用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 再次想請教各位弦樂老師/高手
go

再次想請教各位弦樂老師/高手

小兒身型較矮細, 現在拉1/4 size大提琴, 老師打算想他o黎緊暑假考七級. 不過老師說 1/4 像玩具琴, 不適合拉七八級的考試 (用某些力度拉某些高音會爆音, 是因為他的力與弦可受的力不一樣 -- 其實這我不太明白, 我只轉述老師), 建議我在考試前換一部 1 /2 (而家的1/4 是fit size 的, 而老師說 1 /2 相差少許).
想請問各位弦樂老師, 用 1/4 考七八級cello 真的不適合嗎 ? 真的像玩具琴難登大雅之堂嗎 ? 另外, 我不太明白那爆音的說法, 可不可以教下我這個不懂的媽媽.

謝謝

其實老師講到唔換琴就影响佢拉的歌咁,是否已90﹪希望妳囝囝換琴去考試呢? 唔跟的話,老師接受嗎?

我不是老師/高手。我囝囝學小提琴,換了兩次琴。我的經驗係可以唔換就唔換住,若要換,就早D換。一來小朋友需要時間去適應“長大”了的琴和弓,二來新琴要拉夠一段時間才穏定。總之唔好臨考試前換。

pamelaywy
你小朋友幾多歲? 我個女係初學, 又係用緊1/4,但個琴成日走音,都想同佢換一部, 你部琴用咗幾多年? 可以用咁耐既?另外,我想知你係咪考3同5級再考七級?
唔好意思, 咁多嘢問, 因為我唔多曉?

去試琴,跟現時的比較一下,或會多少明白分別。再決定買與否還不遲!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

原帖由 jollyma 於 11-12-14 22:52 發表
pamelaywy
你小朋友幾多歲? 我個女係初學, 又係用緊1/4,但個琴成日走音,都想同佢換一部, 你部琴用咗幾多年? 可以用咁耐既?另外,我想知你係咪考3同5級再考七級?
唔好意思, 咁多嘢問, 因為我唔多曉? ...

我囝七歲幾, 如計正式 1: 1 學cello, 學了年幾 (因為最初期 -- 當時五歲半 -- 跟學校小組學, 足六歲才正式跟琴行老師1:1學). 初時跟學校小組, 學校借了一部 1/8給我們, 現在這部 1/ 4 買了一年多. 所以不是用了很多年.

我囝今年四月考了四級, 打算八月考七級 (因未有樂理, 所以要等埋二月的樂理才可以考)

原帖由 bebebe12345 於 11-12-15 13:54 發表
去試琴,跟現時的比較一下,或會多少明白分別。再決定買與否還不遲!

bebebe12345 老師,
謝謝你的建議, cello 老師也叫我囝試下在樂團時拉一下哥哥姐姐的 cello, 叫他感受下是否不一樣.
頭痛的是, 作為一個沒有音樂背景的媽媽, 我聽上去覺得他拉得ok, 但原來老師複琴時說他拉錯晒. 而我叫佢自己聽下自己有無問題, 拉得好唔好, 佢總係粗枝大葉, 對自己拉出來的東西沒有太多要求. 他只享受自己拉畢全首, 但音色好與不好他又不理.... 我實在不知怎樣判斷.

回復 6# pamelaywy 的帖子

抱歉,我不是老 師,只是一個連譜都唔識的家長而己。不過從少就跟隨孩子上堂,老 師所講的記低或錄低(不過多是自己聽自己看,再去說他們)。從來孩子就是從錯誤中學習,千萬不要懷疑孩子的能力。方法而己!
琴的質量如何不說,單一個1/4的琴和一個1/2跟一個full size的琴的音量當然有分別,孩子一路長大自然一路換琴以配合,不可少的事。放膽先讓孩子去試。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

原帖由 bebebe12345 於 11-12-15 16:05 發表
抱歉,我不是老 師,只是一個連譜都唔識的家長而己。不過從少就跟隨孩子上堂,老 師所講的記低或錄低(不過多是自己聽自己看,再去說他們)。從來孩子就是從錯誤中學習,千萬不要懷疑孩子的能力。方法而己!
琴的質量如何不 ...

一直見到你在音樂上有一些專業的意見, 真的以為你是音樂老師呢. 原來是一位很勤力的媽媽, 我真的要向你好好學習.

還想請問一句, 如果真的多買一部 1/2, 你認為買一部較貴的, 還是用番普普通通質素呢 ?

其實琴的價錢真係好難講,  人人對"貴"的標準唔同, 對琴的質素要求都唔一樣. 好似阿女的樂團同學仔,大家的level差唔多, 但拉緊的幾千到幾萬都有.

只能夠在可以afford的budget內,為孩子找一個最好的.

原帖由 pamelaywy 於 11-12-15 23:09 發表

一直見到你在音樂上有一些專業的意見, 真的以為你是音樂老師呢. 原來是一位很勤力的媽媽, 我真的要向你好好學習.

還想請問一句, 如果真的多買一部 1/2, 你認為買一部較貴的, 還是用番普普通通質素呢 ? ...

其實音樂感同文學修養一樣,都係可以培養。要有好文學修養同寫出好文章,多閱讀及多寫作是必然經過步驟。同樣道理,要拉奏出有音樂感樂曲,就要多聽音樂及多練習。

家中小朋友習琴已兩年多,我會儘量屋企食飯時及閱讀時間播放一些由公共圖書館借回來的古典音樂。到現在小朋友開始對每次奏出音樂都有要求,識得自我批評話呢度唔夠輕快,呢度對比太小。

希望以上經驗可以幫到你小朋友。

原帖由 pamelaywy 於 11-12-15 15:20 發表

bebebe12345 老師,
謝謝你的建議, cello 老師也叫我囝試下在樂團時拉一下哥哥姐姐的 cello, 叫他感受下是否不一樣.
頭痛的是, 作為一個沒有音樂背景的媽媽, 我聽上去覺得他拉得ok, 但原來老師複琴時說他拉錯晒. 而 ...

原帖由 pamelaywy 於 11-12-15 23:09 發表

還想請問一句, 如果真的多買一部 1/2, 你認為買一部較貴的, 還是用番普普通通質素呢 ? ...

或者,可以問問老師妳囝囝1/2琴,大約可以用多久。他準備考7級,質素好一點的琴可能可以幫他發揮得好些。但如果1/2琴只用年零兩年的話,亦可以考慮留力將來買部質素好的 full size 琴。

我細囝老師就是這樣建議我們的,他覺得這些縮了水的琴能做到的有限,不值得投資,寧可留力等換 full size 時再買部上等琴。

當然甚麼價錢叫普通,甚麼價錢叫上等,還是看自己的財力。

原帖由 wootaitai 於 11-12-16 09:55 發表
我都曾經衝動下買了一隻貴的細琴,考慮如下:

1. 可trade in一半value換大琴,即expense只是一半,另外一半是"pre-paids"

2. 我有兩個小朋友可用(又除2)

3. 我衝動下買了,因為清楚聽到拉同一首歌,新琴能做出多練兩個月的效果
...

咁樣計又真係好抵!^0^

絃線

老師還說,在琴和弓有限的質素下,最值得去買的是一套靚絃線!小小的投資,大大的果效。

回復 13# wootaitai 的帖子

哈哈!妳是最肯嘗試的其中一位。Trade in與否根本不重要。
前幾天所做的事(換配件)就是我以前曾經做的事。用好和適合所配件用在普通的琴上.....為它增值。琴線、琴碼、腮托、聚弦板、音柱.....都影響著!最近遇到一件換琴絃和拉死琴事件,令人滴汗!有否聽到試琴?
從來就明白一件小小的配件影響可以很大,就算那條音柱的位置、長短相差少少,可以令人驚喜,亦可令人欲哭無淚。
小提琴.....聽遠D的過程之後,就要學聽琴底出來的聲。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

各位媽咪實在令人佩服!! 要好好向你們學習!!

妳是否為這琴換配件?如果不是,下次記得帶去讓他看看!
難得!一定要拉你的另一半聽囡囡呀!他的耳仔一定好好.....足以令囡囡有更大的得著。

不是琴技.....而是個琴的聲音死得幾慘!
唉!另一個故事。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回