用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園K2 vs 民生K1?
樓主: an~gel
go

學之園K2 vs 民生K1? [複製鏈接]

原帖由 lovelinda 於 11-12-13 17:13 發表
haha~~~LL222, 我諗我都會同你朋友一樣, 本來諗住考兩間算了!!

不過聽你講, 你朋友"in SFA係想了解interview format, 為弟弟作準備。".............我諗我都要參考一下, 可能要考多點........ ...

o下?你仲有乜更好小學可以in呀?女拔?

lovelinda: 好掛住你呀!你囡囡返學開心嗎?真係好羨慕你囡囡甘叻,不過我今年都會努力!多謝你嘅意見,我諗我都會認同你嘅講法!

原帖由 lovelinda 於 13-12-2011 17:07 發表
hi, angel, nice to hear your good news..........congrat!!

in my opinion, i will choose LH.

回復 9# LL222 的帖子

今年同仔仔去小一面試, 每次都見到有小朋友喊架, 因為氣氛緊張, 環境陌生, 有d小朋友真係驚到喊, 依d臨場狀態真係父母都估唔到, 亦是所謂的無形壓力

原帖由 chicken 於 11-12-13 22:48 發表
今年同仔仔去小一面試, 每次都見到有小朋友喊架, 因為氣氛緊張, 環境陌生, 有d小朋友真係驚到喊, 依d臨場狀態真係父母都估唔到, 亦是所謂的無形壓力

但响返自已地頭in播.....

原帖由 LL222 於 11-12-11 18:06 發表
我有個朋友,我問佢小學自行收生抽成點,佢話抽到St Mary,我恭喜之餘再問佢,咁in咗邊D私立同DSS呀?佢話DGS同SFA,in SFA係想了解interview format, 為弟弟作準備。

我話 that's it? 只in2問?佢話係呀,佢讀GH幼,GH小已收咗佢個女 ...

以我了解MS唔俾大抽獎+升民小只有70%

所以我小朋友讀LH pn時我不報MS,只考慮SPK、SH及GH先會離開LH

回復 45# Cutemom0808 的帖子

我同你一樣, 雖然已經in左培正, 不過我諗只係gh同spk先可以令我離開lh, 當然佢地收先算啦

原帖由 chichibb 於 11-12-14 14:04 發表
我同你一樣, 雖然已經in左培正, 不過我諗只係gh同spk先可以令我離開lh, 當然佢地收先算啦

哈,我和您不一樣,我小朋友目前已不在讀LH

---   delete  ---

angel,  我係你都不會為MS放棄LH....除非你好like MS 小學....又不是100%直升, 俾你升又要放棄派位, 我覺得呢間小學未係好到要我放棄這些東西....我小朋友去年n班讀LH, 真係一流...去年有 TT & MS offer....我地沒有去MS留位...只在TT & LH struggle...最後pick 了TT.....但如你有德望, St Paul offer...就絕對不用諗..走得過 !!!!

原帖由 strawberry11 於 11-12-14 06:18 發表
Hi Angel,

舊年記得你post 有st cat PN class offer,我話我個仔都有offer(08年12月細b),但最終我冇讀St cat PN class去 左啟思讀,個仔今年再考插班,原本打算報高主教K1,但老師說他可明年9月插班K2,不用repeat K1,結果收了 ...

請問你為甚麽離開啓思附屬小學的幼稚園啊?

原帖由 strawberry11 於 11-12-14 06:18 發表
Hi Angel,

舊年記得你post 有st cat PN class offer,我話我個仔都有offer(08年12月細b),但最終我冇讀St cat PN class去 左啟思讀,個仔今年再考插班,原本打算報高主教K1,但老師說他可明年9月插班K2,不用repeat K1,結果收了 ...

請問你為甚麽離開啓思附屬小學的幼稚園啊?是不是學校不好?

回復 51# michelle_lxh 的帖子

-- delete --

聽奶奶講,ms是九龍算出名好學校多年,反之tsl 及cky較新。
Ms英普幾好,得一間加有小學backup.  Lh有乜優點強項不足,現任家長最清楚。
看過小一個邊,升小主要睇小朋友interview 表現, 兩間都係英普,學術又唔係差太遠, 不過ms升小無壓力。
Congratulation for having good offers.

原帖由 wendysuperbaby 於 11-12-15 07:26 發表
聽奶奶講,ms是九龍算出名好學校多年,反之tsl 及cky較新。
Ms英普幾好,得一間加有小學backup.  Lh有乜優點強項不足,現任家長最清楚。
看過小一個邊,升小主要睇小朋友interview 表現, 兩間都係英普,學術又唔係差太遠, 不過m ...

提醒多一次MS唔係直升一條龍,得70%升到
‹ 上一主題|下一主題