用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培正收生 - 有親屬/教職員關係
go

培正收生 - 有親屬/教職員關係 [複製鏈接]

請問, 競爭咁激烈o既培正, 會唔會係親屬舊生/教職員關係, 會有優先考慮?
定還是公平跟據interview表示?

麻煩晒
   1    0    0    0

其實冇人講過會否優先考慮。當然如果識一D好高層、我就唔知

回復 2# gogymiu 的帖子

我個仔昨年考培正, 成功被取錄, 亦不是基督教人士. 相信如果是舊生, 或有兄姐仍在校讀書會有優先考慮, 但亦要看孩子臨時表現, 加幸運 !

回想阿仔去年考k1考咗4間, 唔係waiting就reject, 但考pc無家長陪考佢反而又考到, 所以我好相信係同小朋友個人既面試表現很有關(我地係完全無親屬讀過pc).

我既個人諗法係:
第1關: 小朋友面試表現(自信, 主動, presentable, 有禮貌)
第2關: 再睇該批面試合格小朋友既家長問卷
第3關: 其他無人可以確定既背景因素(e.g. 舊生,  親屬, 公務員, 宗教, 大仔...)

Thank You very much!

回復 tsangws 的帖子

想問下你個小朋友咁叻入到培正,佢應該INT得好好.點解其他的會吾收?其他的INT得吾好嗎?你個小朋友是什麼類型的?真係好想知培正會收什麼的小朋友?我個女今年係大女(12月出生的),考崇真表現好好,但出奇地吾收!!所以我實在好迷網!已經沒有任何信心入培正了,又吾知佢入去INT成點,唉!

回復 bagman 的帖子

考崇真表現好好,但出奇地吾收!!  <-- 有幾出奇??

引用:回復+bagman+的帖子 考崇真表現好好,但出

原帖由 傻太 於 12-01-16 發表

考崇真表現好好,但出奇地吾收!!
Interview 向來係個謎,收同唔收咩 standard 街外人冇人知既多

傻太 發表於 12-1-16 15:58

考崇真表現好好,但出奇地吾收!!

我個女都係咁, 但一樣入到培幼
‹ 上一主題|下一主題