用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問沙田呂明才中學
go

請問沙田呂明才中學 [複製鏈接]

請問呂中會有幾多個自行立?  要預留多少個位比呂小學生? 謝謝
   2    0    0    0

去年自行位有54個,聯繫位有29個。

回復 1# twcho 的帖子

自行階段只有25個位 (54-29聯系位)for 非呂小學生? 咁自行選呂中個機會咪好微?

自行位適用於自行階段收生,54個學額是給予全港所有學生自由撰擇的,聯繫小學學生並無特別優待(當然中學有可能傾向取錄某些小學的學生)。

聯繫小學學生如在統一派位乙部選擇聯繫中學為第一自願,則可抽聯繫學額,如抽不中則可與同區同Band的學生再一齊抽非保留學額。

我仔現在呂中F.2,而佢小學不是沙田網,雖然它有2間呂小聯繫,但我心儀呂中(因不是死讀書,個人比較活,而且呂中好像大家庭一樣,同學老師關係好好,而高班學生會照顧低form學生-無論在成績及品德方面),而我認為我仔成績是Band 1,所以先博在第1 round,好彩他考入到呂中,我發覺全個人變得成熟,好動,但不是高分低能,呂中相信以我所知是一間真正在各方面是很好好的中學,因為中學是影響一生(尤其是反叛期),如有信心不妨一試!!!!

原帖由 nc2000 於 11-12-5 17:12 發表
自行階段只有25個位 (54-29聯系位)for 非呂小學生? 咁自行選呂中個機會咪好微?

去年 :
自行位有54個  -  任何小學
聯繫位有29個  -  聯繫小學

非保留位70個  -  任何小學

回復 1# kls12 的帖子

即係呂中其實預留比兩間呂小既聯系學位只在大抽奬階段有29個? 咁非呂小學生機會都仲有! 相反即使入到呂小, 但聯系位只有29個, 咁競爭一樣好激烈bor! 我理解正確嗎?

原帖由 nc2000 於 11-12-5 21:31 發表
即係呂中其實預留比兩間呂小既聯系學位只在大抽奬階段有29個? 咁非呂小學生機會都仲有! 相反即使入到呂小, 但聯系位只有29個, 咁競爭一樣好激烈bor! 我理解正確嗎? ...

抽完聯系位,再加上其他學校再抽非保留位。即是可能不只29人中。

原帖由 nc2000 於 11-12-5 21:31 發表
即係呂中其實預留比兩間呂小既聯系學位只在大抽奬階段有29個? 咁非呂小學生機會都仲有! 相反即使入到呂小, 但聯系位只有29個, 咁競爭一樣好激烈bor! 我理解正確嗎? ...

相對其他學生,有29個聯系位已經好着數。

以我仔個年大約兩間呂小有80人入呂中(包括自行及大抽獎)!另外因我仔本身是讀英小,而成績是Band 1,而佢對English Drama有興趣(當然佢有校內及校外演出經驗(演藝學院)),因呂中是English Drama出名及有這科目修讀(我指除了課外活動),就又要好彩地面試好先考到!而佢面試有問圖畫,故事,英文題答應變題等等,但我知每個老師考的題目都有不同!另因呂中是英中,自然英小或英文好會著數好多,仲有學校conduct應是非常重要!希望幫到大家心急的家長,因以前我亦是過來人,好明白你們現在的心情!!

咁的確有29個聯係位, 比好多無聯系既小學好d既! 自行階段, 呂中會接見所有申請者定係會選幾多人面見呢?

原帖由 viewer 於 11-12-6 00:07 發表

相對其他學生,有29個聯系位已經好着數。

回復 5# Reymunda 的帖子

考入是否有暗示???

唔會有暗示!另外今年呂中共收兩呂小九十多人!
lmy

原帖由 cherry媽咪 於 11-12-7 20:52 發表
唔會有暗示!另外今年呂中共收兩呂小九十多人!

90多人又真係佔一半學位, 咁係咪自行階段呂中都鐘意收返呂小既學生呢? 當然大抽奬抽入既亦唔少!

根本就唔會知道佢自行收幾多,抽獎又有幾多,只有學校先知!
lmy
‹ 上一主題|下一主題