用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 請LA parent發表吓...
樓主: Gremlin
go

請LA parent發表吓... [複製鏈接]

LA不是傳統學校,教學理念和模式跟官津小學完全不同,請家長先好好了解,避免日後會出現貨不對版,與你期望落差很大的情況.
如果認為求學是要多操練多測考看量化成績的就不要選IB這一類學校,選傳統的在考試成績上會較有保證.
十年樹木,百年樹人,教育事業是百年的計畫,教育政策不是短時間就可以見成效的,何況香港的政策更是朝令夕改. 只有年多兩年歷史的LA,確實沒有成績和績效可以看出來, 家長請先擬定自己及小朋友的選校準則, 如校長及老師的責任心及能力,教學是否以鼓勵學生成長,培養自信,自學興趣,品格為目標,價值觀之類,看看學校是否能符合你們的要求, 當中要有取捨,別人幫不了!

原帖由 yinglongma 於 11-12-2 05:41 發表
多謝你為答我的問題特意開個A/C, 其實我們的目標是IB approach的學校, 首選是CKY, 下星期才2ND IN, 且不知會否被取錄. 本來次選是宏信, 再次選是真道. 宏信是次選的原因是覺得有好的語境, 許多其他學校均沒有全英普的語境, 唯我星期二去過觀察小朋友放學, 的確所有人都以廣東話交談和對答的. 學術上本以為差少少都不緊要, 因可自行另外補足給小朋友, 反而宏信強調的自學自習, 和基本的學習能力我很重視, 這方面小朋友發展如何?

聽落你對宏信都有些失望和後悔, 真的不可以轉走嗎? 除了學術上大仔和細仔的不同, 學習態度和思維又何如?

唔可以講後悔law, 因為當日係自己盲中中聽人講好, 就去試新野, 冇得賴其他人.
我就係因為以前只聽人講"好" : IB好, 有鬼佬好, 冇壓力好, 一條龍好, 冇人講真實係點0架, 我先會開個a/c來講講真實係點比你地知law, 多個參考, 唔好入左學先好似我咁發現原來錯左.

用2個仔去比較, 大仔傳統學校的自學自習一定好過宏信, 日日有少少野做吓先培養出習慣, 宏信都冇野做, 點"習"呢 ? 而且返學好嘆, 玩呀睇碟呀跳跳跳又一日, 仲有某d同學係好似有"過度活躍"一樣, 好反斗好嘈, 老師都唔去控制佢地, 我仔話有時係嘈到聽唔到書law, 有d會郁手添.
學習能力我唔知law, 人人唔同, 冇試考, 邊個知邊個識唔識.  我只係知我個仔依家仲差過讀幼稚園果時. 可能我間幼稚園程度太高 (講笑) .  態度仲衰左, 因為老師都唔理唔罰, 圖書都睇少左law.
語境真係sorry, 真係令人失望law.

CKY我唔知係邊間, 真道我識.
如果宏信同真道, 我梗係選"真道", 校長有問題都已經換左人啦.  至少真道個小學課程進係run左好多年 (應該多過6年), 有乜問題都已經改左, 而且進取d law, 開開心心得黎又有考試, 你知佢學唔學到野同去到邊個位. 你仲要係住九龍.  真係唔好玩啦.

原帖由 longleg 於 11-12-2 06:42 發表

LA不是傳統學校,教學理念和模式跟官津小學完全不同,請家長先好好了解,避免日後會出現貨不對版,與你期望落差很大的情況.
如果認為求學是要多操練多測考看量化成績的就不要選IB這一類學校,選傳統的在考試成績上會較有保證.
十年樹木,百年樹人,教育事業是百年的計畫,教育政策不是短時間就可以見成效的,何況香港的政策更是朝令夕改. 只有年多兩年歷史的LA,確實沒有成績和績效可以看出來, 家長請先擬定自己及小朋友的選校準則, 如校長及老師的責任心及能力,教學是否以鼓勵學生成長,培養自信,自學興趣,品格為目標,價值觀之類,看看學校是否能符合你們的要求, 當中要有取捨,別人幫不了!

...

我好同意你講.  
要諗清楚, 宏信真係一條"不歸路", 唔係完全接受唔好行law.
你讀主流小學, 大個仔可以轉IB.  但你小學讀IB學校, 大個仔就冇可能轉返去香港主流.

佢地未入學d家長, 就係想人幫想知多d.
我以前在BK只睇唔回, 係因為BK有d人好犀利, 一講佢唔岩聽果d, 佢就追剎你9條街law.
我諗宏信d家長比較有教養有心培養個仔, 唔會咁做, 我先敢講咋, 咪人人只係話好好好, 乜野好又唔知, 亦冇可能乜都好law.
我係唔想未來有家長好似我咁因為錯左一個決定而唔要自己比好多其他野去"補鑊". 比錢比學費唔重要, 最慘係有比較, 好似幫個細仔選錯路.

原帖由 yinglongma 於 11-12-1 23:56 發表
謝謝你, 那你孩子的經歷如何, 你滿意嗎? YR 3開始進入學習狀態, 和追回YR 1 & 2相對慢的進度了嗎?

你說得十分對, 栽培的始終最重要的是父母, 我認為學校只提供一些父母無法給予的東西而已.

...

I can only say ......still have much rooms for improvement.
It is rather hard for students to use several months to catch up the past year's lost.

I also agree with other parents' comment. BK is not a good place for discussion.  Discussion also could not help you to mak decision.  Go to see the real situation yourself at the school gate or simple ask the student some questions.

1. 所以宏信書院會較受一些hyperactive子女的家長歡迎,因為它的課程和紀律(班風)較放任(free),
  2. 他們便會有自由走動的機會,如自由取看故事書, 或自由坐在地上sofa等, 不用長期固定在一個地方!(hyper大忌)

3. 如果他們如在官津學校就讀, 則他們在長期需要專注坐定定的情況下, 他們肯定會攪攪同學或週身郁,相信官津老師們會日日見/call家長!
  4. hyper仔女愛宏信, 但被他們擾攘的同學, 則不知道他們是否愛在hyper仔女moving around的環境下學習了!
複製代碼

原帖由 lcw055 於 11-12-2 15:47 發表
所以宏信書院會較受一些hyperactive子女的家長歡迎,因為它的課程和紀律(班風)較放任(free),
他們便會有自由走動的機會,如自由取看故事書, 或自由坐在地上sofa等, 不用長期固定在一個地方!(hyer大忌)

如果他們如在官津學 ...

lcw055
我唔知你段文係邊度抄出來, 不過真係好岩law.

我仔果班, (其實每一班都係) 真係有幾個hyper仔 law.
日日都攪攪陣, 老師都冇佢符呀.
有d仔想好好咁上堂, 但係都比佢地攪到上唔到堂, 好影響學習law.  我地反映過比學校知, 學校唔理, 個社工又係唔知要黎做乜? 都冇幫過手. 總之一堂得45分鐘, 比佢地嘈嘈嘈都攪左一半時間, 點學野.

我聽Y3家長講, Y3仲慘, 好多都係官津校讀唔惦成日比人投訴或跟唔上成績就轉過黎, 上堂呀排隊呀嘈到不得了. 攪到好似以前周星池d戲果d band5學校咁.  
原本學校個理念都唔係咁law, IB國際化唔等如係冇紀律law.

學生錯配, 確是憾事. 不過真的, 是否不能轉校? 既然小朋友在外也有補習, 應該有機會考到哥哥讀緊嘅小學, 不如試下啦, 在初小應該較容易追回有關課程.

所以, 大家一定要了解宏信是否適合小朋友和家長的期望. 還記得去年, 我也到處找資料, 問人, 親身到學校探訪, 連中學的簡介會也去聽, 結果我仍是選擇宏信.

在此祝大家找到一間合適的小學

回復 27# kamtsk 的帖子

kamtsk & 小豆媽,

Pls check pm. Thanks so much again!

咁, 我又唔係好明點解個個月去比 3, 4 千蚊 去買一個 "唉" 返黎, 有心轉走又唔會話轉唔到既, 條路仲有咁長, 如果唔arm 讀真係大家都辛苦, 正如有 d 人會覺得傳統學校唔 arm 佢d 仔女一樣,
我女係外區 band 1 小學 band 1 生, 我係專登轉入 黎讀 的, 佢果班亦都有唔少呢 d 人, 當然每個家庭選擇此校時都有佢地既故事, 亦無意細說, 港島 "維記" 既黎都有, 咁你話會唔會有 d 係差差地派唔到位黎既, 咁當然亦有, 用所謂既 band 1 A "狀元" 中學同宏信比較, 今天我會答你我沒有選擇錯誤, 對與不對只在乎雙方的理念會否一致

平心而論, 如果你地認為你讀左之後會擔心程度為何咁低, 連幼稚園都不如, 咁, 你地唔好黎, 如果你會問, 為何個個個月比幾千蚊呢樣無果樣無, 咁你地唔好黎, 如果你地又認為你個你個仔咁咁咁, 入到黎仲差左, 咁你地都唔好黎, 長遠計, 你地每日都會有好多唔同既認為, 會覺得收獲與支出不平衡, 學習是漫長的, 今日比你羸左 D "分數" 咁又點, 每個家長都係緊張自己仔女的前途, 但仔女係咩性格, 咩方向既人, 家長本身又係咩方向,只有你自己最清楚

bananalemon

我想請教 , 宏信適合咁性格的小朋友讀  ?
唔鍾意做功課的小朋友 ? 或鍾意玩的小朋友 ? 或其他呢 ???
請指教 . thanks !

message deleted

原帖由 bananalemon 於 11-12-4 02:40 發表
咁, 我又唔係好明點解個個月去比 3, 4 千蚊 去買一個 "唉" 返黎, 有心轉走又唔會話轉唔到既, 條路仲有咁長, 如果唔arm 讀真係大家都辛苦, 正如有 d 人會覺得傳統學校唔 arm 佢d 仔女一樣,
我女係外區 band 1 小學 b ...

呢位應該係中學媽咪.

講真, 轉校真係唔係話轉就轉
law.
用我大仔光明去講, 我細仔讀完左P1轉去P2位, 要考入學試,.

P1常識 : 香港區旗有乜意思, 點解.
宏信小朋友點答呀都冇學過.

P1中文 : 作句 :排比句, 比喻句, 擬人句.
宏信學生…….根本唔識.

我出來講學校某d唔好野, 就係唔想再有kamtsk所謂"錯配"law.
人人只係會講宏信好呀, 學生開心冇壓力, 英普又好
....that's all ???????
有d人可能係只要個仔"開心", 是是但但啦, 見到都學到少少野ok啦, 但我唔係
law.
英普我真係唔覺有乜大進步, 可能真光幼稚園真係教得深
.
因為當日係我自己盲中中聽人講好, 就去試新野, 冇得賴其他人.
我就係因為以前只聽人講"好" : IB好, 有鬼佬好, 冇壓力好, 一條龍好, 冇人講真實係點0架, 我先會開個a/c來講講真實係點比你地知law, 多個參考, 唔好入左學先好似我咁發現原來錯左.

中學有d人可能係叻, 不過亦都真係有d令人側目行為law, 學校又唔會講外面知啦.
facebook互罵, 舊年Y7有學生在kiss, 趕
小學 生唔比用籃球場......
可能以上d野, 間間學校都可能有, 不過人地冇
小學 部, 宏信有小學 部, 以上d野會影響小學 生law. 如果學校有"打手"睇到, 我都想學校正視.

原帖由 bananalemon 於 11-12-4 10:40 發表
如果你地認為你讀左之後會擔心程度為何咁低, 連幼稚園都不如, 咁你地唔好黎,
如果你會問, 為何個個個月比幾千蚊呢樣無果樣無, 咁你地唔好黎,
如果你地又認為你個你個仔咁咁咁, 入到黎仲差左, 咁你地都唔好黎,
長遠計, 你地每日都會有好多唔同既認為........

I agree with you !
It is very hard for you to stay LA for 12 unhappy years.
Actually, school recieved uncountable complains on every issue which was resulted from the different mutual expextation.

我是y2嘅媽咪.

LA是一間高級托兒所.

我用了一個summer holidays嘅時間去追趕返外間一年級課程,如果連一般的程度或基礎都無, 點樣可以有批判性思考呢?

對LA 一值採取觀望態度.至今年Y2,我決定明年一定會轉校,想早D轉早D比阿囡知道乜野叫做讀書,我個人覺得比小朋友讀得LA既家長都吾係要求不停有測驗默書考試.但現在係冇乜都冇,上課回家無書無功課,無測驗默書考試..手冊空白一片...阿囡話上課好嘈.(這点最不能接受)

英文就只係講同聽Grammar完全吾識..一路冇書係吾知佢教到邊想跟都吾得,閱讀風不理想,..數學好無systematic....一個"亂"字.

語文基礎對IB黎講係好重要打唔穩(其實讀主流或IB,小學基礎很重要 ), 到左中學就會好麻煩. ( 我本身唔係一個要求高既家長, 亦唔會把LA同local school 學到幾多黎比較,但都開始膽心....  

我覺得迭校真係吾得只睇有無英晋環境,一條龍..學校學習環境(校風)好緊要 . LA实在太新.不要說老師,連正副校長都無行IB experiences, 都會行好IB??

So far 我己用了一年多時間觀察學校和阿囡表現,但我阿囡係退步中,我指学習態度,真係比起幼稚園來说.可能现在玩時間多咗,日日去會所玩一个鐘,日日無功課,个心好散.希望在她仍细時我仍可以管制和教肓佢,否則過咗兩三年,我真係理吾到.

純个人經驗...大家不用回應我只想給某些unkown家長參考.

原帖由 Artsonia 於 11-12-5 08:36 發表

我是y2嘅媽咪.

LA是一間高級托兒所.

對LA 一值採取觀望態度.至今年Y2,我決定明年一定會轉校,想早D轉早D比阿囡知道乜野叫做讀書........
但現在係冇乜都冇,上課回家無書無功課,無測驗默書考試,.手冊空白一片...阿囡話上課好嘈.(這点最不能接受)

英文就只係講同聽Grammar完全吾識..一路冇書係吾知佢教到邊想跟都吾得,閱讀風不理想,..數學好無systematic....一個"亂"字.

So far 我己用了一年多時間觀察學校和阿囡表現,但我阿囡係退步中,我指学習態度,真係比起幼稚園來说.可能现在玩時間多咗,日日去會所玩一个鐘,日日無功課,个心好散.希望在她仍细時我仍可以管制和教肓佢,否則過咗兩三年,我真係理吾到.

純个人經驗...大家不用回應我只想給某些unkown家長參考.
...

見到你的post, 我原來唔係孤獨一人law.
我好想認識你 ! 大家交流吓 !

我已經去左光明試轉校啦 ! 比人串到係"無地自容".
但我又唔想轉去"村校".
我勸你早d轉, P3仲難搵位, 仲難返轉頭.

我聲明我只係個人對2個仔學業有要求, 我要接受現實在HK要考334, 我冇錢去外國讀書, 求學求唔求分數唔重要, 大前提係要跟到個市, 係要佢0係制度之下生存到先得.

高級托兒所 --> 好正 !

原帖由 december2011 於 11-12-5 16:59 發表

見到你的post, 我原來唔係孤獨一人law.
我好想認識你 ! 大家交流吓 !

我已經去左光明試轉校啦 ! 比人串到係"無地自容".
但我又唔想轉去"村校".
我勸你早d轉, P3仲難搵位, 仲難返轉頭.

我聲明我只係個人對2個仔 ...

俾光明串到無地自容??

december2011

咁請問你囝囝可以順利考回光明英來嗎 ?

回復 35# december2011 的帖子

December2011,
其實我沒有特別失望。當初迭LA其實都係抱50%把握。我一早預計如fulfill 到自己要求一定會在初小轉校。

我讀IBDP出生,我囡都應行這條路,我無打算找回主流學校。如無意外,我會到九龍找IB學校。而心目中已有幾間考慮之列。你也不用太擔心,孩子倘細,仍有大把改善空間。

最後提示各家長:讀IB一定要找間正統authorized  school 來讀。不要簡單找十個八個外國人就話教IB,真係誤人子弟。(我係九龍香港區找IB校,看看他們師資和教學資源,更驚訝LA不足和缺乏).我心想我囡長期讀下去。死硬。

要比較不將LA同傳統學校比。請放遠一點,請各家長走去一些有經驗IBschool作比較。否則就放回統傳學校好了,不要做白鼠。

我想表達的是, 凡事要成功也有一個過程.
真道今年已成功成為IBDP authorized school, 我期望的是, 宏信也會早日成為authorized school. 當初蔡繼友作為新校時, 也有不少困難, 當年甚至校舍也是借來的, 但今天, CKY已成為一所大家的dream school.

當然, 不同的家長也有不同的立場, 我們要互相尊重. 甲之良方, 乙之砒霜, 也沒有什麼是絕對的. 好的學校如St. Paul Co-Edu, 每年也有不少人退學, 不合適便是不合適了, 那便找一所合適的吧! 不容易?是的, 這世上也沒有免費午餐, 努力一點, 總可考到.

一間學校的成功, 這並不是學校單方面可以做到的, 家長的配合和教育也很重要. 我知道很多讀國際學校(IB課程)的中國藉小朋友, 放學後也去學中文, 上公文, 甚至外語課程(因為學校教的可能並不足夠), 大家看到他們的IBDP成績, 並不單是學校的功勞, 家長的教育, 額外的補足也很重要.

最近, 學校忙於預備聖誕的慶祝會, 當中會有一個較具規模的話劇表演. 是的, 學校的人手有限, BUDGET有限, 經驗有限, 但我見到有不少家長很落力地幫手預備有關的服飾, 佈景, 道具等. 說真的, 人少少的一所學校, 見到那麼多願意付出的家長, 很是感動!

上班而不能抽空幫助的家長, 只要心裏支持, 鼓勵小朋友努力地表演, 在家叫小朋友唱唱要表演的歌曲, 稱讚一下, 也是一種支持.

如果家校能合作, 大家擁有同一理念, 我相信宏信能不斷地進步.  

再重申, 我在去年也曾考慮了很久, 因另一個offer實在十分吸引, 但最後, 我仍選了宏信, 因為我不信不斷默書測試考試便會有智慧, 不信現在不知所謂的教育, 我不信當小朋友每年都要應付18個小測3次大考之後, 仍喜歡讀書, 學習.

nicolandavy  Kamtsk, agree with u!  發表於 12-2-23 15:58

回復 10# bananalemon 的帖子

Hi all parents in LA,

Before I went through my personal experience in LA, I would like to state my academic history. I was a child to study in overseas country. In fact, I have spent more than 5 years in the Great Manchester to have my certificate in Grammar school and University. Although I , fortunately, studied in the University with scholarship, my tertiary life was so colourful not only to have academic knowledge, but also to comprehend the difference between traditionally educational system, like Hong Kong, and globally educational system, United Kindom. Let me give you an example, English, most of the greatest teachers in elite schools , especially in Hong Kong, would prefer to teach English with grammar books so that pupils are able to understand all the fundamental skills how to construct from a simple sentence to a complex sentence. Do you think it is an effective way to learn such prevalent language ? The answer may be yes or no. Indeed, in the western nations, junior children start to learn by nature rather than nurture. It means that they are able to learn all the new vocabularies through their lives. However, junior foreigners have to hard remember all the lexical words through spoon-feed technique. Even worse, it is hardly to recall them as a usual. The another approach is to study English as a result of reading , speaking, listening and writing. Finally, in my belief, it is hardly to make a good decision how to select an appropriate elementary schools for your children;my suggestion is to depend on your characters of your children and not depend on parent's expectstions. We, parents, are able to give their births rather than their thought.
‹ 上一主題|下一主題