用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘順利天主教中學 和官塘官中
go

觀塘順利天主教中學 和官塘官中 [複製鏈接]

醒目開學勳章

30/11 去了官中, 都幾鐘意呢間學校, 但係因佢有聯繫小學, 加上學位少, 感覺都幾耐入.

我無去到順利中學, 我想問下有去听講座的家長, 你哋有咩意見可分享.   另呢二間你哋鐘意那一間多呢 ?

同埋有無呢二間中學的家長, 我想問下呢二間中學如無交功課同帶書會點罸 ??

funbabyhk  我自己覺得順天好 d  發表於 11-12-19 11:43
   0    0    0    0

順利係咪"高班"dd架?

如連續2個月合共欠交30次功課,會記過。但校風嚴, 升中一小孩會非常忙

醒目開學勳章

請問呢間是否順天呀 ?

原帖由 大肥婆 於 11-12-2 15:46 發表
如連續2個月合共欠交30次功課,會記過。但校風嚴, 升中一小孩會非常忙

原帖由 大肥婆 於 11-12-2 15:46 發表

兩個月欠 30次 都好高難度.
我個囝小學一個學期25次都要MARK落成績表.

兩個月欠 30次 都好高難度.
我個囝小學一個學期25次都要MARK落成績表.
(是, 順天, 很多中一生都中招, 所以如小學自律每天能完成功課, 犯之機會是會小一點) 欣賞學校整體老師及教職員都很有禮貌及盡責。

2個月只有約40多日上課日,
要連續2個月合共欠交30次功課,
真係唔容易,
會記過都無話可說.

因順天是day1to 6 cycle, 因功課並不是下一天交(不同小學), 是下一個循環周才交。而很多學生都以為不趕/急, 留待過1-2天才做, 但每天都有功課, 而且升中一後多數會執書包, 很多學生漏帶, 漏做等......, 希望能幫助你們了解學校, 因我是過來人.

原帖由 大肥婆 於 11-12-7 12:09 發表
因順天是day1to 6 cycle, 因功課並不是下一天交(不同小學), 是下一個循環周才交。而很多學生都以為不趕/急, 留待過1-2天才做, 但每天都有功課, 而且升中一後多數會執書包, 很多學生漏帶, 漏做等......, 希望能幫助你 ...

我以前中學都係行CYCLE, 我個囝間小學有D功課都唔係下一天交. 開始可能會亂D, 欠交頭幾次都情有可原,但都未至於2個月30次.
我個囝小二時已自己執書包.
有六年級學生仲係亞媽執書包  真難以想像.

醒目開學勳章

唔該晒.

原帖由 大肥婆 於 11-12-7 12:09 發表
因順天是day1to 6 cycle, 因功課並不是下一天交(不同小學), 是下一個循環周才交。而很多學生都以為不趕/急, 留待過1-2天才做, 但每天都有功課, 而且升中一後多數會執書包, 很多學生漏帶, 漏做等......, 希望能幫助你 ...

咁2間的校風又如何,邊一間好d。

至於2間中學之校風,我只知順天很嚴,但有一個好處是學壞機會少一些, 可解呢?
(一) 中一有同儕與中一生聯系(即高年班哥哥姐姐同中一生溫習-考試,測驗前 (會有fb交流)
(二) 中一生會忙, 補課,出外比賽等及有課外活動, 及必須要參加HKAC, 會去camp, 行山等,Training, etc 為期1年(如平時周六及日要去上其他之興趣班, 最好在中一開始時減少一些, 因沒時間上)
(三) 成日同班中一同事一齊, 那有時間同其他人出街, 作為家長的我會放心的。
(四) 詳細要看學校之website, 這是我個人的意見, 不喜歡勿插。這間是這區比軟好之男女校, 申請人數很多, 希望你們有機會interview .因我已剛過去最擔心的一年。

各位觀塘區的家長, 請問BAND 1尾BAND 2頭(53/170)的男仔有哪間學校可報, 九龍聖若瑟英文中學是否BAND 2頭呢? 校風好嗎?  請賜教!!!

醒目開學勳章

九龍聖若瑟英文中學是否BAND 2頭 > yes

原帖由 月亮星星 於 11-12-15 10:53 發表
各位觀塘區的家長, 請問BAND 1尾BAND 2頭(53/170)的男仔有哪間學校可報, 九龍聖若瑟英文中學是否BAND 2頭呢? 校風好嗎?  請賜教!!!

順天校風好好,老C都好NICE!

回復 SIUBKT 的帖子

順利天主教中學 是band 1 ?

回復 worldpeace 的帖子

係,我聽d朋友講個校長好好,d 學生對間學校好有歸屬感!

因這校長已服務了順天好像20年以上, 選學校基本校風, 成績, 但老師及校長都要留意, 如2-3年轉一批, 比你再有heart 都沒用。這點留意。
‹ 上一主題|下一主題