用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 等緊聖嘉勒封信
樓主: iseel
go

等緊聖嘉勒封信 [複製鏈接]

caca316 發表於 12-2-21 16:50
回復 kaychung 的帖子

i don't know. Where do u live? i live in HKE
南區, 你地有無去Open Day呀? 覺得點?

大家有去Open Day既覺得間學校點呀? 我地買左套遊戲劵(好多張, 最後都玩唔哂), 亞囡算玩得幾開心。聽人講不及親身經歷, 有位學姊唔小心輕輕撞到亞囡一下(其實係好小事), 個位學姊彎低身摸住亞囡個頭仔好溫柔咁同佢道歉。行經走廊, 你會不時聽到背後既學姊講類似「唔好意思, 可唔可以借借」又或者「唔好意思, 唔該借一借」, 呢方面真係要俾佢地一個讚。

另外, 當日初遇學校既嬸嬸麗姐, 佢係走廊見到我隻百厭妹甩開我隻手想跑, 佢即時走黎捉住亞囡, 仲同亞囡講「你咁曳曳呀, 唔拖住媽咪」。沿途上樓梯時, 見到牆上有大字寫住「walk gently」, 開始有d擔心隻百厭妹返SC既話, 會唔會日日被人罰。

Open Day 當日,見到St clare老師個個都好nice,St clare girls 又好有禮貌,眼見D家長都是彬彬有禮的人,都相信老師教得好好,同家長好配合,是一所好學校!!!如想train up 一個discipline girl, 應該好適合。所以真係要看家長想要D咩。

不過,我去完open day 之後,亦有以下原因,令我想release St Clare offer 出來(純粹個人理由):

1. 地方細,even 小學的課室,都同幼稚園的課室差唔多大,連電腦室都好細。校園好似唔夠空間走動,小女已是比較靜態的人,如果返學校的setting都係咁有boundary,會reinforce她更靜態。

2. 另外,課室光線不足。(其實以前forum有好多人都講過,所以我決定親自去體驗,發覺是實如此。)

3. 而且學校位置對我來說不算太近,所以,寧願節省時間,比囡囡多D時間休息仲好。

St Clare係英小,幼稚園由Indian教英文(唔知係唔係,因當日Interview時見到。)
但我唔担心囡囡英文唔好,因為有好些名校都係中文小學(如SHCK),但過去會考英文水平都高於St Clare, 所以,英文小學不是我concern

我覺得搵學校這個旅程真係好漫長,開始面試到而家有好些offer在手,真係唔覺唔覺已有半年了……我希望大家都能盡快定下自己心儀的學校吧。

我星期六都有去佢open day, 可能我地係12點幾去, lunch hour, 所以無咩人, 感覺有少少冷清. 我地無買遊戲券, 所以只係睇, 無玩. 參觀左幼稚園同埋小學部的1樓, 老公感覺一般, 佢話見d學生好似唔多開心咁.

而我呢, 我就同老師傾左一陣, 感覺上佢地都好nice, 又問左佢地教學語言(小學部), 佢話除左中文課 (廣東話教)同普通話班外, 其它學科都係英文教, 所以學生的英文水準都唔錯, 咁我睇佢地post出黎既文章又真係幾好既. 到幼稚園啦, 至於運動堂呢, 逢一, 三, 五會著運動衫; 二,五就著裙, 而室外遊樂場(其實唔大)就日日都會有得出去玩. 我又問老師, 如果小朋友係比較靜架呢 (因為我家大小姐個性比較靜), 老師答每班小朋友總會有d靜既, 佢地熟左就好d架啦. 似乎佢地都唔介意同預左.  

我只係覺得佢地無安排學生帶領參觀者同埋幫忙講解差少少囉.

caca316  其實ST Clare收晒D文靜學生,所以,佢地D學生一般出來個feel 都好似!  發表於 12-2-28 10:41

caca316 發表於 12-2-28 10:20

Open Day 當日,見到St clare老師個個都好nice,St clare girls 又好有禮貌,眼見D ...

其實我都覺得個校園空間係比較細, 仲有個操場同室外遊樂場又係好細, 唔知小學部放break/lunch既時候會唔會好擠迫.
經你講一講佢個光線問題, 怪唔之得我同老公入到去硬係覺得有d沉悶感, 我而家完全明白. 相對我上次去救恩visit, 感覺完全唔同, 佢好光猛同乾淨, 我一見到就好鐘意, 不過我最後都係無要到佢個offer, 因為我覺得小女唔太合適佢要求既性格.

回復 zoewong426 的帖子

Me too! We got "Kau Yan AM offer". But finally decline it!!! 因為當時有st clare offer 以為唔洗唸LA,其實而家都有少許後悔, 因我都好like Kau Yan, but anyway, 條條大道通羅馬......為有再揀下其他先LA.....

zoewong426 發表於 12-2-28 10:32
其實我都覺得個校園空間係比較細, 仲有個操場同室外遊樂場又係好細, 唔知小學部放break/lunch既時候會唔會 ...

小女今年讀緊st clare's k1,  佢地方雖然細, 但校方o既安排很妥善.  同埋佢幼稚園部係校務處上面, 小學部係禮堂上面, 分開2邊.  又唔覺小學部d學生放luch or break 會影響到幼稚園部喎.  我覺得佢咪同救恩錯不多大.  都係幼稚園同小學同埋一齊.  

光猛方面, 可能佢附近樹多, 真係不救恩o甘光. 我知最近有k2家長捐左$俾學校改善.
http://scps.school.hk/system/tool/announcements/content.php?charset=iso-8859-1&netroom_id=1&tool_id=105&channel=campus&parent_id=832

另外, 又唔覺st clare's 只收d 文靜o既小朋友, 因為去左2次旅行, 觀察到d小朋友都好活潑.  但學校會教育d小朋友有禮貌, 守紀律,   我開學頭2天有陪小朋友上堂, 佢食完茶點, 唸住幫佢收拾, 但老師要求佢自己做.  話要培養自理能力.

當然每個家長要求唔同, 但我覺得佢係一所很好o既幼稚園.  

但是我覺得揀k, 車程係一個很重要o既考慮點, 我上年揀k, 全部都係屋企附近, 唔洗搭校車, 依家都係行5-10mins 到.  o甘細個搭校車, 我唔放心, 同埋搭車搭到倦哂, 邊有精神學野.  如果屋企附近有近質素幼稚園, 唔好去o甘遠讀. 無謂浪費時間, 留d時休息, 學其他野, 到小學時先揀d遠d好質素小學.

kaychung    發表於 12-3-7 10:24
caca316  Agree, long distance is not good for child. Thanks for your sharing............  發表於 12-2-28 12:51

我想問下讀緊SC既舊生,如果Good Hope同St Clare,你地會點選擇?
兩間我都好中意。都係一條龍!

gh of course!

回復 coco12081 的帖子

你住邊區?  兩間都係好既學校, 各有長短, 好視乎你想要咩...

‹ 上一主題|下一主題