用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 變質的不是學校,而是家長
go

變質的不是學校,而是家長

經歷了兩個月的interview,見識不少,forum上也出現不少寫手,抹黑學校,真誇張。已不如昔日的分享了!

唔只父母,打工仔、年青人、各個層次都多咗dd自我中心的思維。

對呀, 我有兩個小朋友, 一個小一, 一個K1, 早於大B報KG時(07年)已有上來EK, 那時的家長都是真心分享, 交流, 但最近看到一些TOPICS, 真覺EK已變了, 不管那些家長用心如何, 各位家長一定要用心分析, 學校是好是壞, 問用家最實際, 不要輕易中計呀!
其實各間學校都有長短, 各人要求亦不同, 問心有邊間係完美呀? 只要配合到自己要求同小朋友發展的就是最好了.

對,一句「朋友個仔/女」之後就明踩暗諷,可悲。

答案太簡單,因為多了八十後的兒女報K1了!
自我中心,丁蟹心態,正是八十後的寫照!

其實討論區只是讓人分享意見的地方,
大家都明白互聯網真假難分,
何必為了這些事而動怒,
倒不如多花時間與小朋友相處~

變質的是社會,既不能改變,
唯有接受,
才會有變質的學校與家長,
對於小朋友生活在這裡,
無法改變,我也覺得很無奈~

也請不要主觀地批評某一代人,
因為80後的人不正是60-70代人養育出來嘛,
我們更應以此為鑑,以免重蹈覆轍~

關80後乜事呢?又點會知系80後呢?無啦啦做乜就咁標籤佐人地呢?
我唔系80後,當我睇人地唔順眼時我會經常提醒自己檢討下自己有冇做同樣的事。  搞掂自己同子女好過。

我同意為何乜都標籤80後,90後?

每個年代都有好的一群,壞的一群.都唔見得60後,70後,個個都努力上進.

有時,我個女係街見到人做d錯事,佢話:佢地做壞事.我會教佢,自己從自己做好本份,影響身邊的人就夠.你見到別人做壞事,你自我反省就夠了.

現在資訊發逹,咪自己過濾下.不過,我同意社會係變咗質.人人互相忖度,何不以平常心?

原帖由 mamacharchar 於 11-12-13 09:44 發表
關80後乜事呢?又點會知系80後呢?無啦啦做乜就咁標籤佐人地呢?
我唔系80後,當我睇人地唔順眼時我會經常提醒自己檢討下自己有冇做同樣的事。  搞掂自己同子女好過。 ...

點解要抹黑學校既?? 佢地有咩好處?

回復 9# wishwong 的帖子

我估係等有offer的家長唔讀, 覺得xx學校唔好, 佢地就可以由waiting補上.

無錯,要本身係真正的用家,才會對該校有全面的瞭解。

原帖由 bbmuimui 於 11-12-13 02:08 發表
對呀, 我有兩個小朋友, 一個小一, 一個K1, 早於大B報KG時(07年)已有上來EK, 那時的家長都是真心分享, 交流, 但最近看到一些TOPICS, 真覺EK已變了, 不管那些家長用心如何, 各位家長一定要用心分析, 學校是好是壞, 問 ...

oh....一言驚醒夢中人。原來別有用心。

原帖由 littlejimjim 於 11-12-13 11:19 發表
我估係等有offer的家長唔讀, 覺得xx學校唔好, 佢地就可以由waiting補上.

哦... 真黑心...

原帖由 littlejimjim 於 11-12-13 11:19 發表

見到D人等到學校出OFFER先話人地點唔好,好難話冇機心,大家小心咪中計!下次又唔知到邊間俾有心人唱衰..黑心家長又出動.

變既系出生率吧… 僧多粥少自然兢爭大,自然爭拗多,internet 亦容易讓一點的負面聲音無限放大,又多左家長留意

平常心

近排d topics都係鬧交收場既..........

上得BK睇forum都是希望子女受好o既教育,無需要諗咁多"陰謀論"卦。

其實點解要甘標籤八十後呢...難道八十後就真的全部都係 (自我中心,丁蟹心態) !! :@
甘樣唸野其實咪又係自我中心...!

其實最可憐既係一班小朋友,唔夠3歲就要跟住父母四處interview,佢地都唔知咩事,隨著出生率增加同我地偉大"正苦"既教育政策,個個都人心惶惶怕自己既仔女讀得唔好...根基打得唔好,咁多因素影響,學校都要改變去配合,其實大家都係因社會而去改變,咩年代人都會一樣!

大家加油吧!

見到個標題已想like!