用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 旺角伊利沙白VS大埔莫壽增
go

旺角伊利沙白VS大埔莫壽增

兩間中學都好似幾FREE, 大家點睇?

goodgoodluck  I prefer QE  發表於 12-5-17 13:25

個人喜歡伊中多d

旺角伊利沙白is better.

雖然莫壽增都唔喺咩渣學校,但伊中喺傳統名校啵,佢又位於九龍嘅黃金地段,單憑呢樣就經已贏凸嘞。

If I were you, I would prefer QE.

不過話又可以說回來,伊中比莫壽增難入好多。

QES 重要在自行收生時, 留相當位比官小, 如果還有其他好選擇, 就無謂偏要虎山行。

回復 7# ricetaster 的帖子

自行都有留位比官小?

阿仔2次呈分試分別是16/143及8/143, 佢間學校1-65為BAND 1, 佢有2次奧數銅獎, 英國皇家音樂試4級優良, 兒童跆拳道黑帶, 跨區考伊利沙白有冇機會呢, 各位有什麼好介紹呢? 謝謝!

QES for sure!

chiuchun2001 發表於 11-12-14 23:52
阿仔2次呈分試分別是16/143及8/143, 佢間學校1-65為BAND 1, 佢有2次奧數銅獎, 英國皇家音樂試4級優良, 兒童 ...

自行選校可一試

非也非也。大埔莫壽增以入大學率計遠比伊中高,大概為60-70%及40-50%
若以入大學計,莫壽增乃不二之選。(大埔同區同級有迦密柏雨;油尖旺同級有聖芳濟)

點解唔選迦密柏雨?  自從迦密柏雨出咗個10優狀元之後, 受歡迎度同排位都好似比莫壽增高.

以前從未聽過莫壽増,因家住香港, 後來識咗一個朋友(30歲)於這間中學畢業,先知此學校非常勁, 佢理科班, 100%入本地大學, 會考冇21分都沒得原校上中六. 佢本身是所謂專業人士,佢d同學個個都好勁,醫生會計師工程師老師....佢話學校只可以報8科,所以冇"狀元"

回復 chiuchun2001 的帖子

你住那區呢?
地點差好遠啊
如果不計較地點,其實兩所都是好學校
莫是大埔區頂尖好校
教學比迦蜜更具彈性跟具人情味
伊中是全統名校
雖然成績每年越下
但校風跟文化仍保持得很優良

EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

我今年9月都係小六家長, 我對伊中已經投下一票, 另外既一間係旅港商會開平中學, 旅港都係我心儀, 我參觀過兩間OPENDAY, 覺得旅港既學生比伊中既有生氣...

對於莫壽增, 至前年轉左秀瓊校長之後, 情況不及甘校長之績, 更有在任相當高年資既老師將於今年完成未代A-LEVEL之後就會離任.

大埔我會揀迦密柏雨及王肇枝, 柏雨係一改以前既死讀書風氣, 上年開始入表全部小六學生都會有INTERVIEW機會, 開始重視全人教育, 已經唔係以前入表學生能否INTERVIEW 就憑你既次第名次係5係全大埔既BAND 1頭幾廿名之內, 係INTERVIEW過程中已經臨場表現已佔相當高既%

至於王肇枝, 幾廿年都係打穩打扎, 數學比其餘四間英中強, 每年首輪王記依然係有限額面試, 如果次第名之唔係全區頭二百五十名都無面試機會, 今年幾百人入表, 但只係IN左一百七十幾人, 當中數學強人多的是.

講到校風, 現實就係大埔五間英中的確唔錯, 如果我既排位, 係迦密柏雨, 王肇枝, 莫壽增, 沐恩, 恩主教

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

chiuchun2001 發表於 11-12-13 16:16

兩間中學都好似幾FREE, 大家點睇?

QE is much better!

ricetaster 發表於 11-12-14 12:34
QES 重要在自行收生時, 留相當位比官小, 如果還有其他好選擇, 就無謂偏要虎山行。 ...

應該係統一派位留位比同區官小學生。但近幾年那幾間官小都唔係好多人入到QES。
愛收集舊書包、背囊的傻人

其實名校並不會將學生由普通變成頂尖,只有學生自身努力再加上名校的引導才會成事,官校中QC, KC, BPS, QES 如是。

如果學生本質是優良,當會選擇QES,無論日後要申請海外升學或者在社會工作都會相得益彰。

無疑大埔莫壽增中學之前在陳黃麗娟校長(現任聖保羅男女中學 長)領導下確實有極大進步,但始終有距離。

cman_li 發表於 12-5-12 13:50
無疑大埔莫壽增中學之前在陳黃麗娟校長(現任聖保羅男女中學 長)領導下確實有極大進步,但始終有距離。

陳太年代的莫壽增,成績和校風都很好。但和QE比,仍有一段距離。
可惜陳太走後,情況似乎每況愈下......