用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 可唔可以教下我﹗
go

可唔可以教下我﹗ [複製鏈接]

我個仔interview,我覺得佢IN得都算好,指令都差不多做足,我覺得是我答得不好。

學校問我平時做甚麼親子活動.....等...店解會揀這間學校......我應該店答。

我覺得仔仔已經好乖,很聽話很聽指示,因為我以致仔仔讀唔到學校。
   0    0    0    0

唔好咁諗啦,我係度見好多小朋友做晒指令都未必會收架.
我地都唔知老師同校長既收生標準,係咪?

答呢D問題,我都係如實咁答,
問平時去邊,我咪話會去公園玩,
Clubhouse, 沙灘,郊外等.
點解揀呢間學校,我會話因為鍾意小班教學,
環境好,上網搵個資料好多人話好等等,你IN 時留意番間學校既特色就住黎講.

回復 2# Lovely_Babybaby 的帖子

yes, lovely_baby 講得無錯~

唔雖要自責, 真係無人知收生標準~

如果你認為每次失敗都是自己問題,咁你會礸牛角尖的...

香港大把幼稚園, 視乎你接唔接受 , 好與唔好, 要求多少, 都是由你去決定同判斷 ,小朋友讀得開心就已經叫好的幼稚園,所以唔洗灰心...

唔好難過,呢間吾收,可能遲D有間仲好GE收呢,反正,塞翁失馬,焉知非福呢?BE POSITIVE LAR.... ADD OIL.....其實我尋日都好唔開心,我地本來久11月先開始決定報PN,第一間IN 方方就即刻收左,我叫DADDY記住俾留位費,費事晚晚無的訓,但尋日先發現巨真係忘記左,打翻電話問,已經沒左,我真係俾巨激死,真係太過分了,我無睬巨好耐。。。

回復 4# maggiemai77 的帖子

唔好唔開心啦,仲有好多interview 未開波,最緊要有報名就ok啦!

唔好比咁大壓力自己。
依家D小朋友其實都好叻好醒目,入唔到心儀學校完全唔係小朋友問題,做家長要接受"一山還有一山高"
而且,依家大家都漁翁撒網式咁報學校,老師IN得多都會攰,唔排除係會同分數的家庭揀合佢眼緣同直覺好的。

我幾次in完都問自己
係咪自己in得唔好(唔識在in過程中處理bb問題)
所以「家長分」特低
令bb只成waiting一分子
有時都會自責嫁
不過,間間學校準則唔同
真係唔知究竟邊度出錯
所以,我都唔再想太多啦
樓主都relax啦
學其他mama話齋
出年一定有好多位放番出來
就算而家bb無offer唔代表明年無書讀
大家加油啦

多謝各媽媽既鼓勵﹗﹗

本來我真的唔想咁諗,但發現我嫂同仔仔去IN根德園,仔仔一句說話都無講,咁都有waiting list。我家姐講昔日佢囡囡做灑指令,IN得好好...收下午。因為家姐講IN根德,唔講野多數都唔會收。因此家姐話亞嫂既預備及技巧一流。

相反,我仔仔做灑指令,就是敗在我手。我真的要反省。學你們講,盼望有一間更好的offer給仔仔。
‹ 上一主題|下一主題