用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問一下St Catherine 學生的英語水平
go

想問一下St Catherine 學生的英語水平 [複製鏈接]

我想了解一下,是不是St Catherine的學生都能說出一口流利英語?或只是比普通幼稚園的英文水平比較好?

因為我想囡囡能操一口流利的英語,唔知在St Catherine讀得唔得呢?還是一定要send佢去國際學校辦的幼稚國才可以,請SC的爸爸媽媽俾d意見!
   0    0    0    0

其實...我覺得好多家長自己都好努力去train小朋友既英文, 學校只係得3個小時見小朋友, 影響唔及屋企大!

答你問題, 我前排見到有個小朋友k2 o係SC既, 佢o係bookshop度可以同我用英文對答, 當時情境係因為佢聽到我同我小朋友傾緊計用英文, 佢就望住我, 對我講:

K2 SC女孩: This book is interesting
Me: How do you know?
K2 SC女孩: i read it. you can read it to her (指著我既小朋友), but she cannot read, she can see the pictures, and you can read to her
Me: 我笑一笑, 之後就問, which school do you go to?
K2 SC女孩: K2
Me: what is the name of your school ?
K2 SC女孩: St catherine
Me: are you happy in the school
K2 SC女孩: smiled and answered YES

其實有雙班主任制, 當中有net既學校都可以令到小朋友既英文practice 機會增加, 唔係一定SC, km/tt/ hkps/ LH 都係有雙班主任制, 即係都有Net 做班主任既都可以

不過k2開始Sc好似冇2個班主任, 有可能係由普通話老師做班主任!

如果唔理咁多, 只係想小朋友英文好, 可以叫佢入國際班, 不過到時佢既中文程度就一定WEAK d, 我朋友就係咁, 個女入左n 班國際班之後, 就已經上到k1 唔鐘意中文喇!

我家小朋友讀緊屋村N都已經講到以下對話喎(except the red sentences).

我唔係想話邊間學校好/唔好, 而係想話要個小朋友講得好英文, 並唔一定要去SC or某學校, 而係佢喺咩語言環境下生活/成長. 我個小朋友每日返屋村N都係講英文, 返到屋企同唔同人會講唔同話. 屋企training真係佔好大部份!

原帖由 porporchi 於 11-12-9 12:12 發表
其實...我覺得好多家長自己都好努力去train小朋友既英文, 學校只係得3個小時見小朋友, 影響唔及屋企大!

答你問題, 我前排見到有個小朋友k2 o係SC既, 佢o係bookshop度可以同我用英文對答, 當時情境係因為佢聽到我同我小朋友傾緊計用英文, 佢就望住我, 對我講:

K2 SC女孩: This book is interesting
Me: How do you know?
K2 SC女孩: i read it. you can read it to her (指著我既小朋友), but she cannot read, she can see the pictures, and you can read to her
Me: 我笑一笑, 之後就問, which school do you go to?
K2 SC女孩: K2
Me: what is the name of your school ?
K2 SC女孩: St catherine
Me: are you happy in the school
K2 SC女孩: smiled and answered YES

我個女未返學,我地都唔識英文架,我個月今個先2歲,由1歲開始都只係返英文PG,屋企有個講英文既賓賓,平時開下英文台電視佢睇,但佢D英文都好好,完全聽得明英文老師既指令等等,去面試時又可以全英面試都無問題;我朋友個仔剛在ST.CAT 讀K3,佢父母英文又係唔識,但佢個仔確實D英文都唔錯,但係咪去到好流利咁講,我又唔多覺得,我諗樂基教語言會好好多.

唔好意思, 容許我插咀...

我都想問.... 國際班/中英班應該點選擇? 屋企主要溝通語言是"廣東話". 朋友跟我有以下不同看法...

國際班好處: 唔會怕英文, 唔會抗拒用英語溝通, 普通話亦不會陌生. 正正在家裡少講, 才要入讀int'l class. 上小學面試優勢好點. 打好基礎更為重要. 學校會有廣東話班主任, 校工都是跟小朋友用廣東話溝通.

我的見解是: 小朋友日後對學習中文有困難, 特別小學會吃力及趕不上. 本身主要溝通語言不好, 怎能與人有良好溝通關係. 中文也是很重要的. 而中/英班也會有外藉老師.

請多多指教.

原帖由 porporchi 於 11-12-9 12:12 發表

答你問題, 我前排見到有個小朋友k2 o係SC既, 佢o係bookshop度可以同我用英文對答, 當時情境係因為佢聽到我同 ...
‹ 上一主題|下一主題