用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Boxhill vs York(雙語班)
go

Boxhill vs York(雙語班) [複製鏈接]

boxhill 英普班  vs York 雙語班(即英粵班)

有以下問題 :

1)  Boxhill是每天全英語教學,  除了一/三/五 - 中文每次佔30分左右 ~
在12月10日York簡介會上, 校方稱英文是每天20分鈡左右,

2) 我在衡量教導英文方面, 會否BH 教York優勝一點 ?

3) YK PN班是多少人一班呢 ? 英粵是2個香港人老師 ,國際班是1個港人,1個Nat

4) 因YK簡介會上,校長稱國際班的班別很少, 入到機會是微的,除非由老師堙選,  大部份N生只會派英粵班Offer

5) 而且YK所參加Cambridge YLE (young learners english tests) 在小一叩門上是否有作用 ? 因校長指出YLE在叩門是很有力(校長當然會sell呢部份)
   2    0    0    0

CCFU 發表於 11-12-12 12:47
boxhill 英普班  vs York 雙語班(即英粵班)

有以下問題 :

我都想知,up.
麻煩大家俾些意見,謝謝

原本我打算如果York比k1我,囡囡會讀一年BH n班,再出去九龍塘York 讀k. 因為BH係國際,如要入主流學校,應該會york適合啲!

我個仔依家係BOXHILL 讀緊N 班,佢插左一個月班,感覺唔錯

不過我個仔講野唔叻,仲未識同我講話每日學到咩野,不過佢就話返學開心

計名氣,應該YORK 出名D

fionbabynok 發表於 12-1-31 09:27
我個仔依家係BOXHILL 讀緊N 班,佢插左一個月班,感覺唔錯

不過我個仔講野唔叻,仲未識同我講話每日學到咩 ...

似乎大家都是住馬鞍山,沙田,同埋k1又有機出九龍塘讀York.  我住馬鞍山的。

大家可交流交流,互相照應。始終小朋友搭咁長車,都有些擔心。我仲未搵到返york有沒有校巴,要幾點上車。
同埋,你們小朋友會打算在沙田馬鞍山讀小學嗎?我就多數會。謝謝分享。

ta__ta  York 有校巴去馬鞍山,沙田,不過幾點上車就未知,因要校巴公司夾哂全部學生先定到。  發表於 12-1-31 10:51

我都係住沙田!
都有考慮過 boxhill, 仲返左好耐 boxhill playgroup. Boxhill 係一間好學校, 我同阿仔都鍾意.但始終覺得如果唔係打算讀 international primary school, 就唔好讀間咁 international 的幼稚園。

黎緊8月會讀 York PN.

YORK 都收左我仔仔,我都唔會讀BOXHILL

依家煩緊揀 THINK/ YORK

careysum  think no la  發表於 12-2-1 08:38

BH - 著重英語會話交談
YORK - 著重英文文法寫作

以上兩間都做得唔錯 , 好難取捨, 要視乎家長buy 會話強 定  文法強

我自己偏向小朋友能夠與外國人溝通, 文法上回小學先慢慢加強 , 同埋唔想谷得小朋友太辛苦去Cambridge考試

Think N - K3 聽聞不錯 , 小朋友語言學得很子,但我唔熟悉,唔方便比意見

但朋友上過佢Playgroup, 意見就覺得無Heart , 岩岩收錄左佢,所以唔會繼續join落去~

我都有YORK同 BOX HILL既OFFER,我囡囡宜家插讀緊 BOXHILL 既N班,本來諗住讀幾個月之後會轉校,下個月會IN ST.CAT,但讀落之後,我已經決定放棄YORK既OFFER,亦唔會轉校,BH比到我想要既野,1)行政好 2)係細校,老師及校長會記得晒D同學仔既名, 3)師生關愛做得好好 4)課程時間及安排出色 5)英語環境就更加係出晒名 ,將來我會同小朋友考直資及私校小學為主,尼類學校面試時係大多需要全英面試,當然,我都有兩手準備,因為直資及私校宜家都好難入,咁可能到時都要被逼入主流,所以我囡囡喺BH讀,英文應該係無問題,中文我就會自己同佢一日一字,數學都要自己同佢補,以防不時之需.

retriever  我上過昇小輔導班, 根據老師講, 除了英小, 大部份私小直資都是廣東話in, 且更不要人家問你廣東話, 小朋友答英文, 咁樣最衰...  發表於 12-2-1 10:55

你果間係咩直資呀? 我問過兩間係1)蔡繼友 2) 陳守仁 兩間都係英文面試喎
可能尼兩間都係英小關係,如果係中小,我就會選返入主流,不見得間間直資都係好,希望我行到運,入到蔡繼友啦

回復 careysum 的帖子

如果你講呢兩間類國際學校, 當然是英文in.... 但其他知名dss, 私小, 及叩門名津都是中文in, 好似啦啦同拔拔都係... 趙sir講的..
‹ 上一主題|下一主題