用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學校 蘇浙幾時會知結果?
樓主: snoopymom
go

蘇浙幾時會知結果? [複製鏈接]

well i think their questions are quite simple and straight forward this year. there must be lots of kids perform well in the interview. so, it's just a matter of luck.

so, gd luck to all kids!

各位
請問有無收到信?

janice007  今日出咩﹖  發表於 12-1-30 11:40

打去都無人聽?可能未返工

a mommy has just called the school and they replied the results will be sent out before late February...,

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2362898&pid=34277976&page=1&extra=page%3D1#pid34277976

好緊張
好希望有Offer

我有個friend 話過年前已有人收到KCG International stream的 offer了﹗ 仲聽聞昨天係最後一天confirm. 即係話我哋都無行了﹗

I thought this thread is for local stream KCS not KCIS

我都希望收到offer

大家常常混亂了KCS同KCIS - 其實是同一個campus但不同school,KCIS是行IB的國際學校,英語爲主但也十分看重中文/普通話,可以一條龍上;而KCS local stream 是普通話幼稚園,輔以英語教學。
我常跟朋友說,當KCS local stream 的“英普”比一般“英普”更“普”,因爲連門口伯伯和嬸嬸也是說普通話的。

KCIS出了第一輪offer啦,am class full啦,好似call 了另外一round interview在一月份;至於KCS local stream,就好似要等二月底前通知。
我的小朋友interview表現有好有不好,加上競爭這麽激烈,所以不敢抱好大的信心,怕希望越大失望越大。

我好想好想我的小朋友可以有offer,God Bless us!!!

janice007  原來如此~~  發表於 12-2-2 16:18

好清楚Thx
我報Kcs

想問
1 英普的学習比例
2 如同隔離高主教比, 如何取捨

英普比例?不太清楚,只知道每天都有native speaker教英文,比起其他出名的英普,英文當然不多,但以學卷的幼稚園來説,他們的語文要求、水平算很不錯,其他類似我知道有崇真國際。不過,我之前看過有家長話KCS local stream今年也不參加學卷了,不知道是真是假。
與高主教比較?如果是男孩子,我會搏一搏讀高主教,雖然不是100%直升,起碼叫做有優勢。KCS小學競爭也很激烈,學校方面有沒有priority比幼稚園學生我還沒開始收集資料,所以不知道。我們也有報高主教,但因爲我們的是囡囡,雖然高主教是男女校,但女生比例太低了,我不喜歡,所以沒有去面試。當然,高幼每個月3800學費真的不便宜,首年復辦又沒有任何往積參考,所謂的升小優勢也是口講無凴,所以,真的是搏一搏,或者幾年後運作順利出了名,就會取代St Paul Church成爲港島男童的頭號幼稚園。

behappydad  非常多謝  發表於 12-2-2 20:47
gwlam  囡囡可以報真光,100%直升   發表於 12-2-2 13:54

回復 stepyau 的帖子

真光好,100%直升;不過我們是天主教家庭,所以prefer天主教或無宗教 -- 所以仲15/16報不報聖公會,雖然都係做炮灰多

icic, 咁天主教學校都好多選擇 , 聖公會今年combine埋畢拉山campus多咗位呀

St Paul Church同聖公會又點作比較呢﹖

St Paul Church vs SKH??
我也不知道呢。我有朋友的小朋友讀SKH K1,話K3有1/3入St Paul co-ed,但K1每日都要溫書(我唔知佢溫物);但我另外一個朋友有SKH都不要,情願仔仔讀KV,因爲佢自己係SKH教徒,又係St Paul Boys舊生,又係舊生會活躍分子,所以入St Paul Boys 無難度,但佢話SKH入St Paul co-ed的小朋友,其實父母兩邊都係舊生的唔少,同幼稚園未必有好大關係,所以寧願操fit小朋友,反正佢有St Paul Boys 做backup。

至於St Paul Church真係唔知,反正我地都無offer,唔關我事

oh! we still need to wait till the end of feb. i supposed that we would get the letter within this week.  
‹ 上一主題|下一主題