用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思小學附屬am Vs. York 雙語班 am Vs. 民生pm ...
go

啟思小學附屬am Vs. York 雙語班 am Vs. 民生pm [複製鏈接]

啟思小學附屬有1/2時間教英語,1/4粵語,1/4普通話,比例似乎很好。幼稚園直升启思小学的機會很大,但是啟思小學的學費好似不平,6500 ~ 6700 HK$/月。

York 雙語班,英語、粵語、普通話的比例不詳,但是好像York主任說只有1/6時間教英語。而且York有很多人說好,也有很多人說不好,極具爭議。

民生是下午班,小朋友有午睡習慣,但是有民生小學做backup,放棄也確實是很可惜。不知道轉成上午班的機會大不大?

三者都收到offer。啟思小學已經交了註冊費,另外兩間剛收到offer,還沒有註冊。

應該如何取捨?麻煩大家給些意見。謝謝!
   0    0    0    0

你着重乜呀?

個人以為幼稚園階段除了開心快樂之外,應該注重兩文三語。

但是讀哪家幼稚園,也不能不考慮將來小學入學問題。

將來小一錄取,競爭激烈程度很可能是現在K1入學的2到3倍。

原帖由 banks 於 2011-12-12 13:30 發表

將來小一錄取,競爭激烈程度很可能是現在K1入學的2到3倍。 ...

三間都係好學校,但正如你所講,不能不考慮將來小學入學問題。

啟思我冇意見,因為唔係心儀學校冇研究。但你講到六千幾蚊小學學費,你afford到嗎?

YORK 冇小學 backup,但語言強係大家都認同既優點之一。具爭議既係慕道班事件,純粹主觀下定論。我聽過有"朋友既朋友"小學派左去沙呂小,亦聽過有考到出名既直資學校。當然亦唔係學校單方面既功勞,做家長既妳有冇心力去陪太子讀書考直資?

個人覺得讀york真係超值,相信小朋友可以學到好多野,如果唔係擔心第時小學又要爭過,佢一定係我既first choice。
(利益申報,我囝囝有York既主流am offer,我自己本身都係York小學畢業)

民生今年開始冇學卷,課程會唔會改得更好係未知之素。民小都三千幾蚊學費,幼稚園到小學共九年,頂唔頂得住?

我buy民幼既唔係兩文三語,係德育既成熟,亦相信佢學術成就屬中上。但民幼著重家校合作,妳有冇時間心機參予學校既活動?

至於小朋友午睡習慣,你係報英粵上午班既?要由pm改番am應該唔容易,有家長打過去問老師話微乎其微!個人意見,小朋友習慣可以改,如有心讀佢既下午班,可以由依家開始調節一下,小朋友大得快習慣改得快,相信都可以適應到既。再唔係你試下開post問下d讀下午班既家長有冇suggestion俾到你。
(再利益申報,我有IN 民幼,亦係我1st choice,但仲等緊result)

希望以上既反思幫到你有更好既決定!

三年後搵小學一定會更激烈,相信好多雙非港孩都會黎報小學啊!:igiveup:

多謝回複。但好似YORK主流班(應該就是muliti language班吧)好似英文教得冇甘多。這個周六,听他們得課程主任講,雙語班只有1/6教英文。不知道有冇聽錯?

民生今年學劵,都是另外一個擔心。不知道課程會怎麽樣改?

另外,民小似乎也只是中上水平。我家住沙田,不知道民小和呂明才、培基相比,哪個好?

3000几蚊得學費,尚能負擔得起。

個人仍然較傾嚮啟思多D。但啟思小學除着學費6000几,仲有擔心將來上中學,是否可以被主流中學接納?啟思小學是IB課程。

個人認為唔BUY IB, 小朋友應該由小學起就唔好揀CPS.. 要入主流... 入得CPS..要預咗上埋CSS..始終佢地應該好快由IB CANDIDATE變正宗IB WORLD SCHOOL...

原帖由 banks 於 11-12-12 18:15 發表
多謝回複。但好似YORK主流班(應該就是muliti language班吧)好似英文教得冇甘多。這個周六,听他們得課程主任講,雙語班只有1/6教英文。不知道有冇聽錯?

民生今年學劵,都是另外一個擔心。不知道課程會怎麽樣改?

另外,民小似 ...

原帖由 banks 於 11-12-12 13:30 發表

將來小一錄取,競爭激烈程度很可能是現在K1入學的2到3倍。 ...
. 阿仔york. 主流班畢業,而家小一,英文依然是強項。

但約然$ok,都建議你揀ms, 紿終有小學,又係好學校,將來玩少一轉死少啲細胞,kg到p, 小朋友同同學仔相伴成長,好sweet~

如果不考慮將來的小學,單單從幼稚園,應該讀邊間啊?

原帖由 banks 於 2011-12-13 12:27 發表
如果不考慮將來的小學,單單從幼稚園,應該讀邊間啊?

三間都好!
‹ 上一主題|下一主題