用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 讀 MCS 的小朋友 ...
go

讀 MCS 的小朋友 ... [複製鏈接]

請讀緊的家長請教一下  :

小朋友讀得開心嗎 ?
功課多嗎  ?
讀得有壓力嗎 ???
默書和考試多嗎 ?

我想叩小一的門
請問應在咩時間去叩門呢 ?
叩門時 , 要睇分數定系小朋友的幼稚園成績呢 ?
請指教 !

THX
   1    0    0    0

請大家指教一吓 ar ..

回復 1# baby-town 的帖子

我覺得阿女返學幾開心,功課量不算多,有壓力,但不是直接來自校方,而是同學(或者是家長敦促下)們的成績都好,你不想太落後,便要追上,當然亦要keep住好成績才能升上中學,考試及默書量,以傳統學校來說屬正常

至於叩門,小一位真係好少,如果你有心,其實現在已要寫信博取印象,我並無直接認識叩門成功的例子,但聽聞都有一定原因,例如本身是天主教,或是校友,20分時抽輸咗,至於有否看成績,我就不清楚
希望幫到你!

回復 3# MC1128 的帖子

好多謝你咁詳細的指教 ...

還有 , 想請問 , 大部份科目都以英語教學嗎 ?
有沒有外國人老師教某 D 科呢 ?

唔好意思 , 有很多問題

THANKS SO MUCH !

回復 1# baby-town 的帖子

係大部分科目都係英文教,包括PE。
中文教:中文科/普通話/常識/宗教科
其他都是英文教。

ORAL只能說是外國藉人士,但應該不是英國/美國藉NATIVE。

回覆 5# sadsam 的文章

Hi sadsam,
請問其他科即係邊d呀...... 謝謝
其他都是英文教

回復 6# single_debbie 的帖子

MCS係英文教數學, 請問會唔會對小朋友理解方面比較困難, 同埋要唔要用中文諗成數表, 多謝回覆.

single_debbie 發表於 11-12-13 18:08
Hi sadsam,
請問其他科即係邊d呀...... 謝謝
其他都是英文教

science/pe/music/art

single_debbie 發表於 11-12-15 11:10
MCS係英文教數學, 請問會唔會對小朋友理解方面比較困難, 同埋要唔要用中文諗成數表, 多謝回覆. ...

因人而異,大多數小朋友適應了都冇問題,乘數表要用英文~

回復 sadsam 的帖子

thank you for your reply.
‹ 上一主題|下一主題