用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs MS
樓主: evachan717
go

KV vs MS [複製鏈接]

回復 22# cwymama 的帖子

我delete 係因為我講完個"木"字之後有d朋友比較大反應, 我驚比人誤會我去話ms既不是, 而令到之後會有一連串既post回應我既一個木字!

我朋友o係幼帥, 已經離開ms了, 我之前有post話佢剛入去教咩? anyway, 我呢個朋友只係o係ms 我估都只係幾個月, 不過佢太愛佢之前教o個間kg, 同埋佢之前既kg 係收女仔多, 相對地覺ms冇佢之前既咁好...anyway, 我唔再回應ms既事, 我上來都係講出我既感覺, 我同任何既kg冇任何關係, 亦申報左先, 我好好彩, 小b已經有好多offers在手, 我唔係上來為左爭ms而出post!

回復 8# sllau 的帖子

都可能係喎!

回復 35# 日日見住你 的帖子

咁我覺得老師俾唔俾返自己小朋友讀返自己學校可能有好多原因。
我朋友教LH,佢都無俾自己仔讀返LH,原因係佢自己要返工,又唔想再俾個仔奶奶湊,於是俾個仔入一間屋邨的全曰制幼兒園,自己放工接返。佢話佢校長成日都叫佢俾個仔返LH,但佢衡量過都無咁做。同埋佢一心都無俾仔去讀私小,直資。不過可能佢係老師,自己識教,so far佢仔依家在一間官小讀三年級,成績好好,好乖有禮貌。

回復 16# tsobaba 的帖子

replied via private mail

回復 41# porporchi 的帖子

(請想像係溫柔語氣)有吖,响你delete嗰個post度有詳盡咁寫你朋友剛剛入咗民幼教、、、,不過你可能寫錯年份啦!但你真係有咁寫架!重有你朋友可能敘述得唔清楚,因為民幼老師係合約形式,所以唔會教幾個月就走的。(我並無惡意,只係將我所知嘅寫出嚟,以上資料係我向學校查詢得知的)

kv of course,

ms都是很好的,但唔係一係龍,得60-70%,有d兩頭不到岸感覺

回復 3# Jen2008 的帖子

Wow! Your kid is amazing! Thank you so much!

回復 45# cwymama 的帖子

我冇講朋友幾多年入去教, 因為我都唔知, 應該係3年前, 因為佢個小朋友而家都aged 3.

你睇番我既post會知道我做邊行, 我既工作係連幼師都要我教,  而我身邊既朋友亦會係教育工作者, 如果我所講既野令到你有咩misunderstanding, 好唔好意思!

我由頭到尾只係講我朋友話佢o係ms o個幾個月時見到小朋友木d, 並唔係咩-ve 既說話, 我既小朋友kv/sc/lh/ling leung/ creative x 2, etc total 有十幾個offers, 真的唔會上來同人爭ms, ms 同我冇任何瓜葛, 我最多只係話佢地interview 安排用100% pth 唔好, 同埋見到有老師long face 左幾次見到我小朋友跌落地, 呢d亦都係事實!

我覺得呢度好冇自由, 所以我唔會再o係呢一版reply, 因為我每1個reply 都會吸引到好多朋友來回應, 我唔想阻住大家既時間!

你咁有心既, 可以再多打一次電話比ms, 問下佢地3年前有冇1個幼師因為入去冇幾耐就大肚走了...我講得太多了, 我唔想我朋友既info disclose太多, 因為太易估了, 佢而家做hosuewife, 唔單保將來會唔會入番呢行

仲有, 無論哂機構, 學校或公司都好, 如果要離職既, 間公司唔會唔比, ms亦都一樣! 我由頭到尾冇講過我朋友入ms 做2-3個月係因為ms offers 2-3個月既contract 比佢, 只不過係佢做左2-3個月走!!!

唔要爭啦,每個人想法唔一樣

回復 2# porporchi 的帖子

我諗我估倒妳朋友係邊個,後尾重返去ms教左一期pg?大家唔好嘈啦!

回復 50# tsobaba 的帖子

哈哈!我都知係邊個啦!

ha? 你地識佢呀? 咁仲好啦, 唔好以為我作識個人出來去話ms既不是

不過以我所知, 佢去左第2度教playgroup wow? 我o係上次同朋友gatherings時聽到佢話好忙, 因為要去xx會教playgroup, 你sure 你識既係我朋友? 咁仲好, 你都知佢之前O係邊KG 教, 咁你明點解佢相對地覺得ms 唔係咁好啦!

算啦,就咁算啦,唔好嘈lor, 每個人要計既度既算既要求既都唔同, 最緊要大家都揾到自己想要既學校啦......

回復 52# porporchi 的帖子

唉,邊有一間學校完美架?尤其係d老師,做果間、嫌果間,實不相瞞,我自己都係在幼教界打滾了十多年,多年來工作,實習,進修,聽埋聽埋確實晤少,好多人高度評價的學校,其實也有很多不為家長知的一面,只要自己小朋友讀得開心,有進步,就ok啦,無謂爭辯喇!

回復 52# porporchi 的帖子

我諗我識嗰個係你對上話佢做緊housewife嗰個,而唔係好忙教緊playgroup嗰個吖。

多謝你地reply!! 我想講多一次,  只不過係我講左句我朋友(幼師)話ms小朋友木d, 同埋我interview時覺得用pth100%去問問題唔係咁fair, 只係呢2樣野就令到朋友誤會我作野出去話ms!!

我都係做呢一行, 我邊會唔知 "邊有一間學校完美架", 我唔開心既係有朋友唔係太接受我以上所講既野!

我真係冇去爭辯咩野! 我只係想澄清我冇作野!  你地繼續discuss kv/ms既事, 唔好比我呢d 無胃既post 影響到!

所以

回復 55# cwymama 的帖子

你講多小小你所識忙緊做housewife既朋友呀, maybe 真係我地識埋同一個人來, 不過佢近來part time 有教下playgroup!

回復 57# porporchi 的帖子

你等我一陣,唔准delete個post架!

好, 只要你肯承認我所講既野唔係特登作出來去話ms就可以了!

簡單D, 佢係有幾多個小朋友, 分別幾大, 我就知啦!
‹ 上一主題|下一主題