用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選擇幼稚園的思考藝術
樓主: YCDad
go

選擇幼稚園的思考藝術 [複製鏈接]

對於教法,我自己都好迷惘.
時間倒是有的. 自覺無系統,無效率. 浪費左時間.
寄望入間好學校,可以彌補呢方面的不足.
而家我地的選擇不多,係被選擇. 處於弱勢.
不過樓主點醒得好!
我地不應只想靠學校! 必須自強!
諗下點樣先可以找到合適教法! 去教好我地o既仔女!

Agree!

唔好比'嬴在起跑線'洗腦啦! 有D人係適合跑長途呢~

我真係唔想有日個仔同我講讀書好辛苦, 唔想做人!

原帖由 w_y 於 11-11-29 12:21 發表
風水佬話唔同時辰都唔同啦. 有時係咪家長自己把幼稚園的重要性看得過份重要呢?

醒目開學勳章

每個人選幼稚園著重點都不同. 沒有一套標準答案. 我自己就會著重德育及培養小朋友對新鮮事物的探索, 求知及自學能力. 對於說認字, 計數, 其實係可以融於生活中的, 唔一定係坐定定先學到的.

回復 43# 開心小花 的帖子

TOTALLY AGREE

原帖由 YCDad 於 11-11-29 12:35 發表
由於本人有親戚在銀行工作,偶然機會下知道了KV的搞手背景。我覺得Kent是一間有心搞幼兒教育的機構。

至於St.Cat.,我覺得愈來愈商業化,PN收取高昂的學費,究竟是為了讓學生得益,還是用來建立St.Cat.的教育王國? ...

對, 由校長個女接手及去年開PN開始, SC已經行LH, YK條路.  不過又冇話對與錯嘅, 有brand name, 有地位, 比着我都發大黎做.

不過睇你個post最初唔知你講乜, 睇完有一絲覺得你係KV嘅打手嘅感覺, 不過一閃即逝 ~ KV又何須打手?

曾經有記者訪問一位退了休的教育局高官,應該如何為子女選擇一間合適的學校。

高官答:「要選擇一間校風好的學校。」

不是band 1率高的學校、不是公開試拿A等成績多的學校,而是校風好。

點解?

何為「校風好」?

band 1率高、考試拿A多不就是校風好咩?

這位高官好有見地, 因為校風好, 即係品德教育, 教得好. 自細灌輸小朋友正確的品德教育, 學會自律守己, 到佢哋長大, 自自然然會有正面的做人道理及待人態度.

原帖由 YCDad 於 11-11-29 16:32 發表
曾經有記者訪問一位退了休的教育局高官,應該如何為子女選擇一間合適的學校。

不是band 1率高的學校、不是公開試拿A等成績多的學校,而是校風好。

點解? ...

咁呢位高官既子女係唔係在香港升高?  還是講一大論大道理然後子女在海外升學?

原帖由 YCDad 於 11-11-29 16:32 發表

點解? ...

閱讀埋解作答技巧

我記得上一期親子王 (87期)有提到閱讀埋解這點.  補習社說, 現今學生多先看題目, 找關鍵字, 而不理解內容.  這做法不當, 佢建議小朋友應花1-1.5分鐘把文章速讀一次, 當故事看, 並代入其中, 最後才答題.  「這樣腦中會有很多相關背景資料, 答題時便記得重點及細節. 」只要每周做一篇閱讀埋解, 並運用這技巧, 考試便得心應手.

不過, 我自己都係前者, 以前做閱讀埋解, 只著眼找關鍵字, 忽略了尋找文章的寫作意境. 所以課本內容都掉到大海去了...

原帖由 YCDad 於 11-11-29 10:33 發表
囡囡讀上K3的時候,我發現課程已經涵蓋部分小一課程,包括閲讀理解和看日曆等等,數學也有mental。

所以,有很多小學都非常歡迎根德園的畢業生。

不過,我發現一個問題:老師教小朋友答閲讀理解問題,是「找keyword」答問題,而不 ...

原帖由 jessica777 於 11-11-29 16:51 發表
咁呢位高官既子女係唔係在香港升高?  還是講一大論大道理然後子女在海外升學?

一定係, 香港D樓起得咁密, D校風一定唔好, 去外國好D

多謝樓主分享!

期待對 "校風好" 的見解!

Agree!  I think the most diffcult thing (yet the most precious gift we can offer) is to teach a young children how to think and encourage them to ask questions in front of a lot of people, be confident and care about ppl in need.  Only this way he/she will be trained to become a lifelong learner, Not someone who just learn for the exams.

It is just too easy to feed them knowledge and exam skills, but for long term, our children need to be independent and have their own judgement towards things.  

Also I like this topic  選擇幼稚園的思考藝術.  I really think it's time to be reflective on choosing education for our children.

Thanks for sharing everyone, esp. the creator of this topic.  

原帖由 gracedolly 於 11-11-29 12:23 發表
幼稚園的課程應著重啟發探索,小朋友便會學懂一套思考方法,但此類教學方法要用大量教學活動,代價是少了認字及知識的灌輸。但此類教學法出來的學生敏於思考,有自信而較獨立。

認同樓主看法。 ...

好問好問!我道聽途說,不少高官子女都讀國際學校

原帖由 jessica777 於 11-11-29 16:51 發表

簽名被屏蔽

我個仔係細b, 所以係舊年考n時已經面對好大既frustration, 到今年去考k班同樣地都遇到一d傾向收大仔既k (從佢地interview考既野, 已經感受到). 但自問阿仔雖然年尾出世, 亦有着男孩子坐唔定既性格, 但佢又對學習有濃厚興趣, n 班老師都讚佢bright, 識得好多野…….所以我選擇K時, 會傾向可以培養到佢有自信心既學校而唔係單純出名, 因為我諗對於細B來說, 就算識既野係多過大B, 但係短短既面試時間如果自信不足未必能夠發揮

St.Cat. PN 收六千多元學費,是否可以保證學生們入讀之後,可以操流利的英語?

CKY都只是收接近六千元,提供了很好的語境給學生,但是,CKY是一所設備比ST.Cat.好得多的小學。

原帖由 j-mum 於 11-11-30 01:09 發表
好問好問!我道聽途說,不少高官子女都讀國際學校

同意,如果我有政府提供的教育津貼,我都會考慮國際學校。

問題是,讀國際學校的學生,中文程度一般(一定?)沒有英文那麼好。將來是大中華的世界,中文差、無論是講還是寫,都會防礙小朋友日後的發展。

St Cat 而家真係好鬼貴.. 原來咁多人都咁有錢... PN就開始俾咁多錢學費.... 咁俾發... 淨係幼稚園學費已經近$300K.... 小學真係不得了... 四百萬點夠...?

自問係中產家庭,, 都覺得俾$4K一個月學費已經好多... 一見今年 St Cat開PN班既學費已經連APPLY既興趣都冇... 點知都幾千人APPLY.. 其實我好懷疑佢地之前有冇做RESEARCH... 知唔知俾咁多錢究竟值唔值.. 佢地校舍係新既.. 老師又係新既...

原帖由 YCDad 於 11-11-30 10:39 發表
St.Cat. PN 收六千多元學費,是否可以保證學生們入讀之後,可以操流利的英語?

CKY都只是收接近六千元,提供了很好的語境給學生,但是,CKY是一所設備比ST.Cat.好得多的小學。 ...

我相信唔少家長都希望小朋友大個 (無論中文好唔好)唔好O係香港/大陸工作...咁命都會長D...

原帖由 YCDad 於 11-11-30 10:52 發表

同意,如果我有政府提供的教育津貼,我都會考慮國際學校。

問題是,讀國際學校的學生,中文程度一般(一定?)沒有英文那麼好。將來是大中華的世界,中文差、無論是講還是寫,都會防礙小朋友日後的發展。 ...
‹ 上一主題|下一主題