take all reasonable and proper steps, bearing in mind the known propensities of children, to prevent any of his pupils from suffering injury, whether from inanimate objects, from the actions of their fellow pupils, or from a combination of both.
最後賠左$76,924+ COSTS, 呢D先叫討回公道嘛。
P.S 呢單野個小朋友係SENIOR COUNSEL個女, 人地S.C. 真係"告到佢甩褲"啦。

如果經濟許可的話, 樓主都考慮幫小朋友整牙套啦, 仲有幾年先換牙, 都影響社交生活架. 我有朋友係私家整過, 要萬多元.

原帖由 shevachevy 於 11-12-15 11:38 發表
寫信比教育局冇用咖喎, 又冇錢賠O既, 最多咪叫學校"正視安全問題", 唔係真正討回公道。
講個故, 幾年前, 有個2歲半左右女仔返PG, O係學校度門夾親手指, 法官比左RULING:There is a positive duty on schoolteachers  ...

THANK YOU呀!我地可以參考一下,不過我地只係小康家庭,一定無佢地咁叻,我地連爭取正式道歉都咁難,真係好失敗呀!我地要加油,加油!頂住呀!

補充都樣:佢到現在都安排唔到你同所謂另一個小朋友的家長會面,可能根本就唔存在著同小朋友玩而整親;而系梳忽照顧

當然, 樓主若有很多錢和時間精力和學校周旋, 大可將事情搞大, 找律師控告學校疏忽, 要求賠償.

你找政府, 找傳媒, 頂多替你讉責一番, 傳媒也沒有權力要學校作出賠償. 折騰一番, 最後可能只得到一紙道歉信和微不足道的賠償. 樓主必須衡量是否值得花費那麼多精力.

公道, 在這裡已經取得. 現在最重要, 是讓小朋友盡快忘掉不快經歷, 積極栽培小朋友備戰小一入學.

回復 5# littlebabybabyb 的帖子

總之唔好開名,明示暗示都唔好,否則可能係你收律師信。

或許我小人之心...

1. 如果我係對方家長, 經學校通知我, 我的小朋友弄傷同學, 我想我會毫不猶豫"主動"叫學校聯絡對方家長致歉和賠償醫療費用!!
(我覺得係學校有事隱"門")

2. 我直覺覺得學校應該係有違規(其他問題), 如果唔係點解一直都比唔到資料教育局?? 好似怕人黎"參觀"佢校舍咁...

3. 以呢間學校的處事手法, 如果真係唔關同學事, 係因為人為疏忽, 佢地可能"夠胆死"求其搵個"活躍啲"既"替死鬼"....如果佢真係咁就慘了!!

P.S. 我讀小學的時侯都曾經比一個"活躍"的同學從後撞到我, 之後我仆咗落地, 崩咗隻牙(無甩到)...老師見到一切, 之後我用條脷"LAM"到隻牙好似崩咗, 同佢講, 佢居然答我無事...嗰時係小學, 我有記憶的, 但老師沒有主動同我媽咪講(好彩我大個識講), 但我媽咪又係無追究(可能因為我6兄弟姐妹都讀同一間)...又因為我一直都無乜睇牙醫, 事隔十幾年後有一天, 我照鏡見到隻牙變咗灰灰地藍藍地色, 咁就去睇牙醫...結果佢問我隻牙係咪撞過, 我先同佢講係n年前既事....個醫生話隻牙係"慢慢咁死去"要杜牙根....後來我索性用牙套算了...

其實我係想提提大家, 有時教會學校都不一定"以兒童為本", 可能唔關學校方針事, 係個別老師事, 我以前嗰間都係教會學校, 都算出名的...
同埋你記得半年就同小朋友check牙...我以前就係無護牙常識, 十幾年後隻牙就"死"咗...
所以真係要好好保護牙同定時帶佢檢查, 有痛就睇牙醫...

講完, 長氣咗!

學校初時(意外發生初期)話唔方便約見,但剛剛上個月又應承會幫我地約,但現在都無回覆~~但原來有其他該校同學仔家長告知我地聽,原來對方家長曾搵過校長,要求與我們會面,但學校從無作出行動囉!~~

我覺得至少比大眾知道呢間學校既所作所為, 作為教育團體, 係有責任, 唔係為所欲為.

搵傳媒可能比起搵律師冇咁花人力物力, 很多年前, 我地因為買樓受到某地產商不公平的對待, 我地打去壹週刊, 最終得到道歉及賠償, 成件事冇洗過一毫子.

原帖由 baekdoosan 於 11-12-15 11:46 發表
當然, 樓主若有很多錢和時間精力和學校周旋, 大可將事情搞大, 找律師控告學校疏忽, 要求賠償.

你找政府, 找傳媒, 頂多替你讉責一番, 傳媒也沒有權力要學校作出賠償. 折騰一番, 最後可能只得到一紙道歉信和微不足道 ...

雖然我冇興趣知道間學校係咩名, 但睇唔到開名有咩問題, 除非單野係"假料", 作出黎, 唔係我講事實O既話開名有咩問題? 唔通仲會惡人先告狀話我"DEFAMATION"?
而家唔係話"ABC 學校至差"呢D 主觀陳述喎, 如果係陳述成件事情事實O既事發經過, 開名講有咩問題? 不過我明白樓主講件事都係想講返個不公平遭遇, 同校名冇關係, 唔開名係樓主大量姐, 費事搞到仲O係該校讀O既學生同家長人心惶惶。

原帖由 marinang 於 11-12-15 11:31 發表
仲有小朋友還細,但儀容受損對他在朋輩中建立自信會有很負面的影響,要打官私,法官一定同情小朋友的傷害,學校責任很大,所以才迫你不要搞大件事

請開校名,x一個字便可以 ...

同意牙真係好重要, 除了儀表外, 現在係學習說話的黃金時期, 所以真係要呢間學校好好交代!!!!!
‹ 上一主題|下一主題