用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 個仔狂出暗癐點算呢??
go

個仔狂出暗癐點算呢?? [複製鏈接]

個仔14歲,塊面狂出暗倉,細細粒,有的濃, 紅紅的. 請問有咩好藥劑或方法可以治理. 謝謝!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

回復 1# Ahling2004 的帖子

囡囡塊面都開始長粉刺黑頭,afraid will come worse.  你哋有冇買D洗面奶,toner 俾佢哋用 gar?! 請賜教.

醒目開學勳章

回復 1# yuetmama 的帖子

原帖由 Ahling2004 於 11-12-14 12:25 發表
個仔14歲,塊面狂出暗倉,細細粒,有的濃, 紅紅的. 請問有咩好藥劑或方法可以治理. 謝謝!

我朋友有用開隻叫美國雅兒純蘆薈啫喱,可以抗敏、消炎、抗豆,屈臣、萬寧或藥房有售,但發肓時期,可能受內分泌應響出粒粒,我表弟都係咁兩面生好多粒粒,佢有睇中醫調理...

試吓用新鮮蘆薈"呼"面,我仔仔都係14歲, 又係多暗蒼, 佢呼咗真係謝得好快, 而且連黑頭都清咗好多!

meimeilam  請問係邊度可以買到新鮮蘆薈呀? 同埋點樣用法呀?  發表於 12-1-16 16:12

我個仔就呢12歲,T字位勁多洒米,用咗Enpraxx的草本洗面(Refresh Foam Cleanser)+Vit A ,好好多,九龍Winx Ox有得賣,可以去取'板'用過好先賣。

原帖由 chuenma 於 11-12-15 16:54 發表
我個仔就呢12歲,T字位勁多洒米,用咗Enpraxx的草本洗面(Refresh Foam Cleanser)+Vit A ,好好多,九龍Winx Ox有得賣,可以去取'板'用過好先賣。

Is it the one from Korea ar?

BTW, is it good to starting use those chemical cleanser in early stage ley?

是呀!是韓國牌子。我之前買過d温和洗面奶比佢用,做埋facial都無用,佢真係成個額都係,仲係密麻麻,晚晚敷消炎水,Dr Jexx大消炎水都1xxx支,消炎水停就狂出。後來去Winx Ox見到問下sales姐姐,介紹支cleaner,用5種草本植物造是天然成份,sales比cleaner我番屋企試,仲送d Vit A sample,都用咗個幾星期,真係好好多。仲要飲下涼茶幫佢排下毒,但之前飲涼茶都唔掂。

我相信如係皮膚清潔及油脂分泄問題會ok,詳惰就要問sales同自已用過先知。

醒目開學勳章

yuetmama 發表於 11-12-14 23:38
囡囡塊面都開始長粉刺黑頭,afraid will come worse.  你哋有冇買D洗面奶,toner 俾佢哋用 gar?! 請賜教.:lov ...

你試吓用body shop 有一隻茶樹系到for男仔用都OK架...

Ahling2004 發表於 11-12-14 12:25
個仔14歲,塊面狂出暗倉,細細粒,有的濃, 紅紅的. 請問有咩好藥劑或方法可以治理. 謝謝! ...

我女13歲, 11-12歲既時候, 塊面都係狂出暗瘡, 主要係响額頭位置, 用咗一輪fancl 暗瘡系列, 依家好番晒, 只係間中出一兩粒。
阿仔15歲, 又係額頭出暗瘡, 同你仔一樣, 紅紅哋, 有濃, 事關佢唔鍾意用洗面奶洗面, 只肯用清水, 咁我唯有晚晚幫佢擦消炎水, 同用fancl擦暗瘡支嘢, 依家差不多謝晒了。

1) 戒煎炸、巧克力、餅乾等等,飲食清淡,多喝暖水
2) 戒晚睡,做運動
3) 到藥材鋪執清熱解毒湯水包
4) 用綿花棒沾淡鹽水點患處,一天兩三次
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

回復 BestHKMother 的帖子

我係自己種, 買一盤返屋企, 切一片出嚟, 用完可以包保鮮紙, 下次再用, 切開用中間啲啫喱呼面, 大概15-20分鐘, 然後洗面, 一片可以用好耐吓架!

請問如果面上已出濃或已破損, 係咪可以照用新鮮蘆薈敷面?

回復 HY412 的帖子

係呀, 照乎得架!

謝謝你呀! 請問一星期敷幾多次?

上網搵過D料, 正接將蘆薈敷面未必人人合適, 但加上蜜糖會安全一點, 昨晚幫阿女試了一次, 她說敷後感覺很清爽 ^^.

或者可以參考埋以下那帖子:

阿仔14歲面上好多青春豆點算好?
http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D1&page=1

P.S.:囝仔未出暗瘡,所以暫未有試過各人的推介。

回復 cowboymama 的帖子

謝謝你呀, 原來有很多資深網友提供了好的提議和配方 .

其實阿囡已看過西醫, 醫生都說食藥+塗藥膏包十日八日見效, 但阿囡全無反應, 什麼茶樹用品又用過數支, 又沒有效用. 主要原因她從不戒口, 對自己儀容又不太緊張, 加上我和老公年青時又沒有出過暗瘡, 但我們看不過眼, 要出手幫她解決, 唔想攪到滿臉濃瘡才去處理 .

回復 HY412 的帖子

HY412,

不用客氣,我也在BK獲益良多,現在稍為「獲利回吐」吧!
囝仔已14歲,還未出暗瘡,見到有關帖子便先儲起來,留用。
若那些方法試過合用,請上來告知。

你囡囡是否來年升中?祝順利考入心儀中學!

cowboymama
‹ 上一主題|下一主題