用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日終於收到最後一間私校封信......reject但我好開心 ...
樓主: Pikafung
go

今日終於收到最後一間私校封信......reject但我好開心 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我睇到眼濕濕呀!好戥你開心,因為你地既父子情比入到任何一間學校重要,今日你用愛培育佢,將來佢定當用愛黎報答你!

祝你仔仔入到一間又好又適合佢既學校!

平日的我不會多言,這是一場殘酷的面試,如果我是校長,我一定揀你個仔,夠真,我地只係求一個学位啫,唔使咁既,只要裝備令郎,我相信唔讀嗰D私校同直資,一樣可以上大学的!

數月間In 左多間, 有成功, 有失敗的, 由當初的緊張大師, 漸漸有點痳木了, 反過來想, 小朋友識想, 已是我們這幾個月來的最大回報

加油呀!兩父子要快快樂樂一起生活

回復 1# Pikafung 的帖子

感情是一起經歷一些困難才能幻化出來.恭喜您。

謝謝分享!

睇完之後,我都忍唔住喊了出來!你囝囝好懂事好叻仔,你幫我俾十萬個叻你囝囝吖!

Yes, the process of the application for P.1 admission enhances our mutual communication between our kid and us.  We believe every child has his talent.

God bless you!

謝謝分享!加油呀!

very very touching!!!your boy is so mature and honest!!!There is no school is this planet that can teach a child to speak something like this from his heart!! congrats!! U got such a great kid!!!

人生最辛福的事情莫過於有人能夠與你手挽手,心連心的一起走過艱難的道路.

i cried for your post... good luck to you and your son.... add oil...

都係果句, 小一面試係"迫"一個5歲小朋友一夜成長, 現實殘酷, 真係唔知佢地承唔承受得住, 我都係鐘意小朋友應係天真無煩惱甘成長

sorry, 喊咗出嚟!其實父愛的很偉大架!

Thanks for sharing...

I feel so touching!!!

Wishing you & your son all the very best and hope that your son will have a happy school life, no matter whch school he finally enters.

支持你地!加油!
AJL

感人,真情!祝福你!

天父會特別疼愛單親既小孩,放心,好野一定留到最後比你地;佢唔想你洗甘多錢讀私校,佢既安排係最有智慧最有遠見!

醒目開學勳章 王國長老

恭喜你, 你已經搵到最寶貴既野了, 快樂其實可以好簡單, 加油!

看完你的文章, 心埋為你有這一個孩子很感動。回想自已這一年, 一直為了兒子in小一忙不過來。參加很多學習班, 幫他寫profolio, 聽簡介會, in 了8間小學, 訓練他面試等.....現收到暫時最少4封 reject letter, 1封 waiting..... 我真不明白為何大家已盡全力, 仍無學校賞識他?特別是當他睡著時, 樣子仍似BB卻要承受那幺多壓力...他其實也有他的小聰明... 但我心再想, 全世界無人欣賞他, 唔緊要!我作為媽媽, 一定不可以放棄他, 還要更愛他!直至收到一封accept letter (私校).....我終於大哭起來 , 因為終於有一間學校肯欣賞我個仔。

父母及小孩的壓力真的很大!為何我地要比學費讀書, 還要受更大的壓力? 究竟辦學是為了什幺人? 現在回頭想, 既然下年6月再會大抽獎, 為何之前要辛苦一年呢?好無耐....

祝你在明年大抽獎可以"如願以償", 也祝你及你孩子永遠幸福快樂!加油!!
‹ 上一主題|下一主題