用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 (將軍澳尚德村某間幼稚園)請問大家有無試過這個無理經歷 ...
樓主: littlebabybabyb
go

(將軍澳尚德村某間幼稚園)請問大家有無試過這個無理經歷? [複製鏈接]

有無攪錯, 交代都無, 叫人就咁算嗎? 我驚係連對方家長(如係小朋友推撞的問題, 如咁大撞擊力相信唔會係意外.)都唔知發生過呢件事, 怕將來還會陸續有黎呢..............定名聲俾教育更重要? 可能樓主起初都是想藉今次事件希望有關老師或家長有所警惕, 但學校的所謂負責人竟然可以如斯不負責任...................教育究竟係咩呀?我估呢個仲要係不小的一個教學團體. 或者可否再去信至此團體看他們又會怎樣處理又如何? 因可能只係個別人處理事件的問題而已(即係怕揹鑊囉!)

對付呢d人最快最有效方法:報警!好work架!

你仲錄埋音,怕咩!

回復 1# littlebabybabyb 的帖子

比我會報警備案,再搵區議員、周刊將校長其可恥行為公開,最重要係要比小朋友知道,做錯事唔可以靠隱瞞就可以過骨。小朋友好可憐,你幫佢整返隻牙仔未吖,最好唔好等自然換牙,因為可能要等兩年,會比同學仔笑架(童言無忌)。對方家長亦有問題(除非唔知發生過件事),如果自己個小朋友整到其他小朋友,佢點都應該道歉及安排處理,而唔係咩都唔理。

真係好感激大家給我們意見同關心我們的兒子,大家給了我們家一枝強心針,相信我們會力爭到底,為我們家的尊嚴而堅持!因為由發生事件到現在都是我們自己家撐住自己,十分辛苦!加上,不想此事還影響兒子將來,所以我們再沒有在他面前重提意外(因為門牙脫了已是事實),只是不斷教導他,告訴他知道,他可能將會被其他小朋友取笑,更向兒子解釋,小朋友並不是真心笑你,只是其他與你同齡的小朋友未開始經歷換牙時間啫,我們還教兒子向他們(小朋友)解釋自己只是早了換牙仔,將來就會出番大人牙咖啦!但如果心裡難受,必須同daddy mummy講,我地一定支持你咖!(兒子是比較明事理的,聽完佢會振定d容易面對d)現在,一門牙已整隻脫落,唯有等多兩三年,希望可以生番出黎,而另一門牙都有d鬆,兒子都有不時話痛,(但佢不會扭的,只是告訴我們知)原來醫生話這門牙得番半隻牙根痴住,都不會頂得好耐(約半年內都會脫落)所以兒子食野時都好就住食!講真,望住自己兒子這樣,我們十分之心痛,但到現在我們還未兒子得到真正的道歉,我們做父母的真是無用呀!~~

真是謝謝你們,雖然我們已錄音,但對話只是表現他們的無禮對話,警方都不能做到什麼!我們都質疑學校,學校都無cctv,我地怎斷定兒子真的係被推而整親,定還是另有原因呢?

快快準備所有資料去報警啦...唔通要小朋友嚴重受傷先正視...我覺得呢間學校太差啦...轉校啦

仔仔及 囡囡仍在該校讀?

其實真係要轉校啦,如果一直咁攪落去而唔轉校,樓主有冇諗過學校會點樣對你仔女?
學校唔會話打小朋友,不過如果佢地用忽視法就已經係精神處罰緊小朋友,我反而覺得第一件事係轉校先,佢地咁細未必明乜野叫據理力爭,但佢地一定明大細超。
唔好硬頸等答覆,照顧仔女先係首要任務,加油。

回復 24# littlebabybabyb 的帖子

其實你可以叫牙醫幫佢做牙套,咁就可以靚仔返啦!如需資料可pm我。

原帖由 vnghk0001 於 11-12-15 09:59 發表
其實真係要轉校啦,如果一直咁攪落去而唔轉校,樓主有冇諗過學校會點樣對你仔女?
學校唔會話打小朋友,不過如果佢地用忽視法就已經係精神處罰緊小朋友,我反而覺得第一件事係轉校先,佢地咁細未必明乜野叫據理力爭,但佢地一定明 ...

of course la, 响學校唔教佢嘢,當佢透明,寫衰佢report, 如果2個都重响到讀樓主就好不智了

其實建議你報警, 好大原因唔係要'輯兇', 而係要比學校知道佢地要正視呢個問題, 唔係吓吓'洒'走D家長就可以. 而家係受傷呀, 唔係玩架!!  雖然咁細個唔可以講話係校園暴力, 但此風不可長!!

仲有, 你報警後如果佢地唔想將件事鬧大, 一定會安排雙方家長見面. 如果佢仲用之前個原因話驚另一家長'受傷' 咁你提議校長將呢個見面安排喺警署進行囉!! 睇吓佢仲有咩藉口.

不過代價係, 你小朋友一定要轉校. 唔好再寄望政府D'官'有合理答案比你嘞, 因為永遠都唔會有結果.

原帖由 littlebabybabyb 於 11-12-15 09:45 發表
真是謝謝你們,雖然我們已錄音,但對話只是表現他們的無禮對話,警方都不能做到什麼!我們都質疑學校,學校都無cctv,我地怎斷定兒子真的係被推而整親,定還是另有原因呢? ...

多謝大家為我們兒女擔心,因為這間學校不斷咄咄逼人,我們已於八月頭趕急轉校了(時間太迫切啦,幸好現在幼稚園明白及體諒我們苦況,特為女兒加多一個上午學位,才放下其中一心頭大石)還記得那時的心情真是針"吉"咁痛!一方面眼見兒子受苦,另一方面李校長及梁校監不斷做出令人髮指既行為,精神簡直崩潰!

再重申,因有人受傷,e單係懷疑虐兒案,當事人係學校,唔係對方家長或小朋友,只要你堅持唔和解,警察唔可以唔跟進,警方咁講係佢唔想做,求其開個File係「市民要求協助」,唔係「懷疑虐兒」,記住去報案話係虐兒,有醫生証明書加上你的口供,已經足夠開File,如果有律師或警察朋友,就叫佢去埋,同埋查案係警方責任,唔係你責任,香港而家好多野係要自己努力爭取!希望你小朋友早日康服!

咁唯有當自己唔好彩啦. 追唔追究你自己決定.

不過, 你可能要話比D街坊知, 等佢地日後要小心, 留意.

原帖由 littlebabybabyb 於 11-12-15 10:12 發表
多謝大家為我們兒女擔心,因為這間學校不斷咄咄逼人,我們已於八月頭趕急轉校了(時間太迫切啦,幸好現在幼稚園明白及體諒我們苦況,特為女兒加多一個上午學位,才放下其中一心頭大石)還記得那時的心情真是針"吉"咁痛!一方 ...

同埋提一提你,學校可能有人扮國民黎e度叫你算吧啦!綱絡d野,你要自己分析啦!

因為這間學校響將軍澳區(尚德)都算是ok的,但他們話自己有宗教信仰既話,真是假到爆!全部信主既格言,佢地全部都無做到,(最簡單就係唔誠實),真不相信佢地係教育人士,(點教小朋友,又話以孩為本喎,小朋友整親都唔理!)又係信教(無真誠既心),還有自己家庭的人(有自己既仔女),咁都唔明做父母眼見自己兒女出事既心情咩!

1.轉校
2.報 警開 file no

but 吾 suggest 申法援打官司

回復 2# tsobaba 的帖子

多謝大家提點呀!我竟然咁都諗不到這點(有人會扮國民),真感激大家真心為我們家庭著想,無言感激!謝謝!^^

回復 1# littlebabybabyb 的帖子

小朋友宜家有冇事?爆牙骨、嘔我認為系好大件事

聲明:我唔系攪事既家長

有兩個位我會 no doubt 報警
1/ 小朋友爆牙骨;嘔,我會報多次
2/ 校方話你攪事

我唔信2歲人仔玩會受到咁大傷害,我會當成懷疑虐兒案

原帖由 littlebabybabyb 於 11-12-15 10:29 發表
因為這間學校響將軍澳區(尚德)都算是ok的,但他們話自己有宗教信仰既話,真是假到爆!全部信主既格言,佢地全部都無做到,(最簡單就係唔誠實),真不相信佢地係教育人士,(點教小朋友,又話以孩為本喎,小朋友整親都唔理!)又係 ...
佢係關心自己份工多D咋? 我開始知道到你講邊間了. 估唔到佢地係咁處事.
‹ 上一主題|下一主題