用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 頭痛, 可否俾俾意見 ? 培正vs真光 interview ...
go

頭痛, 可否俾俾意見 ? 培正vs真光 interview [複製鏈接]

大坑真光同培正撞到應一應 ! 家住彩虹, 真光係無直接校車, 培正唔知 ! 地區上理應見培正, 但今年6600個申請, 個個都話機會好微 ! 老公想培正, 我buy 真光, 點好 ? ! 之前都因為撞期放棄了st. clare 了...因為報學校唔多, 想善用機會, 請俾俾意見 !!!
   1    0    0    0

仔定女??  女就去真光喇....

前後有無家姐/細妹??

要想清楚:
你個大b定細b, 男定女?
你要講把握, 始終培正真係好多人報?
真光又無校車, 收咗你會點安排接送?
你仲有無其他offer在手?
如果有都無咁驚, 就算in衰咗都有後備,
兩間都係中文學校, 兩間都傳統,
我係你我會睇接送同勝算.

for me, choose kowloon side

如果係女我會揀真光!

Try to call to change timeline for True Light.

Otherwise, just go True Light.  Pui Ching relatively difficult to get offer.

我只可以講培正有校車到

培正面試難度高啲,要小朋友自己入課室,一喊即out,可以從呢方面考慮。

多謝各位留言, 我家係女女, 8月份的, 中b 吧, 唔大唔細 ! 我buy 真光因為有機會上到中學部女校! 勝算好難講, 小朋友臨場估佢唔到 ! 但諗培正咁難, 唔去真光, 好似total lost 左2個機會咁 ...........

真光如果接送搵非學校的街車又可行嗎 ?

有無人知真光的面見流程是否一定要家長2人嗎 ?

暫時無offer, st.cat waiting (即係無喇) ! 有pn 讀緊, 可上k1 的 ! 還在等其他結果.....

其實我都會報協恩 spk 同聖心 , spk 係cwb , 我接受到, 聖心就有d遠 ....

原帖由 23102009 於 11-12-1 12:19 發表
要想清楚:
你個大b定細b, 男定女?
你要講把握, 始終培正真係好多人報?
真光又無校車, 收咗你會點安排接送?
你仲有無其他offer在手?
如果有都無咁驚, 就算in衰咗都有後備,
兩間都係中文學校, 兩間都傳統,
我係你我會 ...

I will choose True Light. The chance to have offer is more. This is a girl school. I think you should choose the easier first and have at least one offer in hand!

如係8 月B 以培正來說是否屬細B了? 如係的話, 你個情況仲要係囡囡, 我會揀真光.

樓主似乎都覺得應該去真光好d啵...

回復 12# kufubaby 的帖子

都係架, 我自己女校畢業架, 所以有情意結 ! 但無直接校車呢個問題點考慮好 ? 有冇媽媽現在有相同情況 ? 點解決接送問題 ?

剛見到原來有住土瓜環和葵青區嘅都報真光 . 我彩虹唔係好誇張者 ....

其實兩間係咪同樣難考呢 ?

有無之前考真光的家長可以分享上年的流程 ? 女女好活躍, 會唔會唔係佢地的cup of tea ?

回復 9# kaylee_mama 的帖子

"有無人知真光的面見流程是否一定要家長2人嗎 ?"

上年只准一位家長入去面試。

我都覺得如果係女就真光啦.....

我住藍田, 亞仔返堅道真光K3,我地搭MTR過海轉學校校車,查實我唔覺得辛苦,亞仔仲好enjoy搭車既過程,佢地適應力好強,佢自己話讀小學都要搭校車,你話死未....反而睇下你自己接唔接受到1日搭4次MTR接返學放學,大人就side時間d.

以我所知大坑真光有車入TKO,途經lam tin, yau tong, 你出去問下讀緊既媽媽....

仲有一個考慮因素, TL 比大抽獎, k3可以試津校得唔得, 培正就要一條心上小學....

其實TL係活動教學ga,只係佢無focus講,而大眾又覺得佢既歷史一定係傳統.so far我仔讀得好開心,佢地培養到小朋友自動自覺學習,著重思考,品德, 佢地對教育既理念係講得出做得到,係一間好踏實既學校
‹ 上一主題|下一主題