用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年已升中一的荃灣網家長, 請分享一下大抽獎的心得 ...
go

今年已升中一的荃灣網家長, 請分享一下大抽獎的心得 [複製鏈接]

0    0    0    0

如Band 2學生,怎樣排位

版主

我係仔,所以甲部我選李城壁/廖寶珊/聖方濟
乙部就穩陣李城壁/聖芳濟...
排位既方法係排完頭3位就由第30位開始排番上去,因老師叫一定要填哂,唔想填錯,首先將一定唔會選既拎走,將之後既由後填番上去會易填啲,呢個係上一屆既朋友教既方法.

any comments of 聖方濟 Tsuen Wan, please??

版主

回復 4# joyceleung 的帖子

上年葵青區每間學校都有4-5個位俾荃灣區,所以我第4-6位都填葵青band 2(伍若愉...),因為博吓好多人諗住小位唔填就有機會,跟住放一間校風比較好既band3頭放第8位,因就算頭7個都衰咗,起碼第8一定入到,因我仔一定係band2生.之後就照我之前講既由後面排番上去.

版主

回復 5# hinhin-mother 的帖子

因我仔比較貪玩,所以聖方濟會啱佢,我將呢間放甲部第3,同乙部第2,因入唔到李城壁我寧願佢入一間校風好既.之前同入咗去既同學仔媽咪傾,呢間學校對鐘意玩既男生就一定好適合,因佢地主張多活動,每日放學都可以留校打波,所以可以著白色運動鞋.但成績就唔算好好,其中一個讀精英班,但都有一科主科唔合格,但仍可以考得好前,所以佢反而覺得佢仔比小學懶散咗,欠交功課,學校會第一時間sms通知家長,但就不會罸留堂補做,因我仔學校如欠交或做得不好都需要留堂.仲有係聖方濟有任何事都會第一時間用sms通知家長,呢樣相對比起李城壁做得好.

At last, which school your son attended?

其實唔駛填哂30間,講真如果派到第7,8…你都會揀同佢去"扣"門啦,我舊年都好辛苦至填到20間。
最重要你知道小朋友係咩banding,排頭嘅要啱佢banding,如果前頭嘅派唔到,隨時去到十幾廿位吖!

如果 band 1尾, 點楝好? 請各位幫忙排位,
‹ 上一主題|下一主題