用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 Help! 有關小朋友講o野有古怪口音o既問題 ...
go

Help! 有關小朋友講o野有古怪口音o既問題 [複製鏈接]

我小朋友講英文講得好怪(Malay/Singapore口音),廣東話都係。我知道唔多唔少都係因為聽得印印姐姐(印印姐姐之前響Malaysia & Singapore都打過工)講o野多。
今朝我聽到個女話我隻狗吠,跟住就講:「狗狗"白king",狗狗"白king"」(其實佢係想講"barking"依個字)
琴晚我掛住趕project,朝早又要趕住執o野返工,個人有少少燥,我聽到之後就話佢:「唔係白king,係barking!」
我睇見印印姐姐響旁邊聽到之後都面有難色,知道自己hurt到佢…
唉~本身有請姐姐o既mami,可否分享下有咩方式可以減少姐姐對小朋友語言發音造成o既影響呢?(希望有方法係work而又唔會令姐姐有hardship)
感激感激!
   0    0    0    1

我都有咁問題,想轉菲律賓
準備升K1

我都有此問題。我會照同姐姐講返正確讀音。她不介意的,可能因為慣咗,而且我會強調不是因為她讀錯,而是因為我想阿B學美語口音而她剛剛教的讀法並不是美語口音(讓她易落台)。

回復 chili_li 的帖子

我家用菲姐,但她也有獨特的口音,所以我只能糾正我兒子

Hi 雪豆, 學咗phonics大大吓會改架啦

我都係菲姐,阿女跟佢講英文嘅同時,仲跟廣東話口音,唯有自己多啲更正個女,比佢接觸多啲英、美口音嘅教材或電視。
只要阿女要對工人的話就好難避免到,連我自己學左純正普通話後,因工作環境下要接觸台灣、大陸外省人後,發音都改左啦。

回復 vnghk0001 的帖子

菲姐D英文口音真係差

希望越大会改
準備升K1

我都有咁問題,想轉菲律賓

菲律賓有d都有鄉音. 我公司有幾個菲律賓同事, 有d ok, 有d聽c人

我個仔都學左幾問印尼話

我個仔咪又係,學埋啲印尼話,英文同廣東話,仲有識唱埋印尼歌,攞命!

雪豆  印尼歌都識!犀利wo~
識多種語言未必係壞事o黎o既,最怕佢將印尼話的口音同英文口音混淆。  發表於 12-3-29 12:28

回覆:Help! 有關小朋友講o野有古怪口音o既問題

可以比小朋友去多d PG,等佢地學到正統發音。

Thanks all, 我估我要多d當面糾正佢發音。
Phonics係唔係3歲開始學最好呢?
修身 齊家 治國 平天下
Learning never ends

phonics start from 1 is okay, as long as your child can understand 'word' then you can give him/her some phonics lession

回覆:Help! 有關小朋友講o野有古怪口音o既問題

我叫工人姐姐講中文,唔好同囡囡講英文,皆因工人連b同p都倒轉左讀!

姐姐其實都有同小朋友講廣東話,不過都係唔鹹唔淡的廣東話。
無法啦,唯有叫姐姐唔好教小朋友功課,夜晚返去落多d功夫同佢講"正音"。
修身 齊家 治國 平天下
Learning never ends
‹ 上一主題|下一主題