用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今天協恩面試
樓主: 彩陶
go

今天協恩面試 [複製鏈接]

唔知最快可以幾時收到信

原帖由 HY412 於 11-11-28 15:50 發表
好耐無見 !!

你咁大膽公開面試題目

當作一個面試熱身和經驗都係好的.

吓? 唔講得架... O甘快手D幫我洗左佢啦....
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

原帖由 lauerica 於 11-11-28 14:57 發表
我個女問中,英、數,無問常識。

Same with my daughter!

雖然冇筆試, 但都係圍繞學術題, 亞女都有吾識, 佢都同意"書到用時方恨少", 亞女仲有心理準備諗住係要用英, 普同老師交談, 但係冇...., 我地都係平常心喇, 隨緣!

都考完囉 , 怕乜姐 . 大家只是訂論下 .
2 nd in 都不是考這些 .
我都想知有份第二次面試學生基本能力 ( 學校次第 )及 2nd面試表現是怎樣 .

因要由 1400 人選 160 人 . 在學校眼中已是精英中之精英 . 每個小朋友一定有佢個人之處 , 否則都不會被學校選中 .

我地似乎中哂計。

回復 1# lauerica 的帖子

中乜野計 ?

面試內容.

(Second interview starting from December) 相信好快會收到信.
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

應該中文最難, 我聽到好多小朋友考完出來都話中文好難/唔識.

原帖由 carrai 於 11-11-28 13:13 發表
如果題目容易又點選到160個出來呀!

我囡都答錯幾題。

唔緊要喇!攞個經驗囉!
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

回復 1# fionwong2707 的帖子

英文中學著重考中文 ( 重要係頗深的文言文 ) , 中學生都未必識 , 何況是小六生 , 雖話女仔較早熟 , 學習能力較好 , 但未必個個是超班 .
可能第日既課外活動要加多一項是要學文言文 .

原帖由 shsh3 於 11-11-28 16:03 發表
問齊中, 英, 數, 都不算是學術題? Why? 反而真正面試的題目就無, 真係估佢唔到?

甚麼是「真正面試的題目」呢?

原帖由 kswiss 於 11-11-28 21:52 發表
有咁多家長報名, 根本就係幫佢免費做宣傳. 1400+人報名, 16人爭一個位, 比率仲高過 CO-ED. 唔知會唔會過DGS?

因此校是第一年轉直資 , 收生要求又講得好 , 不是單看成績 . 而且又有資助 . 希望底收入但成績好學生投考 ,
最重要是剛轉直資 , 比起其他出名直資女校 ,
校內生仍有很多草根學生 . 過多幾年就吾知 .
所以好多人都想搏一搏 , 幾十元買個機會 .
吾得都試下名校面試 .

回復 10# viewer 的帖子

有考英文,一篇閱讀理解,然後問有關問題,但中英數,當中最深是數學,因為是奧數題 反而中、英就覺得容易。

每位考生是否只需入兩間房?

回復 1# AlanShirley 的帖子

如好運撞正您識個飯 , 就有機會入圍 .
到真正面試時再考英普應對能力都未遲 .

總括今年收生要求 : 學校成績 / 特異工能 ( 今期開奧數 + 文言文 ) + 面試表現 ( 英普應對 + 家長支援 )  = 合格

回復 33# k_0530_a 的帖子

幾十元買個機會真係物超所值, 唔怪得我的鄰居個囡話係第一輪面試時, 見到好多同學, 但係佢巳經係九龍東某直資名女校的學生, 仍然要博一博, 可見協恩現在真係好受歡迎噃

回復 1# I1.rlkn 的帖子

話晒都係 A 級學校 , 又有往績可見 , 都係果句 ... 現仍是草根名校 .
雖轉真資 , 需交 $3000 學費 , 但能支負這學費的家庭多得是 , 相比起那些 b2 / 3 直資學費 , 也只是多交幾百元 , 怎會沒人投考 .

九龍東某直資名女校 係邊間?
‹ 上一主題|下一主題