用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試平均分
go

呈分試平均分 [複製鏈接]

我小朋友二次平均分是80.5分, 學校成績表show  "B", 老師說是band 2, 你們學校是出分數或是ABC等級, 在自行收生時會否有影響, A是85-100, B是75-84, C是60-74,你們是否一樣.
   0    0    0    0

原帖由 皓媽 於 11-11-29 11:43 發表
我小朋友二次平均分是80.5分, 學校成績表show  "B", 老師說是band 2, 你們學校是出分數或是ABC等級, 在自行收生時會否有影響, A是85-100, B是75-84, C是60-74,你們是否一樣. ...

我囝呈分試平均分 A grade, 88.9分 band 2

原帖由 皓媽 於 11-11-29 11:43 發表
我小朋友二次平均分是80.5分, 學校成績表show  "B", 老師說是band 2, 你們學校是出分數或是ABC等級, 在自行收生時會否有影響, A是85-100, B是75-84, C是60-74,你們是否一樣. ...

有些學校A是90-100(如此類推),有些則是85-100是A,所以,有時全A,可能也會是band2頭或band1尾,所以要看級排名。

好像是教局規定,呈分試分數必須是出等級?大概是怕"標籤"?由於試題是學校自己出,可淺可深,所以分數並不是考慮的主要因素。

我仔學校仲衰, 中英數各科以300分為滿分.
成績表都係出幾百分一科.
乜GRADE 都唔知
學校好保障自己, 唔肯講學生屬咩GRADE.
只係等教署出的通知書

宣小由P.1~P.3 出等級, P.4~P.6 出分數.

A 是86~100
B 是76~85
C 是60~75
D 是41~59
E 是  0~40
原帖由 csy_ma 於 11-11-29 12:46 發表

有些學校A是90-100(如此類推),有些則是85-100是A,所以,有時全A,可能也會是band2頭或band1尾,所以要看級排名。

好像是教局規定,呈分試分數必須是出等級?大概是怕"標籤"?由於試題是學校自己出,可淺可深,所以分數並不是考慮的主 ...

Thanks for all your reply.

我想知教育局出的通知書大約會幾時出呀? 我見報直資要一齊交, Thx!

回復 6# 皓媽 的帖子

現階段報直資,通常以成績表作參考,大約一月左右自行階段會有張紙派俾貴子弟,但只有中學(校長)先識睇,可能有得上網睇到貴子弟所屬組別,所以如果現在報了直資,通常是要後補資料俾佢地。但大概是乜,我想家長應該會清楚。

都係約75...band 2啦.

要求甘高? 80幾分都只係band 2? 小朋友讀書咪壓力好大? 呈分試的題目是否好淺?
‹ 上一主題|下一主題