用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小一第一次家長日
go

小一第一次家長日 [複製鏈接]

我仔有專注力不足,食緊藥,都仲係多手多咀.... 11月考第一次試,中文、常識得5X分,英文、數學就得6X分﹗

黎緊家長日,校長仲特別約我見,會有支援老師、班主任同社工一齊見....

由開學到依家,都有收到投訴電話,又話阿仔多手,又話阿仔唔合作,又話阿仔唔留心掛住MEET手指.... 成日就問有冇食藥,會唔會加藥之類問題...

我估,家長日,應該會比人勸退... 其實我想問大家,我可以點做呢?呢間學校係融合小學,不過講愛心,轉左校長之後就真係.....
   0    0    1    0

正確來講, 津校係唔可以趕你走, 因為政府有12年免費教育, 每個香港小朋友都享有, 但佢可以用好多方法令你覺得無引自己走, 其實, 睇你仲想唔想讀下去,想一直讀下去," 囉 "下校長比多些時間亞仔, 媽咪要放多些時間去跟進, 仲可能要自費出去惡補, 反轉, 覺得讀下去無意思, 咪同校長講, 我都覺得亞仔唔適合呢間學校, 但轉校都要時間, 今年可否請老師多加照顧, 下學期會試下搵一間合適小學, 應付左學校先, 下年搵到啱咪轉囉, 搵唔到咪又讀多年先, 佢反正耐你唔何!!!!

其實我見學校都冇心教,成日都只得負面評語,但其實阿仔O係KG 都冇比人投訴過,KG 人手比例仲多過依家呢間小學... 我開頭諗住阿仔係成日要人提點,特登搵間小班又小人讀O既學校... 點知賴左野啦﹗

原帖由 pocoyo123 於 11-12-7 17:25 發表
正確來講, 津校係唔可以趕你走, 因為政府有12年免費教育, 每個香港小朋友都享有, 但佢可以用好多方法令你覺得無引自己走, 其實, 睇你仲想唔想讀下去,想一直讀下去," 囉 "下校長比多些時間亞仔, 媽咪要放多些時間去跟 ...

如果認為學校無心去教小朋友, 相信轉校係一定的事,因6年小學生涯對小朋友影響很大,  但轉校也不是想轉就轉, 也要去搵到合適的學校先可以, 相信最快可下學期轉走, 家長可考慮搵左學校先, 再決定幾時轉走..九龍區你OK嗎? 我去過參觀浦仁小學, 福德小學, 這兩間學校校長是一個很有愛心的人, 老師亦很包容, 你常試同小朋友一齊去睇睇, 睇下佢地可否幫到你

九龍O岩我呀﹗其實我想等到出年9月先轉校,因為我仔寫字比較差,讀埋呢年當打底好唔好呢?我都十五十六,又怕佢留O係呢間學校會影響佢心情...

之前想轉去新會商會,不過校長話冇位,就連出年都FULL呀﹗自行階段收左好多呢....

THANKS, 我會了解下呢2間小學...

原帖由 pocoyo123 於 11-12-7 17:51 發表
如果認為學校無心去教小朋友, 相信轉校係一定的事,因6年小學生涯對小朋友影響很大,  但轉校也不是想轉就轉, 也要去搵到合適的學校先可以, 相信最快可下學期轉走, 家長可考慮搵左學校先, 再決定幾時轉走..九龍區你OK ...

回復 1# annaanna 的帖子

祝你成功為小朋友搵到一間理想的小學, 加油

樓主會唔會試下轉藥? 等小朋友上堂可專注一些? 小朋友上堂會否影響到其他同學?
我囡小二時有個同學都是adhd, 上堂會大叫&出位, out of control, 大多同學唔喜歡同佢玩, 我都識佢媽咪,佢都用好多辦法, 可能現在小朋友長大了(小四), 比較定一些, 同學接納多了.
樓主,加油

我會轉藥呀﹗不過因為政府醫生(唔係精神科,因為阿仔O係腦科覆診)只有RITALIN,所以我已經BOOK左睇何醫生,比貴D 都要啦﹗睇下何醫生覺得咩藥適合阿仔囉﹗

政府精神科.... 我年頭開始排,好似要2013年3月先有得睇,暫時要捱住貴藥先LU~

原帖由 AAma 於 11-12-8 11:20 發表
樓主會唔會試下轉藥? 等小朋友上堂可專注一些? 小朋友上堂會否影響到其他同學?
我囡小二時有個同學都是adhd, 上堂會大叫&出位, out of control, 大多同學唔喜歡同佢玩, 我都識佢媽咪,佢都用好多辦法, 可能現在小朋友 ...

hi Anna
我仔睇何醫生..食緊RITALIN,你仔食緊咩份量??因一向有同老師溝通...老師話我仔專注力較差..都係多口..但就冇離開座位...又係經常meet手指...成日要落醫療室貼膠布...:bashful:

我仔食RITALIN 10MG, 早、午各食3/4粒,不過可能呢隻藥唔O岩佢... 食左同未食只有少少分別...
你仔食左藥都多口?都MEET手指嗎?
我仔D 手指MEET到爛晒,見血咁滯,開學到依家都係咁,我連心理醫生都睇埋,都未攪得掂﹗

原帖由 lokhimbb 於 11-12-8 15:42 發表
hi Anna
我仔睇何醫生..食緊RITALIN,你仔食緊咩份量??因一向有同老師溝通...老師話我仔專注力較差..都係多口..但就冇離開座位...又係經常meet手指...成日要落醫療室貼膠布... ...

醒目開學勳章

原帖由 annaanna 於 11-12-7 16:36 發表
我仔有專注力不足,食緊藥,都仲係多手多咀.... 11月考第一次試,中文、常識得5X分,英文、數學就得6X分﹗

黎緊家長日,校長仲特別約我見,會有支援老師、班主任同社工一齊見....

由開學到依家,都有收到投訴電話,又話阿仔多手,又話阿仔唔合作,又話阿仔唔留心掛住MEET手指.... 成日就問有冇食藥,會唔會加藥之類問題...

我估,家長日,應該會比人勸退... 其實我想問大家,我可以點做呢?呢間學校係融合小學,不過講愛心,轉左校長之後就真係....

學校約見未必係勸退嘅!可能只是想了解下小朋友響屋企嘅情況,睇下可以晌學校點幫佢投入課堂同考試啫!
仲有嚟緊嘅大考、試試同學校講,叫佢地安排按小朋友唔同需要而作出安排,例如讀卷、延長考試時間等!
唔好諗到咁灰住!
大家努力加油!

多謝你,不過我之前聽協康社工講,四邑課程幾深,因為佢有直屬中學係BAND 1,所以學術要求漸漸高﹗

原帖由 pipi331 於 11-12-7 18:55 發表
樓主您會唔會諗呢D:
1) 石硤尾四邑
2) 長沙灣五邑
3) 大角咀基全
4) 大角咀鮮魚行

anna
我仔meet手指變為習慣了,唔meet唔安落咁,好聲好氣同佢講又試過,一見佢meet手指即時打手板又試過,佢總有機會meet到,所以而家唯有每日同佢講唔好meet,佢冇meet會同我講,我會讚吓佢,我仔仍然多口,但老師冇打過電話俾我投訴,只係家長日講過吓,佢冇離開座位我已經好開心了,依排都有指甲俾我剪吓,算有進步喇...

星期六睇兒科專科,同醫生提到佢MEET手指,係不停MEET到流血咁滯,原來醫生話食RITALIN O既副作用之一係MEET手指,佢叫我試下唔食藥果陣會唔會唔MEET喎~
仲有,醫生提過,如果只係單純ADHD,食R字頭同C字頭O既藥都比較容易解決到問題,但如果仲有其他病呢,就會複雜D喎~

原帖由 lokhimbb 於 11-12-9 23:56 發表
anna
我仔meet手指變為習慣了,唔meet唔安落咁,好聲好氣同佢講又試過,一見佢meet手指即時打手板又試過,佢總有機會meet到,所以而家唯有每日同佢講唔好meet,佢冇meet會同我講,我會讚吓佢,我仔仍然多口,但老師冇打過電話 ...

annaanna:

其實ADHD係咪好嚴重先要食藥, 我同事個姨生仔, 佢係ADHD, 佢家人係4歲前都唔多同佢出街, 去到酒樓, 會全個酒樓的每一張枱都走去騷擾人, 去到街走失N咁多次, 返學又日日比人投訴, 仲有言語遲援, 但係佢話醫生都唔健議食藥, 直到上小學先忍無可忍, 先開始食,所以, 如果小朋友唔係太嚴重, 可唔可以停下藥先, 會唔會好些
原帖由 annaanna 於 11-12-12 10:28 發表
星期六睇兒科專科,同醫生提到佢MEET手指,係不停MEET到流血咁滯,原來醫生話食RITALIN O既副作用之一係MEET手指,佢叫我試下唔食藥果陣會唔會唔MEET喎~
仲有,醫生提過,如果只係單純ADHD,食R字頭同C字頭O既藥都比較容易解決到 ...

ADHD,多數都係上到小學先開始食,因為好多KG都係活動多D,少D 坐定定上堂呀﹗同埋太細個開始食藥都唔太好...

原帖由 pocoyo123 於 11-12-12 17:31 發表
annaanna:

其實ADHD係咪好嚴重先要食藥, 我同事個姨生仔, 佢係ADHD, 佢家人係4歲前都唔多同佢出街, 去到酒樓, 會全個酒樓的每一張枱都走去騷擾人, 去到街走失N咁多次, 返學又日日比人投訴, 仲有言語遲援, 但係佢話 ...

Anna
我個仔係adhd冇其他嘢,之前驚佢有讀寫,返咗幾個月學,又唔覺係,係比較粗心大意,星期六見醫生,改咗食藥份量,朝早一粒r 20mg,無食藥時係曳,但就話得聽,adhd嘅小朋友,守規則係比較難,要經常提點

回復 17# annaanna 的帖子

annaanna, May I know the school name of your son?

Many tks

update下大家先﹗
我仔搵到學校轉校,已經交左退學信,諗住有好日子過... 點知學校仲繼續欺負一個有特殊需要O既小一生﹗真變態﹗
‹ 上一主題|下一主題