用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 請LA parent發表吓...
樓主: Gremlin
go

請LA parent發表吓... [複製鏈接]

走的留不了, 留的走不了

原帖由 fonnylee 於 11-12-14 04:35 發表
Hi, parents,

I have one daughter studying at LA Year 2 and have my son registered for LA Year 1 next year.  

Recently, I have written a passage reflecting on my thought and feelings towards LA after ...

Hi parents,

Having gone through your invaluable opinions with your personal experience in LA, this school is not as same as traditional one. Additionally, it's teaching method is completely different from "spoon-feed techniques" and most of them are quite similar to international school. Provided that children are able to enjoy themselves studying in a colourful elementary college, it will be my destination for my kids. However, there are so much struggles to raise up with my half in terms of effective learning and adaptability in a stressful environment ( public examination) . Anyway, in my belief, it is better to put my kid's enlightenment rather than traditional method in ancient education as the first priority.

回復 2# bananalemon 的帖子

不是要走就可以走,而是無人要呀!

IB嘅學習理論沒有矛盾的,他的課程易學難精.我曾留意蔡繼友劉校長揚言,他們不會行PYP & MYP因課程太空泛,他們會走用圖書教學,直至高中才後兩年才走會IBDP.當年我不太理解劉校長意思,今天我總有点体會.市場上其實行PYP學校不多,除了大部份IS外 ,其他如DBS, LPC, SPC ,CKY 和真道.都係行IBDP,沒有PYP & MYP. 回顧一年多自己迭擇,今天我深相某程度背誦操練是少不了的.尤其中文,要學好中文,絕對是一分耕耘,一分收穫的,尤其是在讀寫方面。但怎樣迭擇那一類學校就是一個難題.

IB 課程重視discovery learning,從實踐中學習,着重學生的經歷.教師用持續評估的,而不是打分,將學生的強、弱項詳述.原則和理意上我十分認同.雖然今天我自己對LA確有点失望,但我仍然不反對對小學生用持續評估,取代考試.

近日收到很多PM, 我不能一一回覆, 我相信大家也不願公開,所以才PM,我在此一次回覆

現在宏信這forum 家長們對LA讚不絕口,也說對學校如何有信心云云. ,但事實是如何 ?學校聖誕的慶祝會,不少家長很落力地幫手預備,家校合作,每次學校events也的確令人動容,小囡也很愉快,再加上英普教學,有外籍老師.如果大家要求這樣,就不用了多煩....LA 一定滿足大家須求.

可惜我自己觀察IB學校教師會用持續評估的方法評審學生能力,需要在充裕資源,實施小班和有経驗老師指導和帶領才行,否則只係如其他家長,所講"水過鴨背",小朋友沒有機會延展所學的知識..這是我個人経驗告訴我IB就應該要這樣. 填鴨教育很易推行,反觀可以愉快學習小朋友又能深化学会知識,不易行.否則,小朋友數年後變成家長眼中的學習態度散漫。現在LA就是這樣了...倘未成熟.....LA老師和學校都學緊点做IB school,可能十年八年後會做得好都不定.今日真係未行. 一切努力?家校合作?

至於其他家長揚言什麼 teaching approach 比 traditonal method 更優勝...Thinking 比什麼更優勝,但我覺得基本知識學不好, 多討論多創意也是 乏善足陳言語空洞, "未學行,先學走" 既方法係唔 work, 尤其是"小学生".

小囡一值没有学什幺公文和補習,這都不是我認為初小要做的事.在她 0 至 6 歲階段,我只為她伴閱和培養她閱讀習慣,希望她打好語文基礎. LA...嘅什麽什麽......我不多說了,只有失望.

對女兒在LA我是擔心的.........

原帖由 Artsonia 於 11-12-14 09:17 發表

......否則,小朋友數年後變成家長眼中的學習態度散漫。現在LA就是這樣了...倘未成熟......今日真係未行.

但我覺得基本知識學不好, 多討論多創意也是 乏善足陳言語空洞, "未學行,先學走" 既方法係唔 work, 尤其是"小学生".

LA...嘅什麽什麽......我不多說了,只有失望.

對女兒在LA我是擔心的

...

我好同意你所講.

不如我地開一個forum, 就宏信的問題"集思廣益"去討論, 集合多d意見比學校知道, 實際過自己一個人"唉聲嘆氣" !
我地都係想學校好, 都係想學校有改善law. 唔係攪對抗.

我知有d家長"盲目"咁去話學校有幾好幾好, 我唔信佢地睇唔到個問題, 只不過唔敢公開講.

你"quote"果位家長, 之所以有咁完美睇法, 係因為佢根本未入學law.
佢只係自己諗個理念係咁, 理念永遠冇錯0架, 只不過宏信未能夠carry out個理念.
佢諗得咁完美, 到佢真係入左學, 佢一定會.......明白我地點解會咁唔開心.
我想當年當日未入學, 都諗得好好好美好law.

我強調, 我講果d係事實係學校實況, 我唔係against佢個理念.   
比未來家長明白多d, 唔好盲中中有錯誤期望, 選錯左真係好慘好辛苦.
個個家長都為自己個仔女好, 見住佢不進反退, 又返唔到主流學校, 而且將來係點都危危乎, 真係好心痛.
果種做錯決定害左個仔的心情, 好難受.

我想問下學校有冇講點用IB形式去配合果51%334既教學?

Hey, parents, about 1 2/12 year before, I've shared similar thoughts with you.....worrying that if I've made a wrong decision for placing my kids in LA.

But now, I fully concur with the education philosophy of LA.  They have strived hard and can actually cultivate learning interests and experience to our children......this is extremely precious throughout the whole life learning process.

If our children have the love for learning, they will succeed in every examiniation system, no matter it is 334 or IB.  

Relax, parents.  There is no perfect school in the world.  If you keep on criticizing and find out the shortcomings of school, you won't be happy and after all, every coin has two sides......

God's blessing is with this school.  If you have seen how hard the teachers and principal are trying to build up LA, you will be amazed and thanksful......

Christmas is coming.  May I wish you all a Merry Christmas and Happy New Year here.....let's enjoy their Christmas Show tonight together!

Cheers,
Fonny

原帖由 babybaby2010 於 11-12-16 09:41 發表
我想問下學校有冇講點用IB形式去配合果51%334既教學?

無..........

我是Year 1EN的家長, 我當初選擇LA就是認同他們的辦學&教學理念-就是不要一切以學習知識為首要,而是人格全面發展為主導。當初副校長interview問我地期望小孩每天做幾耐功課,我同我先生異口同聲講越少時間越好,因為學識幾多對小朋友唔系最緊要,因為世間知識無窮無盡,跟本無可能在學校學到全部,最緊要系培養學習態度,保持童真和好奇心,將來系任何情況,工作崗位都有能力&動力(motivation)自學最新嘅

我地仲同講千奇唔好好似其他直資學校咁,辦學幾年就因為各方壓力而開始變質,首先加深課程,跟住増加測驗、考試頻率,然後開始逼小朋友讀死書,最後在見家長日比壓力小朋友及其家長。副校當時向我地保證就算幾困難都好、一定會堅持理念。時至今日,上半學期過去,要定論學校是否成功實在言之過早、也對他不公平,但也可作個短期評估。

看到LA仍是堅持

1. 不加深課程、不增加功課,學習仍是多方面發展,不刻意地拔苗助長而影響他們對學習的自信。

2. 不將學生的成績互相比較,增加不必要、太早熟的競爭心態而扭曲了正面的學習態度。

3.小朋友沒有太多規條約束,可以自由奔跑,不用打鐘就要企定定,保持了小孩應有的活潑動力,雖然我個仔因此而成日跌損菠蘿蓋。

4. 老師,office哥哥姐姐,甚至校長都尊重小朋友,唔會擺款,我個仔前日見到校長,叫校長Mr.Fung. 手拿一推自己主動要比校長及其他老師的Christmas cards,然後話: [Mr. Fung, this card is for you, can you give these cards to the other teachers?] 有幾多學校的小一生有機會見到校長,有勇氣同校長講,仲要對校長提出一些要求?自小就能松容面對權威,大個就有自信不卑不亢做人。

5. 老師,office哥哥姐姐,校長都關心小朋友。我個仔個班Ms Liz,我每次提出個仔系學校的問題,例如開學初期適應問題,上中文課比同組小朋友蝦,都即時幫我個仔跟進,解決。雖然我夜晚放工後89點直接打電話比MsLiz投訴,都樂意接聽。Bythe way, 學校比每個homeroom老師專用手提電話,就系方便家長隨時有重要問題可以直接搵老師傾,我覺得校方好重視家長。

所以如果LA因為種種原因而去改""現在運作的基本模式及辦學方向,會令我非常非常失望及遺憾。我會好痛苦,好后悔信錯副校的承諾! 我將會被逼為個仔轉校,轉去其他非常貴的國際學校或私,呢個會系我極之唔想見到會發生的不幸事件。

最後我非常唔願意提嘅關於學唔學到知識,因為有新家長非常擔心選錯學校,後悔終身,所以都要講一講。語言英文課程比中文強,我個仔能
自己讀每日派回家的reading和練習紙,reading是外國買回的質素幾好的教材叫Reading A to Z, 是跟能力漸進的,我個仔個班已經睇緊大約十頁故仔,每頁大概3-4段句子。地完全系自己睇,老師上堂教的,因為系課餘讀理解。平時上堂就跟主題教,每個主題都要做小組presentation,咁我唔知是否太淺,又或者水過鴨背,不過以我對教育的小小認識,做presentation系綜合能力,老師可以系當中睇到學生真正對所學到的理解了多少,而再去作出教學的調整,此即是所謂的formative assessment for learning,亦是IB的其中一個原素。中文課程我覺得有待改進,比較睇唔到同傳統學習有咩唔同,都系寫生字,背書,默書好彩唔多,但個仔好唔鐘意,因為中文系連兩堂,個組老師比較谷,比好少休息時間,個仔話好累。數學兩個月前學緊雙位進位加減,Ms. Lizthree way conference話大部份同學都對進位有困難,所以她已作出調整,減慢進度。總括而言,雖然我同先生都唔系好care呢方面,但睇到個仔慢慢增進緊知識,並沒有變得越來越低能。

xshowerx 發表於 11-12-17 12:59
我是Year 1EN的家長, 我當初選擇LA就是認同他們的辦學&教學理念-就是不要一切以學習知識為首要,而是人格全 ...

你地year1有reading+WS,非常好,我地year 8 無reading book+WS,我同意你地1/12 year 慢慢學,但我地得兩年就要決定讀334 or IB ,我地既進度比你地仲要慢,但時間比你地急

回復 mimiba 的帖子

無錯, 我講緊 Year 1, 唔系 Year 8, 兩樣嘢唔同, 冇得比較。你話進度更慢,同乜相比? It doesn't make sense.

Hi all smart parents,

What is to be done with people who can't understand the true meaning of education ? People are merely to follow the traditional systems and successful trials which had been done by many junior candidates. However, they  ,at the end,  are hardly to find their ways in order to merge into the whole society. Some of them might be under stressful pressure to commit suicide.
In conclusion, nurturing a child is a hard task to do. As old chinese saying that children  are able to live 100 years, their parents must take care of them more than 99 years. Education is a way to teach them so as to comprehend basic knowledge which are adaptable and functionable on the global society. Also, it is an effective method to train their minds for all the angles.

xshowers, thank you for your sharing. Your information is useful.  

放假了! 在宏信的小朋友可以真真正正的放假, 不用趕功課, 趕閱讀報告, 趕,趕,趕......

或者, 有些家長會驚, 驚小朋友放假不用做功課, 會落後他人. 其實只要家長好好安排, 在這段時間安排一些親子活動, 給小朋友借幾本有趣的書, 甚至預備一些小習作也可以, 假期也可過得很充實. 大前題是, 大家不用在壓力之下完成不同的功課, 放假時無論父母,孩子們也可以好好地休息, 是一件難得的事.

大家想想, 你放假時, 還想帶一大堆工作回家做嗎? 老實說, 我很幸運, 無論小學, 中學,大學, 放假係真正的放假, 沒有功課做, 我學會的是平衡我的生活, 學習有時, 工作有時, 玩樂有時. 祝大家聖誕快樂, 主恩常在 !

回復 xshowerx 的帖子

你講得無錯,無得比,小學部的資源好過中學部,真係無得比

大家家長都係想自己仔女好, 不過人人著眼點唔同啦.
Y1可能你好想開開心心就得, 我地初初可常唔係咁丫.
但係我地依D並家長, 比左1年幾時間去睇學校有乜實際野配會到佢講果套理念. 真係只可以講, 仲有好遠.
IB唔IB都冇緊要, 基本要攪好個秩序, 令小朋友上到堂自得啦.
返學係要學野, 教唔到野, 老師homeroom日日叫到拆晒都冇人收咀.

我地唔係介意"慢", 只不過係想睇到一條清清楚楚路線 圖, 學校係點走, 未來係點走. 話就話IB框架融合本地課程, 真係做唔到, 兩頭唔到.
事實同理念, 相差好遠.

mimiba 發表於 11-12-20 15:00
回復 xshowerx 的帖子

你講得無錯,無得比,小學部的資源好過中學部,真係無得比 ...

mimiba
你睇我地好, 我睇你地好law.
我地只係多左個"外藉"homeroom.
其他資源, 都冇乜話多.
反而學校會掛住plan MYP課程同攪中學生的儀容, 而冇時間理小學部.
你地去trip, 我地就日日睇是5小時卡通.

放假有冇功課, 見人見智.
日日返學又玩放假又玩, 少量家課應該要有.
我都唔贊成做幾本期期作業, 不過寫吓free writing 記錄吓christmas有乜開心事都好丫.
老師都可以了解吓學生, 不過學校唔會law.
放平個月假, 老師返鄉下, 返來都唔會想睇功課.

nicolandavy  唔好意思, 路過的...其實你自己都可以叫個小朋友自己寫"free writing"架, 唔一定學校要求你先去做姐.  發表於 12-2-24 13:48

回復 december2011 的帖子

多謝你D資料呀!其實學費貴唔係問題,又唔係俾唔起,
最緊要係D錢用得值唔值,要小朋友真係學到野。
不過... 原來LA 係咁差架...
都係同太太商量下先啦... 唔想第時後悔。

另外,
你有冇諗過退學呀?  會諗住轉邊間?

回復 小豆媽 的帖子

小豆媽 pls pm me too.  Thanks in advance.

引用:回復+小豆媽+的帖子 +小豆媽+pls+pm+me+to

原帖由 jeff9452 於 12-05-01 發表
回復 小豆媽 的帖子

小豆媽 pls pm me too.  Thanks in advance.
Sorry, pm你什麼?

‹ 上一主題|下一主題