用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一叩門故事 - 港台節目 女人多自在
樓主: 四隻貓
go

小一叩門故事 - 港台節目 女人多自在 [複製鏈接]

原帖由 wootaitai 於 11-12-7 11:44 發表
肯對小朋友落手落腳,花心思照顧的爸爸真的不多。

我成日都諗如果我有一日有什麼冬瓜豆腐,我D小朋友唔知點算。。。

I also have the same thinking .... so we must 女人 當自強 ...

孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

回復 57# mamay 的帖子

最驚啲C6連背都欠奉,或講咗人哋學校的嘢重衰。我就係C6有次冇乜原因重要學校係向屋企附近都冇去2nd in,結果係waiting.

其實C6們都應該要上面試班。我們的朋友聚會時,C6們都話:「啲女人又扮教育專家。」其實C9們比面C6唔當眾出聲,C6未必Get到。

回復 57# mamay 的帖子

最驚啲C6連背都欠奉,或講咗人哋學校的嘢重衰。我就係C6有次冇乜原因重要學校係向屋企附近都冇去2nd in,結果係waiting.

其實C6們都應該要上面試班。我們的朋友聚會時,C6們都話:「啲女人又扮教育專家。」其實C9們比面C6唔當眾出聲,C6未必Get到。

回復 4# wootaitai 的帖子

我同你想法一樣呀

今年年頭入左醫院做手術, 不停想你呢句說話, 希望唔好就咁, 就上天堂, 如果真係上左, 對仔女點算
教育王國以外之相冊連結已被刪除

我屋企果個,簡介會又唔去聽,到見家長就C啦,竟然問人地簡介會講過既野.人地老師就話:我地響簡介會都有講.....
http://era-central.blogspot.com/

借問聲放棄高薪要職的家長,仲有冇請工人姐姐呢?我都考慮放棄份工,但如果繼續請姐姐,好像有點浪費,而小朋友又學不到自立,借問有咩意見?

回覆 7# carchu12 的文章

我見過啲老公,唔幫手外,開頭就話老婆揾嚟搞,細路讀得開心就得,結果入唔倒最top嗰D學校,非單止冇安慰個老婆及欣賞太座嘅努力,仲話個老婆冇鬼用,幫唔倒個小朋友,搞到個小朋友讀埋D"豆泥"學校,唉!你話幾hurt 呀!

我覺得若果有下集,可以講個小朋友終於俾間學校收咗,大家開心咗一陣子,但開學後,發覺小朋友追唔上進度,太太又要開始"谷"個小朋友,為止一家人又陷入另一種煩惱中.....

I feel the same too .. hahah though my husband won't bother what I do for the kids but he doesn;t quiet know how to help the kids academically too ...
原帖由 wootaitai 於 11-12-7 11:44 發表
肯對小朋友落手落腳,花心思照顧的爸爸真的不多。

我成日都諗如果我有一日有什麼冬瓜豆腐,我D小朋友唔知點算。。。

原帖由 twinsstar1 於 11-12-7 16:08 發表
I feel the same too .. hahah though my husband won't bother what I do for the kids but he doesn;t quiet know how to help the kids academically too ...  

Don't say academically, even the daily living I am sure it would become a mess if ......
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

回復 12# wootaitai 的帖子

我每日都在想呢個問題....

好有同感,之前面試時,有時諗下自己唔好彩有咩事既話,我老公一定會miss晒d interviews,更加唔知呀仔學校d野。有時唔係唔想俾佢幫,而係佢真係好粗心大意,以前睇功課都可以睇到錯晒,不過有時我都會叫佢幫下手,唔想佢覺得呢d野唔關佢事。interview方面都有叫佢幫手,不過都係我做主導,佢把口就話我清楚d佢會全力配合,其實係佢一來忙二來都無咩意見,好多時都係去到最後有咩學校收左佢先來俾意見

重覆 DELETE

另一個版本既故事下集又可能係叩門唔成功,故事男孩入到另一間學校。但個呀媽繼續谷佢,繼續希望能夠插班成功.........

原帖由 Loso 於 11-12-7 14:53 發表
我覺得若果有下集,可以講個小朋友終於俾間學校收咗,大家開心咗一陣子,但開學後,發覺小朋友追唔上進度,太太又要開始"谷"個小朋友,為止一家人又陷入另一種煩惱中..... ...

Yes, can't agree more.

Have you heard this story :

One night, the little kid suddenly got high fever during midnight.  102 degree.  The mom said we must give her some medicine.  The dad said, "no need la, she is sleeping so calmly.  Why wake her up?  Why not let her sleep and tomorrow morning if she is still 102 degree, we can give her medicine."

原帖由 leeleelumlum 於 11-12-7 16:44 發表

Don't say academically, even the daily living I am sure it would become a mess if ......

回覆 77# YLMom 的文章

The mom should sack the dad if financially independent .....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我老公, 當朋友問"你小朋友入左邊間" (那 是已經7月份),老公答"我吾知" 人地以為C6扮野,其實C6真系無記上心,跟本答吾出....

每次  SECOND IN 都比C6嚇到滴曬汗.答到一舊舊. 哎.......

問你死未?!?!!!!

原帖由 ANChan59 於 11-12-7 19:28 發表
The mom should sack the dad if financially independent .....
‹ 上一主題|下一主題