用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問宜家是否不能hold兩間直資
go

請問宜家是否不能hold兩間直資 [複製鏈接]

今日去一間學校interview, 佢話如果取錄左, 交完留位費, 之前就算有津校及另一間直資的offer, 都會被cancel.
以前好似可以想多一陣, 要邊間. 宜家, 好似要在2-3天決定.
   0    0    0    0

其實 ,正常是可以有幾間直資同私校的。。但個別學校,有要求。譬如  高某某 是私校。都不允許你 派位。順便8下  你邊間啊??

佢可SEND資料去教署取消你已派學位,但直資學校並無聯繫, 佢點查到你係邊間HOLD左位呢?

Help, I applied 2 直資  at the same time, because I wanted to think twice which only is suitable for my child.  Pls advise if it is ok to hold 2 直資  at the same time or we can only pick one at the same time.  Top urgent.  PLS ....  HELP ....

hold住廿間都得!!
我不是在說笑

回復 5# tinyuichan 的帖子

oh thanks for your reply.  However, the former seems not like your reply.  He said that every child can only hold 1直資  at the same time.  Since we can only get 2 直資  and no another offer, so we are very worry and we need deeply to consider which school suit for our child.

what former?
你要弄清楚什麼是直資/私校/官津!

我去真道,個老師話如果我地accept offer,交2300留位費,就連之前已有一間直資都要放棄。
我吾知是真道的policy or 政府改左policy.
由於學校這兩天吾開,明天才可以問。

回覆 8# monreve888 的文章

請問有冇簽拹議書,如有,請顯示。

學校是interview完同我講,我都未簽任何野。

回復 10# monreve888 的帖子

請眀天check完再報料

醒目開學勳章 王國長老

幾年前, 由於我自己係直資WAITING, 好想知機會, 於是親自打左去教育局問, 一個學生可唔可以HOLD幾間直資, 答案係"教育局對呢方面無硬性規定"
而家點知會有另一個直資職員俾唔同答案, 我就唔多清楚
原帖由 Ving 於 11-11-27 11:12 AM 發表
請眀天check完再報料

其實hold住廿間應該得的!!不過,如果可以的話, 盡快做決定吧,等一d未有offer的學生可以多一個機會吧... 大家也是家長,冇offer的學生家長真係好痛苦的...

醒目開學勳章 王國長老

時間關係, 我又打左去教育局問
答案一樣: 佢地唔會理直資學校註冊
咁我問: 如果註冊左a校, 之後b校要求家長放棄a校學位, edb會理嗎? 答案: 佢地咩都唔會理, b校點樣要求a校取消學位, 係ab校之間既問題

結論: 我唔相信有邊間直資學校會要求另一間直資學校取消學生學位, 我亦唔相信邊間直資會應另一間直資要求而取消學生學位 (除非學校有俾d信家長簽授權學校去代家長取消), 而呢一切edb亦唔會理, 所以亦唔會經edb去註冊或者取消d咩

樓主我唸你問清楚學校好d

回復 14# Charlotte_mom 的帖子

我今日打電話去真道收生小組問, 佢地話如果我接受佢地既offer, 就要放棄另一間直資.
簽明果封信就會去左edb, 咁佢地一check電腦就知我hold左另一間. 咁會replace之前果間, 如果我2月又有一間直資收我, 我accept offer, 咁我confirm左2月果間, 又會replace之前果間.
我宜家都有d頭痕, 因為同你講既都吾同.
我吾係吾信你呀, 吾知係吾係只係真道是係咁呢?

醒目開學勳章 王國長老

我今朝係打去EDB小一入學組問的, 其實答案同我一直以黎UNDERSTANDING一樣: 教育局唔會理直資註冊D野

無錯, 當你註冊第一間直資, 係需要簽一封信放棄政府派位, 果封信會SEND去EDB, 佢地會安排, 但我知道果封信同註冊幾多間直資似乎無關

或者你都可以打去問一問: 28327700 (問左UPDATE埋大家都好 )

So when is the registration date and when will the school send you the letter and can you show the letter here to discuss.

原帖由 monreve888 於 11-11-28 11:48 發表
我今日打電話去真道收生小組問, 佢地話如果我接受佢地既offer, 就要放棄另一間直資.
簽明果封信就會去左edb, 咁佢地一check電腦就知我hold左另一間. 咁會再同replace之前果間, 如果我2月又有一間直資收我, 我accept ...

我理解,有衝突o既只會係直g vs 官/津校,直g與直g之間唔會有衝突的,你簽o個張野,是否放棄大抽獎only?

我剛剛(12:53)打左電話去 28327700 , 原來真係吾可以hold兩間直資, 一間replace另一間. 叫我想清楚先好簽份agreement.
吾係真道係咁, 其它真資都係咁.

回復 19# monreve888 的帖子

I think it is only 真道 do this, as other DSS/private schools only ask to sign a letter to give up government or subsidy seats but not other DSS or private seats.
‹ 上一主題|下一主題