用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH vs St Cat
go

LH vs St Cat [複製鏈接]

想請教各位家長:

我兒子現在讀學之園PN,明年會升讀英普班K1;日前收到ST CATHERINES通知獲取錄到羅福道校舍入讀K1英粵班,想請問以你的經驗哪一間幼稚園較好?

以下是我一些未能決定選哪一間的原因:
1. 覺得學之園的老師很有愛心,兒子上學首兩個月都哭,現在雖然沒有哭,但會突然站起來走來走去,老師都很有耐性叫他返回座位;且老師都能觀察到兒子的性情及行為。擔心ST CATHERINES那麼多學生,老師沒有這樣的耐性和愛心
2. ST CATHERINES始終是歷史悠久的名校,且聽聞課程較學之園深,小朋友較易適應小學; 但學之園學生入讀小學的成績又聽聞越來越好

希望各位家長給予一些寶貴意見,萬分感謝!
   0    0    0    0

红磡lh 超好
我朋k 2 轉去基督堂之後入st paul co

你pn 班讀得好
正路唔好轉
因為較咗無乜着數

回復 2# lnp 的帖子

基督堂好難入,又要招呼各dgs,DBS,職員親屬及 校董子姪,又一大堆old girls,old boys, 你朋友憑實力入?

佢兩個小朋友都入到
所以對lh 有好好印象

原帖由 lnp 於 11-12-2 08:20 發表

佢兩個小朋友都入到
所以對lh 有好好印象

then LH is really good wor. Hope that they will open new branches @ HK island soon.

我兒子現在讀學之園PN,明年會升讀英普班K1;日前收到ST CATHERINES通知獲取錄到羅福道校舍入讀K1英粵班<<<我同你一樣情況, 好煩惱....可pm你, 一齊傾嗎, 會唔會宜家係同一班呢...??

我呢兩間都有offer ,同樣係下午班, SC-英粵, LH-英普, 我好清楚我會揀SC!

放心啦,我屋企有小朋友係SC讀, 佢地D老師好有經驗,唔係得個名, 老師寫係小朋友既Accessment,寫得好獨到, 完全寫到晒個小朋友既優點同缺點,小朋友上堂周圍走好正常, 老師都見慣晒, 識得點樣處理...

我去考LH, 我當然BUY佢,只不過相比兩間,我會覺得SC好d...

原帖由 littlelittlepig 於 11-12-2 10:25 發表
我兒子現在讀學之園PN,明年會升讀英普班K1;日前收到ST CATHERINES通知獲取錄到羅福道校舍入讀K1英粵班

Cavebaby,你就好啦, 有晒答案, 不過你有小朋友讀sc,一齊讀真係好好多,我朋友都提我要考慮埋第時細妹入同一學校的機會率,阿女應該出年考pn...

誤會啦, 係表哥係到讀,所以知道佢地d教學方法...
同埋SC 細老妹係無優勢架, 所以呢一點您地都要諗諗, 有好多家姐哥哥係度讀都唔收番個細架...

原帖由 littlelittlepig 於 11-12-2 11:44 發表
Cavebaby,你就好啦, 有晒答案, 不過你有小朋友讀sc,一齊讀真係好好多,我朋友都提我要考慮埋第時細妹入同一學校的機會率,阿女應該出年考pn...

thx cavebaby, 我都有朋友咁講,年年咁多人報,唔收返細佬妹都真係唔奇..

對一個小朋友來說,不變學校對他來說是件好事,因為他無需要再從新適應新環境,他如果在LH讀得PN開心,老師又好,又有雙語(好似SC無普通話學)的話,我情願他留在LH。

Waiting for LH (Lohas Park) result
Got offer of SC (AM, E/C), sure to take SC at this point of time
Son graduated from SC last year.  Teacher is caring and class size in Nusery (K1) is 20+.  Learning is more in-depth than KM/LH according to my friends' experience.
Strength of LH (E/M class) is Putonghua piyin.  
SC had Putonghua class 2-3 times/ week for E/C class.
School fee is more or less the same as SC x 10months; LH x 11 months.
Main difference is school bus fee : from TKO to Kln Tong is $1,020 next year.
「兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。」 (詩篇 127篇3節)
My two gracious gifts from God :
Ivan & Nattie
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」 (箴言22章6節)

Mariahung, thanks for your sharing and your detail info...

I have SC and LH offer too.  I know friend's kids study at both kg and both have high regards. I like LH very much and SC is definitely more famous and it has very experienced teachers. Still thinking ......

Got SC E/C AM and LH E/P PM
Will take SC and give up LH
Add oil ar for those waiting for LH!
「兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。」 (詩篇 127篇3節)
My two gracious gifts from God :
Ivan & Nattie
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」 (箴言22章6節)

回復 12# mariahung 的帖子

i am saying lh 紅磡 is good.

多謝晒咁多位的寶貴意見!會認真考慮

唉,呢個年代既父母真係辛苦(可能小朋友仲辛苦),要係幼稚園開始就同小朋友 "舖定路",都係想佢將來條路易行啲,當有選擇既時候就好希望幫小朋友揀最好,但係到底咩先係對佢最好呢?

都係見步行步啦!各位家長共勉之!

醒目開學勳章

I have same situation last year, getting both LH and SC E/P offer.  Finally, we chose LH.

I can say LH is really good and I can saw my kid's great improvement and no regret at all.

I think both are very much the same on syllabus and teaching style.  Dun "神化" the school and I think kids performance in P1 interview is on the top priority no matter with Kindergarten you are coming from.

I have chose the one close to home and I can hv better time management and arrange ECA for kid.

我選肯定係sc,我今年錯過了報名時間,好後悔

我自己幾鍾意學之園; 但如果同SC比真幾難諗架

如果LH 係EP我會go for LH
如果兩間都係EC; 我諗我會go for SC lor~~~
同埋睇吓近唔近屋企
‹ 上一主題|下一主題