用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一叩門故事 - 港台節目 女人多自在
樓主: 四隻貓
go

小一叩門故事 - 港台節目 女人多自在 [複製鏈接]

我都在知道懷孕時辭職,放棄了做了13年的銀行工,因怕壓力落了bb度,但到現在7年啦,從沒後悔過,看見乖仔健康成長,在媽媽全天候的教導下,學業也不錯啊!

其實自己攪晒唔係問題,但係最緊要係hubby要支持。
響外面,特別係冇小朋友既朋友,真係會當我地係怪獸架,佢地只會話:求其讀間咪又係咁!
http://era-central.blogspot.com/

My wife and I work together even now. My experience is to align between two of us --

1. Expectation
2. Division of labour
3. Collect info, analyse, decision together
4. Our Kid First
5. Family relationship + Love >> school place

Other remarks:

I feel the deluxe portfolio is overkilled, ECA should be determined by quality and well thought planning, instead quantity and irrelevant.....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我覺得最難頂係有d人, 把口又話唔會考個d名校, d名校點衰點衰, 求其讀屋企附近一間都得, 點知轉個頭又去考, 話純粹玩下, 到唔得又話人地d學校只識睇錢, 如果去in個日拿得出張一百萬支票出來, 就一定收佢個小朋友........
原帖由 Era 於 11-12-5 23:34 發表
其實自己攪晒唔係問題,但係最緊要係hubby要支持。
響外面,特別係冇小朋友既朋友,真係會當我地係怪獸架,佢地只會話:求其讀間咪又係咁! ...

回復 23# Era 的帖子

Dele

我同c6對讀書睇法完全唔一致,佢覺得如果個仔係叻響邊間學校返學都掂,如果唔叻比名校佢讀都冇用,更加唔想比$讀私校。但我只想搵間校風好冇咁雜,學術唔差的學校好等將來升中會好d,我唔使囝囝讀書好叻,只想佢有好品德唔好書咪讀成已學壞。我是在職mama由KG到依家入小學都是我一手包辦。資料搜集、參加任何課外活動、興趣班、做portfolio、面試、寫叩門信...等全部c6都冇幫手。份工又好大壓力好忙,有時要請假都唔敢同老闆講係為個仔,驚佢覺得只顧家庭,我d下屬都覺得我好忙一日d時間都唔夠用個人好急。依家上左小學功課+溫習又係我跟,一日瞓得5-6鈡身心都好疲倦。唉!做人呀媽真係好慘,但佢咁細個呀媽都唔幫佢仲可指意邊個,我身邊的朋友都好佩服我呢份堅持,雖然好辛苦但一諗到呀仔第日健康快樂、能夠做一勇敢正直、明白事理的人就乜都值得。各位偉大的mama加油!

原帖由 開心小花 於 11-12-5 18:05 發表
留意報名時間係我, Download表係我, 填表係我, 上網搵資料係我, 問其他家長意見係我. 最後落得被我老公話我過份緊張, 係怪獸家長.
男人係唔係個個都係咁的. ...

In my family, I , the daddy, do what all u mums are doing...... so there are exceptions.... like my wife.

回復 2# kkhon 的帖子

Hi kkhon,
I were like you before........and I got 2 sons....one is studying P2 and the other studying pre-nursery.  
Starting this year, I learned to let go and relax a bit....e.g. I will not monitor my son's homework, he has to do all his homework, pack the books / homework for the next day......he was very afraid in the very beginning but now he is very used to it.  I only accompany him to study before and during examination.

Same as you, my husband did not involve in selecting school, playground, ....etc....in the reason that he did not know Chinese and did not study in HK.  Now, I also learned to "delegate" job to my husband.  For example, assign him to hand in the submission forms, assign him to read Eng book to my son.....etc.

Relax, it is a long room for us.  Add Oil !

醒目開學勳章 王國長老

我唸我比較"好彩", 老公全程放手俾我攪, 因為佢知我識得多過佢
初初揀活動教學, 佢都驚架, 話點解有xx同xxx唔讀, 但佢知我決定得, 一定係有做足功課, 所以q左2下佢都由得我決定

叫佢support就無架喇, 佢唔亂up廿四"撩"起我把火我已經萬幸, 叫佢去interview, 佢仲俾個唔耐煩樣我睇, 話"我都唔明點解你要攪咁多野", 我xyz! 如果家姐果間實收, 我駛攪咁多野?!

原帖由 myac 於 11-12-6 00:52 發表

In my family, I , the daddy, do what all u mums are doing...... so there are exceptions.... like my wife.

You're the very exception!  

Frankly speaking, most Mums like to initiate all the tasks but seldom delegate to Daddies.  So when times pass, daddies get used to not sharing the burden and taking up household tasks, and end up, the mums burn out.  

So let's not burn out, help them get involved la.  I have to assign tasks to my hubby e.g. sending forms, making copies etc., otherwise he just concentrates on his interests....

原帖由 Charlotte_mom 於 11-12-6 09:54 發表
佢唔亂up廿四"撩"起我把火我已經萬幸, 叫佢去interview, ...

True ah.  Have to remind them not to 亂up.

哈哈! 真係好多咁既人.
原帖由 cmchang0927 於 11-12-5 23:54 發表
我覺得最難頂係有d人, 把口又話唔會考個d名校, d名校點衰點衰, 求其讀屋企附近一間都得, 點知轉個頭又去考, 話純粹玩下, 到唔得又話人地d學校只識睇錢, 如果去in個日拿得出張一百萬支票出來, 就一定收佢個小朋友.... ...
http://era-central.blogspot.com/

我都差D同一個朋友鬧交,講極都唔明,但係又要話我攪咁多野,差D佢都想話我係怪獸既啦.
原帖由 LSKLTK 於 11-12-6 00:07 發表
Agree!  People couldn't understand if they haven't experienced the pressure......That I didn't believe before.  I would say that we are tough and committed mothers, won't say no before trying the best ...

冇小朋友既朋友真係未必個個會明白我地既感受。

呢套劇又帶出左大家做父母既一個反思點。凡事也不而操之過急, 要適可而止, 千萬不要走火入魔!

代表吓男仕發言先...就以我為例.我是由小囡出世開始計劃的...如playgroup/選購vcd&book等學前教育/搬家/選幼兒園/考幼稚園/課外活動/升小選校/面試準備等等所有都係我包辦..我唔係想講我好好...係我發覺這一代的父親都是如此...不單單是母親偉大....我地只是好小發言啫!!

原帖由 開心小花 於 11-12-5 18:05 發表
留意報名時間係我, Download表係我, 填表係我, 上網搵資料係我, 問其他家長意見係我. 最後落得被我老公話我過份緊張, 係怪獸家長.
男人係唔係個個都係咁的. ...

醒目開學勳章 王國長老

你係好爸爸lor

我老公, 經我訓練多年, 而家功力只係去到"踢一踢郁一郁"果關......
原帖由 isis_dad 於 11-12-6 10:19 AM 發表
代表吓男仕發言先...就以我為例.我是由小囡出世開始計劃的...如playgroup/選購vcd&book等學前教育/搬家/選幼兒園/考幼稚園/課外活動/升小選校/面試準備等等所有都係我包辦..我唔係想講我好好...係我發覺這一代的父親 ...

醒目開學勳章

其實, 我身邊都有2,3個爸爸係緊張過老婆. 不過, 大部份都係老婆緊張D. 我老公就美其名就係背後支持我. 其實, 我同我老公都係希望俾小朋友可以入一間活動教學, 鼓勵自己去學習, 探索的學校, 而不是傳統的學校, 只係抄抄寫寫背背. 不過, 佢無上EK, 唔知要入一間如此的小學, 小學面試已經要識兩文三語, 加減乘除, 一體一藝, 最好不但有證書, 仲要有獎. 入一間開心的幼稚園, 唔緊要, 不過, 父母要幫手教, 以補不足.
仲要間小學要有直屬中學, 如果唔係中學仲唔適應. 我就係有同事個仔入咗直資小學, 點知無中學Back up. 入咗一間傳統中學, 讀咗半年頂唔順, 叩門入返直資中學.
唉! 想小朋友唔係死讀書, 唔做隻填鴨都唔係咁易.

並不是全部, 但通常角色上係媽咪主導仔囡的多, 但如果是爸爸做也有其可取及原因, 總之, 各能施其職及互相配合到而兒女受益就得

有時雙方都有意見, 或者會有爭執TIM

不過話時話, 港台呢個series嘅節目好好睇, 好一針見血, 反映現實, 不得不讚

孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

其實,古語"有爺生,冇乸敎"現今已不合用了。
‹ 上一主題|下一主題