用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 現在就讀既小朋友係咪會參加好多課外活動 ...
go

現在就讀既小朋友係咪會參加好多課外活動 [複製鏈接]

我囝囝明年將會入讀K1,想問下係咪大部分家長也為子女安排很多課外學習?聽鄰居講佢囡囡星期一至六都學嘢,我好想了解下係咪呢個現象係SC很普遍?家長可否分享下學幾多課外活動?
   0    0    0    0

回復 1# piggyccy 的帖子

無噤誇張, 要視乎家長本身要求, 不過, 好多都是家長有份教.  小囡今年K1(細囡), 如教COUNTING NO 1-5 (上學期), 學校要求學生數物件, 說出正確數字, 再要拿起個數字號碼, 要完成這3個動作先為之識.  我聽過隔離班有個小朋友MAMA話老師說她囡囡D數不好, 就要報公文數  

K1嗰陣我都冇乜點同我小朋友報課外活動。但SC功課真係太小,搞到佢每日都咦咦哦哦,猛咁話悶!結果都要每日俾啲細翳俾佢學。

K1,2日跳舞,星期六上science workshop(剛上完一期,暫停中)

我囝囝都有上Science Workshop,問佢覺得點,阿仔有時話鍾意,有時又話麻麻,你地覺得如何?

都幾貴。我覺得Drama抵啲,可以培養小朋友自信心。

May I know where to take Drama? Kid's Gallery?

學校最近兩年都有搞。主要Offer俾K2同K3嘅小朋友。我估學校出年都應該會再舉辦,留意通告喇!

dais 發表於 11-12-30 18:02
May I know where to take Drama? Kid's Gallery?

No lah!!  係Faust International Youth Theater。最後嗰堂仲會邀請家長同小朋友到演藝睇劇團嘅正式表演。(不過都要另外買飛!)

回復 piggyccy 的帖子

I think it's very much a matter of personal choice.   

Of course, there are kids who are attending at least one or two or even more (!!!!!) every day, while some have a few for the whole week.   Other than SC, I think it's the same for the other "popular" kgs.

Maybe it's more important to find out what suits the kid the best and how to pave the way well for him/her to prepare for P.1.   

我都想知學校本身有無攪課外活動班架?如果有,例如有咩?

學校除咗俾外面嘅機構搞Science Workshop 同English Drama Program外,冇攪其他課外活動班噃!

哦,自由參加的......

SCKnight,

請問English Drama 學費多少 ?

盛惠二千五百兩
有銀兩都仲要抽箴:;pppp:

係學校上堂架??

係呀!喺羅福道校舍上堂!

上下午班都有?? 下午班放左學好晏架啦喎??

joeytwm 發表於 12-1-31 10:56
上下午班都有?? 下午班放左學好晏架啦喎??

逢星期六早上,上下午班都可以參加,不過要抽籤。抽到至算啦!
‹ 上一主題|下一主題