用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女兒慢熱,仲有一年就in小一,有咩辦法可幫她?? ...
go

女兒慢熱,仲有一年就in小一,有咩辦法可幫她?? [複製鏈接]

坊間有冇啲course幚怕醜的小朋友!不過我知始終是她的性格....其實已讀過一些社交班,但越叫佢叫人或越留意佢social佢就越唔做,不理佢,她反而會主動少少
   0    0    0    0

面試班, 比賽

佢好神化的,在家不訓練,但臨場變了另一個人,朗誦和琴都拿了優異,但個性沈靜專注!但interview唔出聲細細聲的!所以好擔心她in 得不好

面試班應該有用,老師會幫佢糾正
怕你長得太快,不夠將你看仔細 怕你長得太慢,恨不得你快高長大!

但都係cool類,不是esay going,個look成曰嬲爆爆,不喜歡笑的,思考型類!有冇面試班好介紹?

回覆 1# ve111 的文章

如果是性格真的很難改,參加朗誦比賽有幫助但隨著小朋友長大,冇奬小朋友會唔開心的。或者參加一些考試班如trinity, KPCC, 可以經歷到在陌生人及及同班同學仔面前表現自己而又沒有輸的感覺。

我個女性格同你女好似喎,以前我都擔心㗎,不過無上面試班,佢而家巳小2啦,回想考kinderg同小學時,佢只係考佢自己最like嘅其中一間時,變左另一個人------>主動又有笑容,好似好醒咁,之後兩間都能順利進入。
所以我覺得你吾洗擔心,因為神化,你控制吾到了!

原帖由 ve111 於 11-11-30 08:13 發表
但都係cool類,不是esay going,個look成曰嬲爆爆,不喜歡笑的,思考型類!有冇面試班好介紹?

性格好難改變,若果家長想佢主動D,可以多參加群體活動,未必要好學術性的課程,主要比佢多接解人!

報多幾間小學,  早期那些當做熱身, 如小朋友早熟的話就同佢講, 媽媽已經做了事前的準備, 面試要自己把握, 只得一次機會, 做得不好也沒有得再來過.

我女當年跟樓主女兒差不多, 現在已讀緊三年級。佢當年第一間學校無SECOND INT (當時佢應該唔多出聲), 並知道她的好朋友有SECOND INT後,都好唔開心,我就同佢講以上那些說話,不知有沒有用,之後就越INT越表現好,其他的學校都沒有問題了。 

我女沒有讀面試班,但都有參加朗誦比賽及其他興趣班,除面試表現外,K2成績都好重要。

希望幫到你!   

回復 1# ve111 的帖子

你真係唔使擔心,我個女同你個女幾似,我都好擔心,所以報多幾間,我無報面試班,結果阿女第一次面試已經好自信,像要表現自己一樣,今年結果有6間取錄,所以要對她有信心,我初頭是由k2已煩緊呢個問題

穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

醒目開學勳章 王國長老

除左精靈外向, 仲有一樣野好殺食的, 叫"受教"
小朋友內向, 唔一定輸, 性格好難改變的, 你可以花多D心思O係教佢睇中英文書呀, 識認多D字, 玩PUZZLE, 找不同等, 令佢好自然可以表現到自己優點呀

另外禮貌, 儀態, 笑容, 談吐, 反應都好緊要, 一年時間都train 唔到

多謝各位回應!charoltte mum 我大女就是你女女同一間,佢地好似揀些好主動的小朋友,所以好驚細女入唔到....真係好擔心!因兩女的性格好大分別!

醒目開學勳章 王國長老

OIC! 咁唯有教細女主動埋老師身啦

好難講的, 我個女果時IN完出黎, 好心急問佢IN左咩, 老師有無讚佢, 佢話有呀, 我好開心問讚咩呀?! 佢話"老師讚我自己執返D玩具"

當時心唸.......車.........執玩具咋..........點知咁就入左, 有時D野好難講架, 而且近年學校除左收"醒"既小朋友, 亦收"叻"既小朋友, 認字同簡單計數走唔甩, 加油啊!

原帖由 Charlotte_mom 於 11-11-30 16:08 發表
除左精靈外向, 仲有一樣野好殺食的, 叫"受教"
小朋友內向, 唔一定輸, 性格好難改變的, 你可以花多D心思O係教佢睇中英文書呀, 識認多D字, 玩PUZZLE, 找不同等, 令佢好自然可以表現到自己優點呀 ...

需然阿女而家先得兩歲幾,但我都為左呢樣野擔心緊,因為想係佢仲細時就幫佢,阿女係受教型,但同時係一個要面嘅小朋友,佢算係識多字、鍾意睇書,我亦不停鼓勵、讚美,但佢都係信心,對公公婆婆都好怕羞,呢半年我冇做野全程跟住佢嘅進度,就仲擔心左,佢會係宅女,我自己係樂天型,所以諗唔通。

想請問我仲可以做到啲乜野可以幫到佢投入人群呢?
面對陌生人?

I'm also worried about my daughter, who is in pre-nursery now & will go to K1 next Sep. She's very shy. According to my experience from taking my shy boy to P1 interviews this year, shyness has so many disadvantages. Although he looks like a gentleboy and "受教", he's not eloquent when answering questions, even though he can answer in Eng. (I chose Eng. for interview when applying for DBS., but he didn't get a 2nd in.)

Now I'm thinking about if I should let my daughter apply for CCKG next year, which accepts K2 candidates. Or should I save the tuitions (~80 K for K2 & 3) & train her by myself & use the money for other purposes? Also, I've heard that interview class can change something, but not the personality though. Anyone can advise?

性格又好難一時三刻改變到既.. 有時候小朋友真係唔迫得,唔好急,慢慢引導下佢, 或者參加下一d唔係咁大型既比賽, 俾小朋友見下世面, 練d大個膽.

醒目開學勳章 王國長老

有時呢.........(唔好介意)父母照顧得太週到, 小朋友會更依賴
我女細個, 要扭旦咩, OK, 自己去唱大餅, 食飯要叉咩, 自己問人拎否則用筷子, 要飲可樂咩, 自己問人拎否則飲茶
我好睇得開架, 大件事就話要小心照顧姐, 小事我話之佢

我有叫佢自己叫,但佢令願唔要。
‹ 上一主題|下一主題