用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請比較真道, 宏信及蔡繼有
go

請比較真道, 宏信及蔡繼有 [複製鏈接]

已有宏信OFFER, 真道和蔡繼有有2nd In, 請問大家會點揀.
我們喜歡IB school, 但宏信和真道或要考334, 語境方面知道蔡繼有最好, 但蔡繼有真是太貴, 剛剛初步計算, 12年的學費(連每年約4-5%的增幅), 真道要35萬, 宏信65萬, 蔡繼有110多萬. 以價錢和學習環境比較, 大家如何取捨?
   1    0    0    0

我同你類似, Logos 收左, 幾天內要決定付不付留位, CKY second in, 宏信冇報.

我都覺得Logos 同 CKY 有些似,  CKY 係好perfect match 我個小朋友 (語言能力強, 好動, 愛閱讀, 校舍大), 如果去讀就要cut 左一部份現在他學的活動交CKY 的學費, 所以都會去CKY一試. 人地收先算.  不過聽說 CKY 有包埋一個樂器, 如果如此計貴學費又好些.

Logos 係有少少不明朗影響左, 可能會係一個捨不得都可能要放的選擇, 因為我同時都有 GT, EC, 如果真的不去Logos 亦會今個星期內決定.

原帖由 yinglongma 於 11-11-25 18:45 發表
已有宏信OFFER, 真道和蔡繼有有2nd In, 請問大家會點揀.
我們喜歡IB school, 但宏信和真道或要考334, 語境方面知道蔡繼有最好, 但蔡繼有真是太貴, 剛剛初步計算, 12年的學費(連每年約4-5%的增幅), 真道要35萬, 宏信6 ...

你知道LOGOS的語言環境怎樣呢?
而且校長事件的影響唔知大唔大.
其實三間學校對我們均有各自的不利因素.

宏信位置太遠, 跟我們日常出入的地方有相當距離, 若讀此校需搬入元朗住. 加上學校太新, 教學成果不明, 但英普語境聽聞很好.

真道的語境好像不太理想, 加上校長離職的不明朗因素, 但課程似乎不錯, 地點可接受, 學費更平許多, 而且只需讀十一年.

蔡繼有似乎在各方面都最好, 唯學費真的貴很多, 究竟比貴咁多學費值唔值得呢?

因分別識2間學校的家長, 談話中, 我想Logos 中文會比CKY 強些, 英文就可能相對弱些.  

Logos 轉校長的在讀的低年班家長不太有反應, 高年班的因隨舊校長理念多年, 會較大反應, 但為左小朋友都不會有其它的舉動, 只是正式的新校長仍未有, 到底之後如何我想人人都是觀望中, 尤其是IB部份, 如果新校長不懂 support 會如何. 但Logos 今年入學的P1生家長都說課程收緊了深左些, 我都支持有此必要.  CKY 相對IB 可能行得順些.   其實CKY 同 Logos 都係 今年4月先申請 IB dip, 感覺好似CKY 已行左好久... ?

回覆 4# yinglongma 的文章

宏信……0吾好讀!太新!
以經濟角度 : 真道
以IB課程:蔡繼有

比我揀!如果會到外地讀書,一定選蔡繼有,寧願辛苦點!
‹ 上一主題|下一主題