用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 對唔住,我無錢學英文
樓主: PhiloSophie
go

對唔住,我無錢學英文 [複製鏈接]

其實想問下cambridge 英文即係學d咩? 係有syllabus 咁操paper 定係 好似平時上堂咁教 ?? 如果係正常教點解要duplicate 學校課程? 如果係操paper 咁對學英文唔係好大幫助咖咋喎。
成日聽人講cambridge 同trinity 呢d, 我冇乜認識, 係咪都係為左一張cert 係咁操果d class??
樓主, 奉勸一句, 唔好比咁大壓力自己同小朋友, 家長栽培都有好多方式, 唔一定要好多錢, 最緊要量力而為, 愉快學習, 培養佢學習o既興趣同自發性先係最重要。
以自己為例, 我當年會考英文係a 咖, 但我一堂英文補習/應試班都冇上過。oral 果d都係靠自己一個人係房好似傻婆係咁讀, 唔識都係查字典, 後尾會考完之後搵左個course 讀國際音標, 慢慢build up。 樓主比心機, 唔好咁辛苦, o係香港學英文唔難咖, 但要有方法。

study"Phonic"/教佢拆開d syllables 嚟記串法 eg curtain 拆成 “cur” 和 “tain” 來記,學吓phonics好有幫助。

1) 平時睇多d英文書,學多d vocabularies; 2) 做多d comprehension exercises 來多practise comprehension skills.

回復 PhiloSophie 的帖子

別傷心!你是偉大0既母親!寧願慳自己,也要為子女提供最好的教育!
你可參考其他網友的做法,學英語不一定要花錢!
也要讓小朋友知道你的苦況,使他學會珍惜,學會堅毅!這就是學習0既原動力!
辛苦,就向大家傾訴吧!會舒服D, ADD OIL

我依家同亞仔講 "對唔住,亞媽無錢决學費(私校)", 佢好生性明白自己需要返回政府學校- 但我覺得 "欠咗佢"。

cambridge 真的有用嗎?別人芸亦芸

哈哈,好坦白,除咗幫我小朋友比較有糸統學串字同塞滿個portfolio。我都覺得唔係太幫倒佢嘅英文。反而遊戲中學習更有用。
‹ 上一主題|下一主題