用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 AM同PM的分別~~
go

AM同PM的分別~~ [複製鏈接]

上午班係唔係好過下午班好多?請各位媽媽分享分享。

0    0    0    0

回覆 1# wballp 的文章

我都想知。up

下午茶餐vs早餐
分別不大。返下午班沒時間午睡。

我覺得AM可以訓練小朋友早睡早起, PM可能會令小朋友夜瞓妟起身...但返PM可以比在職父母收工後多D時間同小朋友玩OR溝通

都係睇小朋友既生活習慣o者~

agree.  選AM / PM 好睇朋友既生活習慣, 由於午睡問題, 好多人鐘意AM.  但亦有人本身prefer PM 班,  PM班小朋友可以訓到自然醒, 夜訓遲起的小朋友可能比較適合PM.

大部份學校AM 同 PM 班課程係一樣, 都係果d老師, 所以其實冇話AM 定PM 好, 只係多數人都選AM, 學校多數都係AM班先full, 就給人感覺PM班是否次一等.  

其實有d學校, 如KM, 下午班可能好過上午班:
AM class = 中、英文班 -> 廣東話班主任+助教
PM class = 雙語國際->廣東話班主任+外籍英語班主任+助教

原帖由 vinik 於 11-12-13 10:23 發表
都係睇小朋友既生活習慣o者~

我個仔返緊PM ,放學4:30pm,拿拿聲食少少Bread ,nap 一nap,由5pm nap到7pm,食dinner,然後玩,brush teeth ,take bath ,搞得lai都11點幾,到我地瞓都己經12幾1點既事,對我地呢D 9-5媽,真係有d吃力。仲唔計佢地唔舒服,睡得唔好,中間一晚要醒幾次。用家心聲,AM定PM ,你地諗諗吧!

Mine are OK wor! Sometimes they sleep until 8:30am or 9am after I left home to work, no need to help them to school in the morning. Good!

After their school to home at around 5:30pm, they eat a bit and sleep to 7:30pm to dinner.  After dinner we play until 9:30pm to 10pm...... they are preparing to drink milk for sleep again lor! Good again!

比著我,有得揀,梗係揀am class,無得揀,又好想讀果間,米pm class都照殺囉.....

我個friend 係幼稚園老師(不是什麼名校那些),佢話佢間學校am 同pm的師資是有分別的. am 班會由資深老師做正教, 經驗淺的做助教; pm班會俾經驗淺的老師做返正教(佢地都要learn點樣擔當正教麻!!), 資深老師於分組活動時做助教或於pm時間做其他admin工作.

原帖由 mntabo 於 11-12-13 12:01 發表
我個friend 係幼稚園老師(不是什麼名校那些),佢話佢間學校am 同pm的師資是有分別的. am 班會由資深老師做正教, 經驗淺的做助教; pm班會俾經驗淺的老師做返正教(佢地都要learn點樣擔當正教麻!!), 資深老師於分組活動 ...

呢樣我都相信,
重有, 學生質素方面,AM都會好D, 並不是說PM的學生不好, 但是因為大多家長都會先選AM, 所以學生/家長表現較好的都會入AM班的. 同學仔叻D, 學生都會叻D

我又唔覺得AM同PM嘅小朋友有分别,好嘅學校幾千人争百幾個位,入到嘅都叻叻,仲要分AM/PM

其實好depends小朋友interview當日表現, 不能說PM小朋友冇AM咁叻,只可以話PM小朋友interview當日表現冇AM嗰d咁好啫

原帖由 gwlam 於 11-12-15 13:02 發表
其實好depends小朋友interview當日表現, 不能說PM小朋友冇AM咁叻,只可以話PM小朋友interview當日表現冇AM嗰d咁好啫

再同意不過,幼稚園只有數分鐘的interview,怎可以完全評定小朋友的能力,小朋友坐唔定,較慢熱,只有pm offer,或者無offer,就表示佢唔叻叻咩?!

即使我也是上午班的支持者,我也不能認同下午班的小朋友能力就較差的結論......

所以, 我覺得應該係以家庭及小朋友的需要而決定am, pm 定全日班, 好似我個仔, 佢雖然而家得10個月, 但佢由出世到而家都係夜晚8點多就sleep 到早上最遲7:30am就起身, 咁佢下年報pn一定係讀am的人. 反而有些小朋友的作息是睡至早上10,11點, 就讀pm 好d.

我有個同事, 佢仔仔本來k1讀名校pm, 但經過一年時間, 佢都唔能夠adjust, 每日放學返屋企都會發脾氣, 又要lau眼訓, 訓到夜晚9點先起身食飯, 食完仲要同佢沖涼, 大人同小朋友都好辛苦. 最終k2佢去考另一間學校am就solve左問題!

原帖由 mntabo 於 11-12-15 15:04 發表
所以, 我覺得應該係以家庭及小朋友的需要而決定am, pm 定全日班, 好似我個仔, 佢雖然而家得10個月, 但佢由出世到而家都係夜晚8點多就sleep 到早上最遲7:30am就起身, 咁佢下年報pn一定係讀am的人. 反而有些小朋友的作 ...
   咁全日班係咪集合咗 AM 同PM既可取之處, 返全日班有冇咩壞處呢? 係咪會更加容易病(未有明顯病徵既小朋友返咗學, 要對住全日係咪會易D中招)? 有冇其他返全日班既家長可以分享一下?

原帖由 ceocoke 於 11-12-16 02:21 發表
    咁全日班係咪集合咗 AM 同PM既可取之處, 返全日班有冇咩壞處呢? 係咪會更加容易病(未有明顯病徵既小朋友返咗學, 要對住全日係咪會易D中招)? 有冇其他返全日班既家長可以分享一下? ...

雖然全日班聽落係幾好, 早上返到學校有埋早餐食, 又有晏覺瞓..........不過小朋友是由大約8:30am到大約5:30pm都只對住老師, 同學和學校員工...... 對於一個2歲大嘅小朋友, 佢係咪需要放咁多時間在學校呢? (冇人湊另計)
對住學校嘅時間多過對住屋企咁多....我本人覺得不太好.
2歲嘅小朋友係需要家人多過學校, 佢哋好需要家人長時間陪伴, 愛護, 摟摟抱抱, 2歲真係仲好細個咋.

非常同意睇返小朋友作息時間來決定am/pm (如果有得選擇的話).
我個仔係非常早起的, 但心儀學校比咗pm offer呀仔, 咁冇法啦, 唯有自己幫呀仔adjust囉, 幸運地, 下年K1可以返am班.

原帖由 gwlam 於 11-12-15 13:02 發表

讚同,所以好多時原本pm offer 都可以申請返am.

我想全日班定半日班真係睇返自己家庭需要. 好似我咁, 我預計bb入N1時是2歲半(如果考到), 咁我地預計會生多一個(如果有的話), 我和老公返工, 屋企得工人, 冇老人家, 咁到時如果真係有細b, 得一個工人, 又要湊細b, 又要煮飯,做家務, 根本佢就湊唔到大果個,工人又唔識得教佢, 我又唔放心俾工人帶住大細b去公園/去學野...咁與其大b係屋企無聊自己玩幾個hr, 倒不如俾佢返全日, 有課外活動.
但若果係唔駛返工/有多個人睇, 半日就夠啦, 下午bb都係sleep, 食下茶點, 又同佢去下公園, 返下興趣班仲好啦,多d親子時間.

sally722  agree!我阿b得99一個人湊咋,佢收到一間全日班offer,下年N班返8.30-4.30,我都唔想他日日在家無所事事地玩,99又唔識得教佢,那麼不如在學校學下自理仲好啦!  發表於 11-12-23 14:27
‹ 上一主題|下一主題