用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問KV家長,有冇人最終都唔收細佬妹? ...
go

請問KV家長,有冇人最終都唔收細佬妹? [複製鏈接]

請問KV家長,有冇人的哥哥姐姐在KV讀緊,但最終都唔收細佬妹?
   0    0    0    0

有,我知有2位這樣情況,有哥哥姊姊讀開,不是有特別優勢

原帖由 cheungmingwai 於 11-11-27 09:37 發表
有,我知有2位這樣情況,有哥哥姊姊讀開,不是有特別優勢

依家間間都無這個優勢了,哥哥姊姊讀開都唔一定會收細佬妹,都係要睇返細果個的表現(even哥哥姐姐在校表現好好),上年識人大果個讀民生同KV,都係唔收細果個,不過問過學校如在call waiting階段,細佬妹同outsider同分,就會俾位細佬妹囉。

我識人家姐讀緊但妹妹唔收

我估係睇哥哥姐姐在校嘅表現,好就會收弟弟妹妹,否則就唔收。其實得嗰幾分鐘面試,收唔收我覺得都係取決於父母表現/背景多,父母好,就會教得出好嘅哥姐,繼而弟妹。

回覆 5# lalawowo 的文章

唔係,友人問過學校,唔係睇兄姊係學校表現同成績,而係當弟妹獨立個體睇,就算弟妹waiting, 去年寫咗3封求位信都入唔到。

我細囡都係WAITING, 佢面試表現都唔錯, 做斉要做既野, 仲係超大囡, 我地都有D surprise, 惟有話無緣, 但唔係太失望, 之前take 左啟思, 會考慮下岩唔岩佢讀, 想佢開心D, 唔好好似哥哥咁谷.

It seems fair!!

哥哥讀緊, 細佬waiting only

This is a fair policy. Why should school take sisters &brothers? It is so unfair for those kids with no siblings. Look at he primary school system! This is bad...and this is why people are protesting against it now.

但你們知道為何有些有哥哥姐姐的小朋友有2nd in, 而有些有沒有呢?

但你們知道為何有些有哥哥姐姐的小朋友有2nd in, 而有些有沒有呢?

回復 12# cynthiachm 的帖子

呢個問題我都想知

我有朋友係哥哥in K2, 妹妹唔收.
‹ 上一主題|下一主題