用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Boxhill vs York(雙語班)
go

Boxhill vs York(雙語班) [複製鏈接]

boxhill 英普班  vs York 雙語班(即英粵班)

有以下問題 :

1)  Boxhill是每天全英語教學,  除了一/三/五 - 中文每次佔30分左右 ~
在12月10日York簡介會上, 校方稱英文是每天20分鈡左右,

2) 我在衡量教導英文方面, 會否BH 教York優勝一點 ?

3) YK PN班是多少人一班呢 ? 英粵是2個香港人老師 ,國際班是1個港人,1個Nat

4) 因YK簡介會上,校長稱國際班的班別很少, 入到機會是微的,除非由老師堙選,  大部份N生只會派英粵班Offer

5) 而且YK所參加Cambridge YLE (young learners english tests) 在小一叩門上是否有作用 ? 因校長指出YLE在叩門是很有力(校長當然會sell呢部份)
   2    0    0    0

BH - 著重英語會話交談
YORK - 著重英文文法寫作

以上兩間都做得唔錯 , 好難取捨, 要視乎家長buy 會話強 定  文法強

我自己偏向小朋友能夠與外國人溝通, 文法上回小學先慢慢加強 , 同埋唔想谷得小朋友太辛苦去Cambridge考試

Think N - K3 聽聞不錯 , 小朋友語言學得很子,但我唔熟悉,唔方便比意見

但朋友上過佢Playgroup, 意見就覺得無Heart , 岩岩收錄左佢,所以唔會繼續join落去~
‹ 上一主題|下一主題