用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女孩子讀高主教
go

女孩子讀高主教 [複製鏈接]

各位, 女兒和我都非常喜歡高主教(女兒一向喜歡同男仔玩), 因為高主教雖然係傳統學校, 但老師較為包容, 小朋友比較活潑自主, 呀囡是很活潑型的, 所以覺得高主教很適合她....
但身邊朋友都concern 男校女生的問題, 包括成為追求目標,比較粗魯等等....所以好想聽下各位意見, 特別如有女兒讀的家長, 可否分享下你們的睇發呢? 萬分感謝!
   2    0    0    0

原帖由 coolchoir 於 11-12-2 12:00 發表
各位, 女兒和我都非常喜歡高主教(女兒一向喜歡同男仔玩), 因為高主教雖然係傳統學校, 但老師較為包容, 小朋友比較活潑自主, 呀囡是很活潑型的, 所以覺得高主教很適合她....
但身邊朋友都concern 男校女生的問題, 包 ...

我從未考慮過放小女入高主教, 原因是有點送羊入狼群的感覺, 自己眼見在大學時一些男多女少的學系, 如 Elec. engineering, 百幾個仔得幾多係女仔, 一個女仔十幾個男仔坐埋一台食lunch...大學都無咩所謂, 反正已成年

中學呢, 真係唔理好醜, 至緊要就手

Is there anyone know that why the school only accept a small amount of girl but not change it becoming a co-ed (more girl) school. I believe many more girls should perform good during the interview, not just this amount.

I don't understand the school management why not either keep it as boy school or change it to a real co-ed environment.

Similar school include True light.

I feel the same with both of you too, but it is quite a happy school compare with other traditional school, that is why i consider itActually on the day of interview, girls are not little, around 1/3 to 1/4 in our section, maybe this year will have more girls?  It is difficult to know now, even though the school can't answer right now.....

高主教好低調,唔係好多人知轉左男女校,所以少左女仔報,我有問我姨生仔,佢話頭一年轉時,佢嗰班冇女仔讀,到而家有成10個啦。所以未來幾年男女比例應該冇咁大差距。

其實係幼稚園forum到仲有人唔知轉左Tim.

sorry, post deleted

相信唔係唔想收多D 女仔, 係女仔附近太多好出路. 樓下講得岩, 我都唔俾我女入高主教, 連幫兒子舖後路的機會都唔要; 我認我保守... 而且即使我贊成, 我老公話作為一個讀男校出身既男人, 佢一千萬個反對.

我都係個保守既人,當年放棄同細佬鋪路,比阿女入左女校冇選RC。。。。。。
Honestly, my daughter is an active person.  She is fitting in very well in a girls' school.  
女校不等於只適合文靜的女孩子,在生活圈仔褢總有不同種類的人,物以類聚,阿女小息會跟一些合得來的active份子在操場上跑,玩捉,stick to the wall, etc......
原帖由 w_y 於 11-12-2 13:42 發表
相信唔係唔想收多D 女仔, 係女仔附近太多好出路. 樓下講得岩, 我都唔俾我女入高主教, 連幫兒子舖後路的機會都唔要; 我認我保守... 而且即使我贊成, 我老公話作為一個讀男校出身既男人, 佢一千萬個反對. ...

原帖由 Ving 於 11-12-2 12:19 發表
Is there anyone know that why the school only accept a small amount of girl but not change it becoming a co-ed (more girl) school. I believe many more girls should perform good during the interview, n ...

唔係學校問題, 只不過男校形象根深柢固. 你再睇吓其中一位討論嘅師奶, 當正d男生一係狗公一係色狼.

原帖由 johnnyrotten 於 11-12-2 15:48 發表

唔係學校問題, 只不過男校形象根深柢固. 你再睇吓其中一位討論嘅師奶, 當正d男生一係狗公一係色狼.

朋友個女係高主教讀緊P1,仲幾靚女,隔離個男同學巳經向佢示愛,話好鐘意佢等等
小學仲可以話小朋友,唔識野玩下玩下,去到中學會點,真係唔敢諗
又講下小弟中學讀藍田某男校,唔知點解中六會收幾個女仔,我可以講大部份同學真係好似一頭色狼咁,亦曾經發生過女生被男生非禮事件而弄至上法庭
不過話分兩頭,我中六同學追到其中一個女仔,兩個一齊上大學,結埋婚,仲好幸福添

yes yes, 我前兩日親眼見到呢間學校既相信係初中生放學後拖住手....

咁其他學校都會有嘅,而家下午帶阿女去公園玩,週不時都有學生係公園到拍拖,唔好太過份就得啦。

反而我見到一班女仔仲過份,玩到、叫到、仲食煙Tim。

男仔女仔都要睇實啲。

身為舊生, 我情願 RC 仍然保持係男校. 男仔比較遲熟, 較為好嘅清一色男校已買少見少.

sorry, post deleted

好多謝各位意見, 我真係要好好考慮!
其實我都覺得RC好低調, 咁耐都冇見過校長.
如果可以公報今年已收男女比例, 相信會另更多女生家長選佢, 因為more co-ed feel. 相信這是大部份女生家長的憂慮.

小雞組,

這些感覺是從learning centre和同RC家長傾談得來的, 其中有位家長囝囝是在RC就讀, 囡囡就讀另一間傳統女校, 佢話仔仔較有自己意見, 好思想.囡囡就好乖, 但唔係咁有獨立思想, 最好樣樣都你告訴她. (但亦都有可能同男女和性格有關)
個人覺得如果男仔讀RC, 是幾理想的, 我唸如果我小朋友是囝囝, 就唔洗固慮咁多.

原帖由 cmchang0927 於 11-12-2 06:03 發表
我都係個保守既人,當年放棄同細佬鋪路,比阿女入左女校冇選RC。。。。。。
Honestly, my daughter is an active person.  She is fitting in very well in a girls' school.  
女校不等於只適合文靜的女孩子,在生 ...

My girl is admitted by
St. Clare Girls School too, happy to hear that your daughter fits well in  a girls' school....

我嫌佢太好動, 初初諗住同D女仔一齊會靜態D, 好arrogant個種, 點知現代老師又比較和善, 好多女仔又好"活潑", 入左女校都改唔到D跑來跑去性格........
原帖由 coolchoir 於 11-12-2 19:47 發表

My girl is admitted by
St. Clare Girls School too, happy to hear that your daughter fits well in  a girls' school....

原帖由 bachmann 於 11-12-2 12:13 發表

我從未考慮過放小女入高主教, 原因是有點送羊入狼群的感覺, 自己眼見在大學時一些男多女少的學系, 如 Elec. engineering, 百幾個仔得幾多係女仔, 一個女仔十幾個男仔坐埋一台食lunch...大學都無咩所謂, 反正已成年 ...

見到D個POST真好笑,現在是什麼年代,原來都仲有D人咁諗野...小女已注册高主教,明年讀p1,男追女根本就是社會既自然現象,所有男女校都可能會有這樣的情況,家長只需要給予正確觀念及教育,應可避免拍拖的情況過早發生(如小學),純男校或純女校都會有這樣的情況發生,君不見女校門口時常有和尚寺學校d男仔係到等...純男校或純女校因為同性過份集中,同性戀的情況更容易出現,子女到了中學要拍拖你認為做父母真的可以阻止?大家都做過反叛青年,唔好咁單純啦...

簡單講句,什麼學校都會有男女關係的問題發生啦,做家長如果以為仔女讀純男校或純女校可以解決或是避免問題,真係太天真,我見好多讀純男校或純女校的人出到社會做野因長期缺乏與異性交往的經驗,反而出現很多問題,所以我堅持比小女讀男女校,rc愈多餓狼愈好,等佢由小到大都可有對付餓狼的經驗,出到社會先唔會咁容易被d餓狼食左...

見到d父母有d咁既諗法真是替他們的下一代感到悲哀

catwmy  Agree!!  發表於 12-6-21 16:31
behappydad  你点醒咗我  Thx  發表於 12-2-29 20:30

回覆 19# linda0818 的文章

我覺得男校有男校好,女有女好,coed有coed好。高主教得意在好似男校的coed。

同異性交往的經驗到大學一定學到,呢個絶到唔駛擔心。唔駛響小學學。

純屬個人意見,我傾向等rc成為真正coed先考慮。不過,如果搏女孩成績一般比男生好,呈分有著數,又無不可喎!

behappydad  有道理喎  發表於 12-2-29 20:30
‹ 上一主題|下一主題