用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 請LA parent發表吓...
樓主: Gremlin
go

請LA parent發表吓... [複製鏈接]

小豆媽, please check pm.  thanks.

其實我想攪清楚...IB嘅學習理論同過程係好好gar,但以家好似產生咗好多矛盾and疑慮, 咁究竟係小朋友太細未配合到;or社會嘅"比較"觀念已根深蒂故and govt educational system,令家長接受唔到"慢"進度+少咗硬體知識學習!!!
就如LA parent 講...要小心衡量係唔係接受呢種module,模式方向,因會是未來12yrs事(教育係長遠,而IB課程亦要連貫,入得LA當然唔會想中途出返嚟),況且要出都唔係咁易,小朋友會好辛苦.

回覆 5# 小豆媽 的文章

小豆媽, would you pm me too, please? I am struggling a lot and so want to know more. Thank you!!!

原帖由 moonmoonyl 於 11-12-9 16:53 發表
小豆媽, would you pm me too, please? I am struggling a lot and so want to know more. Thank you!!!

我的PM壞了, 用唔到.
有什麼 struggle ?

原帖由 Gremlin 於 11-12-9 16:06 發表
其實我想攪清楚...IB嘅學習理論同過程係好好gar,但以家好似產生咗好多矛盾and疑慮, 咁究竟係小朋友太細未配合到;or社會嘅"比較"觀念已根深蒂故and govt educational system,令家長接受唔到"慢"進度+少咗硬體知識學習 ...

其實IB又好, 334又好, 都只不過是一種學習的方式和過程.
沒有一個是一定好那個又一定差.
互相河水與井水, 沒有了矛盾.
人人講334唔好, 是白老鼠, 沒有人考過不知考什麼.
在LA, IB也是沒有人考過的, 大家都在模索, 真正的講, LA未有認証冇得考.
兩者對我來說, 都是一個迷.

(未來)家長要考慮的, 不是你是否識IB是什麼, 而是你希望在什麼制度下生活.
我們是中國人活在香港, 有很多東西都無可避免要接受香港教育制度的規限和中國人的思想.  LA亦一定有51%人考334, 不可改變.
IB由外國引入, 與我們的港式學習觀念港媽港爸一定有所不同.
人與人比較一定會, 看你自己怎樣比.
家長之間去比較仔女是必然的, 在LA也許你要頂得順身邊親友12年的比較, 所以有些極端的家長, 會啟動自我保護功能.

樓主引發大家好大討論和反醒, 多謝.
我覺得對LA好與壞的發言,都是為學校好的.  

如果(未來家長)有什麼問題, 問吧 !
我想會有不同人給LA不同的評語, 自己過濾.
有這樣的討論, 大概可以減少"錯配"
錯配是很不幸的, 家長, 學生, 學校, 整個family也辛苦.

一日未開學, you still have choice.

LA不是元朗唯一一間學校, 如果未能100%信任學校, 100%肯定你會與LA大冒險, 100%接受小學部成績會落後於人, 6年都沒考試沒法比較, 就如bananalemon說--不要來.

如果你100% 肯定 -- 我願意, welcome to join the LA family, be a risk-taker, work togather.

十分認同小豆媽既說法

我相信無家長可以接受老師唔改功課or改錯功課or功課不需要改正吧!講既唔係一科,係多科.

原帖由 小豆媽 於 11-12-10 11:01 發表

其實IB又好, 334又好, 都只不過是一種學習的方式和過程.
沒有一個是一定好那個又一定差.
互相河水與井水, 沒有了矛盾.
人人講334唔好, 是白老鼠, 沒有人考過不知考什麼.
在LA, IB也是沒有人考過的, 大家都在模索, ...

十二分贊成!

原帖由 kamtsk 於 11-12-10 18:37 發表

十二分贊成!

sorry
我不是要"維護"學校.
我也不是要"嚇"其他家長不要來入學.
我只是在我自己所見所知上講事實.
(當然有時講事實要冒險)

LA實在要成長, 我承認我們已入學的是沒可能返轉頭 , 就如december2011, mimiba所說, 要走基本上係冇乜可能, 可以做的只有"support學校", 與學校同喜同悲.
不過未入學的家長是好希望知多點再知多點, 你們亦有權問, 有權choose,
最緊要自己衡量, risk係擺明好大的, 你take 唔 take risk, 萬一學校真係run得唔好, 你輸唔輸得起, 我是有plan, 最worse可以點的了.

我知在BK公開講野是好大危險, 因為我只用一個account, n年都是這個account, 如果要trace我是那位家長, 好易.
不過算啦, 我都係講事實, 知多d可以減少錯配, 願者跟隨.
如果唔like, 攪我好了, 不要攪我的honey ! ^^

原帖由 mimiba 於 11-12-10 13:29 發表
我相信無家長可以接受老師唔改功課or改錯功課or功課不需要改正吧!講既唔係一科,係多科.

mimiba,
我明你講乜.
如果中學都係咁............
有沒有同副校講過 ?

我都係y8家長,但老師都會幫佢地改功課or,我覺得我囝英文大有進步,數學每堂都要做好多練習,D數都唔係淺,未致于講得咁差呀!

我是Y8家長,小兒ok和英文有進步

Thx 小豆媽 & 其他家長
你哋既留言讓我可了解更多!

原帖由 mimiba 於 11-12-10 05:29 發表

上年Y1, 今年Y2, 都係一樣唔改野啦 !
學校話低年級比佢錯, 唔改係唔打擊佢信心.
你家長buy 唔buy ? 我真係唔buy.
如果Y7, Y8都係錯野唔改, 真係死得. 我唔知點考公開試law.

入左去有冇進步, 我個人覺得真係睇你之前來自乜學校乜程度.  
我個仔果班有小朋友入來Y1仲係A for apple, 咁讀左一定有進步啦,  不過依家幼稚園都識講句子對答啦, 學校Y1仲係派本"單字reading" , 我都唔明.

今日送返學, 見有位Y1(應該係Y1)小朋友, 在拍卡處大喊.
已經上晒課室, 幾個老師都攪佢唔惦, 仲起腳踢人打亞媽.
成群家長圍住睇戲.

nurturing

Hi parents,
Yesterday, I read some articles in a magazine which was to introduce some schools with specially educational method rather than traditional school. Surpisingly, a countryside-school, which is to locate in New Territories, is an elementary college to be well organized by a group of young teachers. In accordance with its principals in booklet, pupils are able to learn so much knowledge far beyond the textbooks such as self-discipline and adaptable know-how for daily operation. One particularly good example of environmental recycle, pupils have to classify all the wastages in terms of different categories. Especially, junior students, after their lunches, are welcoming to collect all the reminders from their meals. As a result, it is a good exercise to teach them because of adaptable experience.
Finally, principal of this school are saying to comment on the recent Hong Kong education system. All major schools, regardless of governmental and charitable institutions, treat their pupils as same as robots and electronic dictionary. It means that all the instant and compressible academic subjects stick into vulnerable children's brain. Even worse, children ultimately become examination machines.

In conclusion, learning is an important process, particularly in childhood, to bring-up children growing their knowledge and self -awareness. Curiously, they have addressed many colourful quizs such as " who are you ? " & " where are they ?". Education is the way of thinking rather the way of learning how to be a goalscorer  in public examination. In fact, education is a long way to teach them becoming understandable and adaptable person in connection with global world. However, many parents disappove my opinions to scold me how to compete with another pupils in " elite -schools"in order to secure a university place. In my belief, it is better to comprehend advantages and disadvantages of traditional schools before coming to an appropriate conclusion.

nicolandavy    發表於 12-2-24 11:53

原帖由 小豆媽 於 11-12-11 13:24 發表

mimiba,
我明你講乜.
如果中學都係咁............
有沒有同副校講過 ?

如果副校回覆我,我都唔會向度講la.

原帖由 amypau83 於 11-12-11 16:27 發表
我都係y8家長,但老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115都會幫佢地改功課or,我覺得我囝英文大有進步,數學每堂都要做好多練習,D數都唔係淺,未致于講得咁差呀! ...

數學不是題題數,老師都會改,小朋友根本唔知自己有無做錯,而其它科目老師係有改的,不過全部都唔需要改正,可能我的孩子未能自學吧!

原帖由 mimiba 於 11-12-13 03:32 發表

如果副校回覆我,我都唔會向度講la.

原來小學同中學部都"同一命運"=不獲受理.

小學都仲可以講細個, 錯少少唔洗死, 不過中學都係咁就接受唔到law.

Hi, parents,

I have one daughter studying at LA Year 2 and have my son registered for LA Year 1 next year.  

Recently, I have written a passage reflecting on my thought and feelings towards LA after this 1 and 3/12 year and would like to share it here -

對宏信教育的認同

我很慶幸,天父帶領我的兒女能在宏信學習。
每一次到宏信,內心總是帶著興奮和感動的心離開。

透過宏信,我想不但是我的女兒在此受教育,
最受影響的可能是我,而我很高興能對教育這個課題,
重新有一次又一次嶄新的體驗和感悟。

出身自香港傳統教育的我,在各式各樣的考試中浸大,
從而得到現在穩定的工作。自問,我並不抗拒死記更背,做作業、温習、默書和考試等各式學習經驗。
…….當近年看到身邊人對催谷式教育的樂此不疲,甚少過問孩子對學習的享受性,我感到不自在。

在機縁巧合下(我相信背後有天父的帶領),我遇上了宏信,在還沒完全認清它的辦學理念下,我讓女兒入讀了。然後,它帶了給我思想上很多衝擊,因它有很多獨到之處

(i)  不用教科書(只以worksheets或由學生自己寫教材),英文方面會以一系列圖書讓學生根據自己的能力,拾級而上地閱讀程度不同的書;中文則有一套輯錄了不同主題文章的一本薄書。
(ii) 在初小階段沒有傳統式考試,每年學期初辦3-way conference由學生向老師和家長許下今年的目標,讓我們配合他去完成他的目標,學期未辦Student-led conference讓家長知道孩子在過往一年中學習了多少。
(iii) 一年有多次大型活動(例如Back to school celebration, Christmas celebration, Arts Festival, Science in life, Year-end celebration),讓學生從參與中有不同的學習,亦讓家長可從旁欣賞孩子的努力。
(iv)有讓孩子有興趣自發地完成的功課,(當然有些也要家長從旁引導)
(v)  會以不同的方式評估孩子的學習,但以Assessment for learning,而不是Assessment of learning這理念作主導。

我未知道,在這樣的教育下,
兒女的能力會有如何的發展,
我只知道,他們很享受校園生活,
對所學的常常保持著高度濃厚的興趣,
而我,在這過程中,學曉了放手,
放下了支配,學習著配合,
在欣賞中成長的孩子是快樂的,
我很感恩,自己能有快樂的孩子,
亦同樣希望,快樂屬於我們身邊每一個孩子。

‹ 上一主題|下一主題