用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 註册"真道"要放棄其他學位嗎?
go

註册"真道"要放棄其他學位嗎? [複製鏈接]

請問已註册真道書院家長, 是否在真道註册的同時要聲明放棄其他已註册的學位, 包括私校?

因信中提到:
獲本校取錄的學生,如果曾在其他津貼、直資或私立小學註冊留位,卻仍有意入讀本校,請與收生組聯絡,查詢有關改變選擇的手續
   0    0    0    0

我今早打電話去收生小組到問, 一位劉小姐話, 如果我接受佢地既offer, 就會replace另一間直資, 無得hold兩間. 因為封信一去到edg, 佢地一check computer就會知.
我都吾明點解有d家長可以hold幾間?

回復 1# monreve888 的帖子

EDG will place the seat for child by the date of school submission. If u hv 1 DSS reg b4 and updated to EDG, and logos just send the student name to EDG, without any instruction from parents, EDG will automatically place the seat for the kids based on the latest submission

請問知否如果之前註册的是私校又如何?

回復 2# monreve888 的帖子

我哋同你一樣都係有優才的conditional offer, 都對真道的信中以下一句所有  :

獲本校取錄的學生,如果曾在其他津貼、直資或私立小學註冊留位,卻仍有意入讀本校,請與收生組聯絡,查詢有關改變選擇的手續。

真道給我們的Deadline 係明天, 點算好???

回復 5# 樂樂樂 的帖子

我昨天下午都去左註冊, 但簽果張紙只話:
1) 辦理註冊手績入讀貴校即等於放棄透過小一入學統籌辦法獲取小一學位.
2) 留位費將不獲發還.
雖然收生小組, 同我講我吾可以hold另一間, 最好自已寫信去之前果間學校取消左個位.
但封入學意願書, 又無話要放棄另一間直資, 就算我地hold兩間佢地都吾知喇.
我又打左去教育局問, 佢地又話吾理直資同直資的收生policy, 如果係咁, 真道又點知優才有offer比我先.
anyway, 因為我地是基督徒, 所以一定會choice一間有基督教背景的學校, 所以會要真道.
fyi, 其實我兩公婆都鐘意優才既小班教學, 她warm咁.
希望最新資料幫到你地.

回復 6# monreve888 的帖子

好多謝 monreve888 你的分享, 如果係咁, 我今日都會去註冊, 之後再慢慢想清楚應該選優才/真道

樂樂樂,
我估是真道收生小組希望d家長吾hold其它學校既位, 所以勸我地自已寫信去另一間直資取消個位. 你記吾記得, 當日interview時, 連老師都話, 如果接受offer, 就吾可以接受津教及另一間直資.
但實際上, 學校又吾可以迫我地放棄另一間直資, 所以在入學意願書都無寫明.

為他人著想, 早D決定, 唔好HOLD住D學位, 等其他未有OFFER嘅同學仔唔使等得咁慘!

我反而冇所謂,最好hold到6月底,我仲有機玩大抽獎. :)

回復 6# monreve888 的帖子

請問真道和播道, 兩間都是基督教一條龍學校,你会怎選擇呢?

雖然不捨得, 亦很喜歡真道的老師, 因不想hold 過多學校, 我已放了真道.   

如果 Logos Vs. EC, 我其實比較喜歡 logos, 因為學校的理念我覺得新及吸引, 又可在中學選IB, 學費沒有 CKY 的貴, 中學暫時會比EC 好些. 大學暫取生的數量似乎吸引.  

EC 是愉快學習, 開始偏淺, 之後高小會要求高些, 但怕自己個小朋友太易放鬆, 習慣了鬆, 大了更收不緊.

原帖由 yingval 於 11-11-29 23:46 發表
請問真道和播道, 兩間都是基督教一條龍學校,你会怎選擇呢?

原帖由 HaYi 於 11-11-30 18:11 發表
雖然不捨得, 亦很喜歡真道的老師, 因不想hold 過多學校, 我已放了真道.   

如果 Logos Vs. EC, 我其實比較喜歡 logos, 因為學校的理念我覺得新及吸引, 又可在中學選IB, 學費沒有 CKY 的貴, 中學暫時會比EC 好些. 大 ...

HaYi said what I wanted to say.  I also give up LOGOS and EC for those reasons.  Fortunately, we have HEEP YUNN. If we do not have HEEP YUNN, we will definitely keep LOGOS.

回復 12# HaYi 的帖子

跟你一樣,雖然不捨得,但不想hold住,已放了真道。

希望有心讀真道的家長快有好消息!
YY Mom :-D
‹ 上一主題|下一主題