用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 多唔多人寫咗求位信呀?
go

多唔多人寫咗求位信呀?   [複製鏈接]

我之前寫過一封, 都唔知再寫唔寫好, d內容黎黎去去都係個d, 真係我唔悶, 個校長都悶呀...........haha
   13    0    0    0

我有寫呀, 仲寫左交左4封...!

第一, 第二封係有d唔同, 第一封by mail, 第二封因為時間關係by fax, 咁第三封係by mail同第二封o既內容係一樣, 第四封係by hand都係同第封o既內容一樣.

最終係交左by hand個封之後個日收到offer!

其實我估係誠意, 唔好理佢悶唔悶啦, 盡人事幫下小朋友!
咁你仲可以講下小朋友o既野咁囉, 比校長知多d你小朋友!

原帖由 hokk 於 11-12-7 14:04 發表
我之前寫過一封, 都唔知再寫唔寫好, d內容黎黎去去都係個d, 真係我唔悶, 個校長都悶呀...........haha

QQ_MAMI  Agree 上年我都係 親筆寫信 ok了  發表於 12-3-28 13:44

原帖由 andersmama 於 11-12-7 15:25 發表

第一, 第二封係有d唔同, 第一封by mail, 第二封因為時間關係by fax, 咁第三封係by mail同第二封o既內容係一樣, 第四封係by hand都係同第封o既內容一樣.

最終係交左by hand個封之後個 ...

請問你是今年寫的, 即係剛剛寫? 是apply 2012-2013 K1? which KG? 可以分享一下嗎?

原帖由 andersmama 於 11-12-7 15:25 發表

回覆 2# andersmama 的文章

好佩服,勁有誠意
我估最後by hand封求位信最有效用,如果親手交俾校長就最表誠意,機會真係大好多

4 封都apply 同一間學校?好勁,by mail 可以比到校長咩?

其實我仔仔係比較慢熱, I開頭IN左3間, 1間叫好D, 肯講野, 其余2間係一個字都唔講...

咁我就知LAI哂野, 咁唯有IN第4, 5間係心儀O既, 想盡辦法氹下佢啦! 佢終係講野, 仲IN得OK咁.

同老公都估, 應該OK啦, 點知, 第4, 5間唔止同一個星期六IN, 仲要係同一個星期出RESULTS, 收到兩間都係WAITING...心諗慘啦, 點算呀! 仲要係心儀...

咁我就揀左一間自己覺得機會大D同埋真係好想好想佢入個間諗住攻佢喇! 我講機會大係因為我聽左IN個日校長個TALK, 知佢收左幾多份APPLICATIONS, 同埋收生比例都收到APPLICATIONS比例係幾多, 仲有發問問題, 我係諗, 萬一真係WAITING或者REJECT, 希望校長收到我信個時會記得我, 雖然發問係不記名!

我收到WAITING就寫左封好STANDARD O既求位信, 寄比校長, 我有打去同老師講, 寄左信去, 好想入讀, 佢地當然話交左比校長架喇, 叫我等下啦, 咁都SECOND ROUND都無OFFER, 就有D著急同唔知點算喇! 咁好彩, BK呢度有個THREAD係有D MAMA講個間KG, 咁我地都會上黎SHARE下, 咁有D MAMA就話我知, 校長O既出沒時間, 同埋校長為人係點呀, 點樣表示自己O既誠意, 封信寫D咩, 咁我就BASE ON我之前個封, 再加集合左D意見加左D野上去, 寫左D關於我小朋友O既野同佢O既表現, 學緊D咩咁, 比D SUPPORTING出黎, 同埋我地D 家庭相, 仔仔D相咁, 咁當時就諗返, 好彩個日個校長講TALK我有發問, 佢見到張相唔知會唔會RECALL到我呢...都係估, 其實咁多人IN, 咁多埸TALK, 校長係未必記得我O既! HEHE...

其實我第二ROUND知無OFFER, 好心急, 做左以上O既野, 就諗, 最快校長再收到信, 就係BY FAX, 咁就FAX左先, 再補寄過去啦, 咁都係等唔切喇, 係人地SECOND ROUND交留位費最後一日就再BY HAND交去, 其實我都係想搵校長架, 不過D老師話佢係唔度, EXPECTED, 咁我就放低左封信都係D 資料代為轉交喇!

就係咁第二日收到OFFER!

係呀, 我4封信都係比同一間KG, 係10日內SEND哂出去. 其實我係想同大家SHARE下, 寫信係某程度上係有幫助, 希望大家MAMA唔好氣餒, 繼續努力, 為自己小朋友爭取最好O既野, 同埋起碼叫做過同盡左力! WAITING 同REJECT唔係一定無望架, 亦唔係自己小朋友唔好, 只係有D小朋友真係好叻, 同埋大仔細仔, 男仔女仔係唔同O既AGE都有唔同O既分別架, 加上咁多小朋友, 係INTERVIEW個短短O既時間, 係好難表現到出黎, 諗下辦法比學校知道小朋友O既性格慢熱D.

祝大家成功! 我只係SHARING下, 不喜勿插!

lovekidss  D信點寫架?可唔可以分享下..OR PM 比我?THANKS  發表於 12-3-21 23:48
WiZ    發表於 12-3-2 15:11
alibabah  Thks for yr selfless sharing, 試問邊有人會插咁無私既分享呢!   發表於 12-3-1 22:18
myfanwy  佩服! 我係校長都會被打動.  發表於 12-3-1 09:27

回覆 7# andersmama 的文章

thanks for sharing! 值得參考!

so touching? May i know which school is that?

媽媽你好叻呀!

想請問中文信是否已可以?

待覆, 謝謝 !

用中定英,我估睇番間學校啦。

各位家長, 唔好等收到waiting信先寫呀,
一in完就要寫(最好再加簡單profolio(生活相之類)), 出waiting result再寫, 出2nd round offer前再寫
中定英?
一封手寫中文由媽咪orDaddy寫
一封手寫英文由Daddy or媽咪寫
再用双掛號寄比校長(make sure收到及校長拆信)

nlj1216  how to find out the name of the Principal if not published online?  發表於 12-3-20 23:00
flopsybunnies  Thanks!!  發表於 12-2-11 17:10

回復 7# andersmama 的帖子

Andersmama,
你真係好誠心呀, 俾10個叻你!!

你介唔介意Share 一下封信係點寫架, 我都好想幫阿囡寫, 不過唔知點落墨先好!

你可以pm我!

Thx!

回復 2# andersmama 的帖子

我都想寫信呀. 可否pm我知個內容點寫呀. 謝謝你.

回復 9# andersmama 的帖子

我都想寫信呀!! 唔該pm埋我知個內容點寫呀!  謝謝你呀!!

可以pm 比我嗎, 萬分感激

can also PM or send to [email protected], thanks

回復 7# andersmama 的帖子

你好勁, 你介唔介意Share 一下封信係點寫架. Pls pm to me.

Thank you so much.
‹ 上一主題|下一主題