用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔想小朋友在保母車學壞
go

唔想小朋友在保母車學壞

如題,小朋友同車有個同學,好似"胖虎"咁,已經在學校打過我個小朋友,又同老師投訴過,今晚我小朋友告訴我"胖虎"想我小朋友叫佢老細,話會保護我小朋友喎,K2已經係咁,大個重得了?我屋企去學校得一條線,想轉都唔得!

校車是學校的還是自己公司的?
如學校管理, 一定要寫信, 一封俾學校一封俾校車跟車ee.

ee一般會多留意有問題學生及隔離他們坐位.

間保母車公司係學校on list的私人公司,全部學生都係同一間KG,我諗你提議的做法係可以試下,不過向校長投訴驚會影響個胖虎升小學,自已又拍被人誤會為怪獸家長,要睇定d先!

回覆 1# tsobaba 的文章

我嘅經驗做法喺直接同學校講這件事,避免同家長有直接了當衝突!

回復 4# pooh仔 的帖子

Very surprised that this situation happened on K2...

For my baby, in PN, all the babies easily fell asleep after getting on the nanny bus.

My baby is the only one never sleep on nanny bus so nothing was happened but playing with the nanny during the journey.

which school?

原帖由 tsobaba 於 11-12-8 22:56 發表
如題,小朋友同車有個同學,好似"胖虎"咁,已經在學校打過我個小朋友,又同老師投訴過,今晚我小朋友告訴我"胖虎"想我小朋友叫佢老細,話會保護我小朋友喎,K2已經係咁,大個重得了?我屋企去學校得一條線,想轉都唔得! ...

留係屋企與世隔绝。一定唔會受污染

mtr 有色狼
唔通唔撘mtr ?

應該係教小朋友如何防止, 出声....

沒有樓主講的情況。

小朋友細的時候有哥哥姊姊照顧,長大了,校車嬸嬸叫佢照顧細的學弟學妹,一個非常好的學習機會。

講比學校知啦! 我唔覺得一間正常學校會覺得小朋友講呢D野係正常, 就算佢係好細個亂UP, 都應該要教佢唔係咩都可以UP~!!!
雖然小朋友身邊O既人和事好難可以避免, 但係如果去到比人打, 又或者講一D咁O既野, 就可以give him a lesson !!

叮噹卡通片個肥仔最驚邊個?
答案肥媽

話比肥仔阿媽知

肥仔都要讀書
好唔好比個机會佢?

小朋友有時講少

同跟車的嬸嬸講啦,最直接,分開佢地座,我見D嬸嬸都會教D小朋友,做得不對都會話佢地

原帖由 駿熙媽媽 於 11-12-10 01:30 發表
樓主唔使理無聊人,有人一味識責怪,...說真的,這種事要與校車公司/校方交涉

anteatar correct
唔好大小事第一時間揾老師
有學校唔係太鐘意

我哋要接受面對
呢個机會好好教小朋友如何處理

我認真

叮噹多年受歡迎必有因
技安牙察仔每問學校都一定有

唔好唔搭保母車

be a brave boy
勇敢面對

因為驚誤會所以唔想e一刻同學校講,因為亞胖虎在校內已經很玩皮,我投訴完應該無人會唔信(除左佢父母),真係驚會因誤會而影響個胖虎升小學,如果唔係佢,係第個小朋友講,反而我會覺得無乜野,所以我想進一步ensure it is truth。我明叮噹受歡迎係因為佢反映一般小學的情況,現在我係唔想我小朋友上到小學做左小吉。

直接了當不加個人意見講述事件比學校知,學校會知點處事。
BTW,點解會"影響胖虎升小學"?

原帖由 tsobaba 於 11-12-10 09:54 發表
因為驚誤會所以唔想e一刻同學校講,因為亞胖虎在校內已經很玩皮,我投訴完應該無人會唔信(除左佢父母),真係驚會因誤會而影響個胖虎升小學,如果唔係佢,係第個小朋友講,反而我會覺得無乜野,所以我想進一步ensure it is truth。 ...

一定要同老師講.....唔講唔得....

但係要心平氣和同老師反映,希望佢地幫忙一下, 我相信佢都會做野架啦

同左校車EE講先,不要直接同肥仔媽咪講,直接衝突會好“監“介,要講都由校車EE同佢媽咪講會好D,仲無改善先同學校老師講,仲有我都不明白為何會影響肥仔”升小“?你怕老師會扣佢操行?整花佢FILE?不是吧???