用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一叩門故事 - 港台節目 女人多自在
go

小一叩門故事 - 港台節目 女人多自在 [複製鏈接]

睇到我喊, 好有同感呀.做媽媽呢份工真係吃力不討好又大壓力. 教得好係應份, 教唔好就俾人話, 緊張點又俾人話係怪獸/直昇機, 唉.

http://programme.rthk.hk/rthk/tv ... 59959&m=episode
   9    0    0    0

故事內容:
在職母親要兼顧家庭與工作,不斷在兩者中找尋平衡點。職場上,總會有人認為在職母親總會為家事分心;家庭中,在職媽媽也往往會為自己未能周全照顧孩子而內疚;如果兩者失衡,在職母親筋疲力竭也找不到出路。

主角Anson 是一間大企業的公關主任,結婚生子後也從沒有想過要放棄工作,除了經濟原因之外,也希望擁有自己的天空,不想孩子老公就是以後人生的全部。一切本是非常美滿,七歲的大女兒性格獨立,成績優異,也順利的入讀了心儀的直資小學;Anson以為五歲的小兒子也可以像姐姐一樣,升讀直屬小學;但事與願違,小兒子落榜了,Anson 的世界開始變了。

她以前一直看輕那些全職母親,認為她們都沒多大識見,世界只有丈夫兒子非常可悲,她也一直強調自己是自由主義,讓孩子自由發展,不會強加壓力於孩子身上;但自從兒子落榜之後,她突然看見那些全職母親都為孩子似乎做了很多很多,在學校當義工、當家教會是可以與學校更為接近,與校長建立關係,這些對孩子直升小學,似乎有幫助;參加面試班、預備班似乎也非常有用;參加不同的比賽及興趣小組為孩子可以豐富孩子的檔案;…….,這一刻,Anson內疚自己沒有盡全力為孩子的將來努力,她決定改變自己的育兒方針,目標是可以在明年可以有後補資格升上直屬小學……

在之後的半年,Anson 疲於奔命,她要兒子參加了不同的興趣班、面試班,甚至請假為學校當義工,與校長建立關係,每天只有三、四小時睡覺,精神極度緊張;但她為家庭所做的,似乎帶來更大的問題,兒子出現尿床情況,是壓力?夫妻關係也日漸疏離;工作上也常有錯失;…. 家庭工作真的兩難全?

家庭工作真的兩難全 <-- yes...i think so, at least for me
所以我轉了份人工少d, 職位低 d 既工
(我放棄了以前的鐵飯碗, 沒了 housing, etc... )

我為左生多個(因之前份工壓力太大, 生唔出), 同埋要教大女準備考小學, 直頭辭左份高薪, (因為冇時間理個大女, 之前佢考幼稚園時MISS左幾間學校取FORM), 決定忍心辭工, 而家細既剛出世, 而家做女人真係唔容易!

回復 2# organizer 的帖子

wow ! 鐵飯碗 also given up?  not just housing, but also full pension.  That's really sacrifice.  u're a Great parent

The first time i would like to quit my job was when my child started P.1.

小一叩門故事 - 港台節目 女人多自在

我都有睇, 好感同身受.  呀仔考小一, 真係好忙, 又想佢 in 好 D, 又唔想比咁大壓力佢, 話就話順其自然, 其實個心點會唔想呀囝入間好學校, 呀媽能力做到, 都會儘力做.  而家身兼兩職的媽媽真係唔易做.  各位媽咪加油 :

為今時今日香港既所有媽咪致敬!

can't agree anymore. the sad thing is not many ppl (esp.99) understand, they just think we are over worried.

我都睇到喊....不過唔係因為身同感受...而家見到佢個仔見到媽咪唔開心, 拎住幅畫跑去送比校長o個一幕, 忍唔住喊o左出來, 其實見到個仔咁生性, 已經好安慰了....

can't agree more to 'mud 都係我做', usually daddy won't take part........

醒目開學勳章 王國長老

回復 6# Smile3 的帖子

興幸已經過左關,起碼黎梗幾年都吾駛煩。我承認自己攻利啊!吾好等到衰左至知錯。尋日有一部分講阿媽整portfolio, 同老公鬧交話「個個都覺得無問題,而家係我有問題lor!」 嘩!呢句中到丫!我望住我老公話:點解用左我句對白

醒目開學勳章

留意報名時間係我, Download表係我, 填表係我, 上網搵資料係我, 問其他家長意見係我. 最後落得被我老公話我過份緊張, 係怪獸家長.
男人係唔係個個都係咁的.

原帖由 開心小花 於 11-12-5 18:05 發表
留意報名時間係我, Download表係我, 填表係我, 上網搵資料係我, 問其他家長意見係我. 最後落得被我老公話我過份緊張, 係怪獸家長.
男人係唔係個個都係咁的. ...

我可以同妳講唔係,個仔啲嘢全部我攪的,直至現在教功課都係。

直頭係塊鏡

唉....而家做媽媽真係豬八戒照鏡,兩邊都唔係人喇...
仲知有苦自己知啦...

「個個都覺得無問題,而家係我有問題lor!」

呢句中晒!!!!

我個囡囡找學校的事, 全部都係我一個搞, 我就係一個daddy

原帖由 四隻貓 於 11-12-5 15:21 發表
故事內容:
在職母親要兼顧家庭與工作,不斷在兩者中找尋平衡點。職場上,總會有人認為在職母親總會為家事分心;家庭中,在職媽媽也往往會為自己未能周全照顧孩子而內疚;如果兩者失衡,在職母親筋疲力竭也找不到出路。

主角Anso ...

我想我好好彩, 因為個女學業上的, 一直都有我同husband一齊做!

我老公本來都不大緊張,叫我求其報2-3間就可以了。不過後來在填表時,他也有出力,比如幫手起草給學校的信件等,因爲他寫嘢比我好。當然,我出力佔大部分啦!
‹ 上一主題|下一主題