用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St.Paul Boys vs Ying Wa
go

St.Paul Boys vs Ying Wa [複製鏈接]

1)  St.Paul Boys vs Ying Wa
很需要各位的意見, 請給comment, 謝謝 !!
2)  St.Paul Boys 現在的 banding 應巳反映了轉了直資之後, 小學生直昇上中學的表現.  但英華轉了直資之後的小學生直昇上中學的仍未到中五, 是否現在的banding 仍未反映轉了直資之後的成績呢 ? 各位, 這方面, any comment ?
   5    0    0    0

英華自己收個班仔好似中一都未到,佢轉直資好似係4年(08年轉),宜家上個啲仲係派位上嘅,不過我勁buy林校長 ,所以一定揀英華。
不過St.Paul boy都係好學校,收左先諗啦。

兩間都好好!

Snoopy 校長出名,口才好,自然吸引到一大班 Fans。

其實 St Paul's Boys' 的陳校長也很好,做很多實務性的工作(我有朋友仔仔讀 St Paul's Boys'),教得小朋友好好!

看看你住那區吧!考慮交通等問題,留意,明年 St Paul's Boys' 要搬去近薄扶林那一邊。

原帖由 我是一個爸 於 11-11-29 18:15 發表
英華自己收個班仔好似中一都未到,佢轉直資好似係4年(08年轉),宜家上個啲仲係派位上嘅,不過我勁buy林校長 ,所以一定揀英華。
不過St.Paul boy都係好學校,收左先諗啦。 ...

YW definitely.

點解呢?

原帖由 hyatt 於 11-11-29 20:19 發表
YW definitely.

我就極唔like林校長.

回復 6# hkqmark 的帖子

Would you mind sharing with us the reason behind?

I think both schools are equally good

確實兩間水平很接近
教育方針勉強分
yw似db多dd
and
spb似spcc多dd
我會選近住的!!!

我覺得英華林校長系好,這是毫無疑問,但一個實際問題是佢都好似都六十歳,仲可以做幾多年??你可以話學校上左軌道,吾會浄依賴校長,但英華到而家實在冇佢會好遜色,同第二把交椅到時可吾可以做到snoopy principal 錦,都對英華有深遠影響。

原帖由 Ving 於 11-11-29 22:53 發表
我覺得英華林校長系好,這是毫無疑問,但一個實際問題是佢都好似都六十歳,仲可以做幾多年??你可以話學校上左軌道,吾會浄依賴校長,但英華到而家實在冇佢會好遜色,同第二把交椅到時可吾可以做到snoopy principal 錦,都對英華有深 ...

你d推斷唔多合理, 間間學校d校長都會退休, 唔通校長退休間學校就"林"?, 放且林校長係協恩過來的, 她走後的協恩唔見得差左

回復 11# Peter2880 的帖子

我只系話遜色吾系"林",請不要誤解。

同意, 同埋SPB 好似比 YW 傳統,
eg, YW 係 PHT 教中, SPB 好似唔係, 感覺是YW 比較會跟大潮流. 我個人是絕對喜歡YW多些.

YW 校長如果會轉, 我信不會很突然, 交接會有其安排, 我倒不會擔心, 只是睇1月時有冇幾會 second in.. 到底YW是很多男孩的dream school..

原帖由 tinyuichan 於 11-11-29 21:42 發表
確實兩間水平很接近
教育方針勉強分
yw似db多dd
and
spb似spcc多dd
我會選近住的!!!

這兩間小學都有一條龍,唔知要不要考慮英華書院和聖保羅書院近年的表現和課程呢?

回復 6# hkqmark 的帖子

Why u don't like as almost over 90 percent people like her include me.

Oh! I like Principal Snoopy very much.
However, the school is a team and good teaching needs teamworking.
Good leadership is an essential issue but, there are areas other than the Principal that needs to be considered.

四年前小學先轉直資,即係仲未有轉直後既成果你都咁buy, 你果然係林校長既忠實fans!

如果地點不是考慮因素,我會揀SPB.

原帖由 我是一個爸 於 11-11-29 18:15 發表
不過St.Paul boy都係好學校,收左先諗啦。 ...

回復 1# ASamSam 的帖子

SP BOYS都收咗我個囝,由於佢新校舍同屋企超近(行都可以行到),所以我同老公決定唔好再諗英華啦....唔需要花時間返學、放學,會多D時間使,唔好話用黎做功課、温書啦,玩的時間都多D.....所以我贊成揀屋企附近嗰間。

另外平心而論,其實2位校長好唔同,林校長一向予人SOCIAL的感覺,好會氹細路。至於陳校長俾我的感覺係要好有效率,廢話少講嗰種。不過,其實佢哋都係想D囝有BALANCE LIFE,林校長唔使講啦,搞好多活動俾D囝玩,而陳校長亦都好注重D囝要有"玩"的時間,唔係俾讀書、補習、興趣班塞實晒成個時間表。

請問有冇人知spb同yw既第二把交掎是誰,質素如何,如接班的話。另spb話出年開始加班,知吾知系現時小二至小六都加定凈小一加。

SPB 2012年都係開3班啫,聽講話去咗新校舍本來想開4班,新校舍的課室數量亦係以4班黎起的,不過好以教署唔批(理據係仲有學校要縮班,冇理由俾你加。)。
‹ 上一主題|下一主題