用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 一年級的普通話筆試形式
go

一年級的普通話筆試形式 [複製鏈接]

範圍包括很多課文,請問是否須串拼音?
   0    0    0    0

我都好想知個形式係點 ??????

細女講好似考拼音&四聲.

回復 3# Yanamami 的帖子

Yanamami,

即係要串拼音? 咁就弊啦, 咁耐我都無同佢串過!

拼音係要識用, 唔係死記每個字點拼喎..... 你方法唔o岩喎.....邊洗串架.  一理通百理明, 拼音學左就要識運用先得架.

原帖由 ACCMom 於 11-12-7 10:22 發表
Yanamami,

即係要串拼音? 咁就弊啦, 咁耐我都無同佢串過!

回復 5# Yanamami 的帖子

當然完全掌握後就唔駛死記, 但我囝囝的普通話水平是很普通的, 我不覺得他可以見到"同學"就寫 "tong (2聲) xue (2聲)".  所以現階段似乎死記少不免.

不過, 我問過囝囝上課時老師有無要求他們說出音標, 佢話無喎

Oh.  我囡自K3係外邊學PTH 拼音& 讀/講.  所以校內test唔洗理, 因mami對PTH是愛莫能助, 佢只能靠自己.  無論英文又好, PTH又好, 學好拼音一勞永逸.  以後自已查字典搞掂, 唔洗煩阿媽.

原帖由 ACCMom 於 11-12-7 11:14 發表
當然完全掌握後就唔駛死記, 但我囝囝的普通話水平是很普通的, 我不覺得他可以見到"同學"就寫 "tong (2聲) xue (2聲)".  所以現階段似乎死記少不免.

不過, 我問過囝囝上課時老師有無要求他們說出音標, 佢話無喎 mo ...

你女女係哪兒學?可否分享,謝謝!

又一村達之路果間SmartBee & MusicTree入邊個劉老師.  小學$650/m.

原帖由 Baby Hei 於 11-12-7 17:21 發表
你女女係哪兒學?可否分享,謝謝!

請問普通話考試syllabus話"一上書"1-4,6-7,係指"來說普通話"本書還是中文教科書?

另外,工作紙1-6係咩?係中文科d工作紙定普通話科?但我又唔覺普通話科有工作紙ge?

請指教!謝謝!

Agree. Can anyone help us to clarify?

我估課文係來說普通話, 工作紙唔知係咪說話工作紙呢?不過好似無6張咁多   

原帖由 janssenma 於 11-12-9 09:07 發表
請問普通話考試syllabus話"一上書"1-4,6-7,係指"來說普通話"本書還是中文教科書?

另外,工作紙1-6係咩?係中文科d工作紙定普通話科?但我又唔覺普通話科有工作紙ge?

請指教!謝謝! ...

普通話工作紙1-6今日先派返o黎.

回復 13# dordorbear 的帖子

當然是普通話書啦!

原帖由 Pessuma 於 11-12-13 11:32 發表

回復 15# chun媽 的帖子

Thank you! Chun Ma!
‹ 上一主題|下一主題